Astăzi, 19.03.2013, la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava, se judecă în spatele uşilor închise (în camera de consiliu) cererea de intrare în faliment depusă la data de 13 martie 2013 de administratorul societăţii piscicole Pescoliv SRL Fălticeni, Flaviu MELINTE.
Pescoliv SRL a fost înfiinţată în anul 2004, cu puţin timp înaintea intrării în faliment a societăţii cu capital majoritar de stat PISCICOLA SA Fălticeni, fiind creaţia preşedintelui consiliului de administraţie al firmei falite, inginerul Melinte, care i-a dat şi un sediu – în apartamentul familiei – iniţial, apoi în spaţiul fostei firme de stat.
Terenurile ce fuseseră exploatate de Piscicola SA, deşi în mare parte erau deţinute cu titluri de proprietate de cetăţenii din Rădăşeni, Bosanci, Horodniceni, Grăniceşti, Buneşti, Vadu Moldovei, Forăşti, Vultureşti, Moara, Fălticeni ş.a. care aveau încheiate contracte de arendă cu piscicultorii, au fost preluate de Pescoliv SRL, prin manopere dolosive, frauduloase, care sunt “studiate” şi la această dată de procurorii DNA Bucureşti, în dosarul nr.67/P/2007.
În urma manevrelor exercitate de inginerul Melinte, aflat într-un evident conflict de interese (cu acelaşi obiect de activitate şi “la stat” şi “la privat”), cum a observat într-un târziu şi Corpul de control al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Nota nr.205.237/205240 din 18.08.2010, Piscicola SA a rămas doar cu datoriile de 550.468 lei (adică vreo 5,5 miliarde lei vechi), neachitate creditorilor ANAF,Asociaţia ŞOMUZUL, ADS şi câtorva temerari – persoane fizice recunoscute drept creditori în procesul de faliment, aceştia nereuşind să antreneze răspunderea membrilor fostei conduceri a Piscicolei, ca să obţină banii de la ei de-acasă.
La această dată, cele 639 hectare de teren aflat sub luciu de apă fac obiectul unui Contract de concesiune încheiat pe 49 de ani între Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi firma-căpuşă Pescoliv SRL.
Terenul este inventariat în domeniul public al statului prin acte nepublicate în Monitorul Oficial, inopozabile cetăţenilor, dar urmează a fi dezafectat în parte (o suprafaţă de aprox.200 hectare aparţine statului, nefiind revendicată) şi predat comisiilor locale de fond funciar în vederea punerii în posesie, pe masa ANPA Bucureşti aflându-se nerezolvată solicitarea nr.11214/21.11.2012 a Comisiei judeţene de fond funciar Suceava.
Digurile, curţile, construcţiile, Cabana “Nada Florilor” (ajunsă la piscicultori din neglijenţa, probabil interesată, a foştilor primari de Fălticeni, la care se adaugă lipsa de implicare şi dezinteresul fălticenenilor) sunt deja sub sechestrul fiscului, iar apa din amenajările piscicole, furnizată de SGA Suceava, nu este plătită la zi.
Prin urmare, sunt şanse mici ca datoriile de aproape 1,5 milioane lei (15 miliarde lei vechi) acumulate la bugetul de stat să poată fi plătite de Pescoliv, reţeta “cum să ieşi din insolvenţă fără a plăti datoriile” fiindu-le cunoscută specialiştilor (nu în piscicultură, ci în falimente) din Fălticeni.
Aceştia îşi solicită singuri insolvenţa, ca apoi să nu prezinte la tribunal documentele contabile. Astfel, administratorii sau lichidatorii judiciari nu pot verifica starea anterioară a firmei, iar judecătorul-sindic este obligat (?) să închidă procedura după aproape un an şi să-i lase cu buzele umflate pe cei ce-şi aşteaptă banii.
În această ipoteză, singura şansă a creditorilor Pescoliv (printre care îi amintim pe cei cărora li s-au admis acţiuni anterioare în instanţă: ANPA Bucureşti, Goscom Fălticeni, ANAR-Administraţia Bazinală de Apă SIRET Bacău prin SGA Suceava, Agro House SRL Drăguşeni) ar fi ca judecătorul-sindic să sesizeze organele de cercetare penală în legătură cu această infracţiune.
Dacă, desigur, creditorii (sau lichidatorul) i-o vor aduce la cunoştinţă.
Aceasta presupune ca, până atunci, posibilii creditori să caute Buletinul procedurilor de insolvenţă, apărut şi în format electronic, pentru a verifica dacă au fost trecuţi, aşa cum prevede Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei,cu modificările şi completările ulterioare, în lista creditorilor de către baronul bălţilor din Fălticeni şi Rădăşeni, în dosarul nr.3798/86/2013 aflat pe rolul Tribunalului Suceava.
În care prima mutare o are judecătorul-sindic. Vom reveni cu amănunte.
Todirel Călugăriţa
Ziarul de pe Net