Din totdeauna,din momentul constituirii acestora,in baza Legii 114 din 1996 şi până în prezent,au existat şi există nenumarate probleme legate de asociaţiile de locatari sau proprietari, vis a vis de modul de administrare a acestora şi de relaţiile cu cei ce fac parte din aceste asociaţii.
Una din problemele majore cu care se confruntă asociaţiile este cea a lipsei unor sume de bani din gestiunea acestora.
Voi prezenta în urmatorul material drepturile şi obligaţiile comisiilor de cenzori ce s-ar părea că funcţionează doar pe hartie, fără a-şi îndeplini temeinic îndatoririle ce le revin, potrivit legii 230 din 2007,ajungându-se în situaţia în care asociaţiile sunt prejudiciate de preşedinţi sau administratori,in funcţie de cine încasează banii pentru obligaţiile comune şi plăteşte facturile la furnizorii de utilităţi.
Potrivit art. 33 alin. 1 din legea 230 din 2007,Comisia de cenzori,in principal, are urmatoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor,a hotărârilor,deciziilor,regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel putin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari,propunând masuri.
Din punctul meu de vedere în măsura în care comisiile de cenzori sau chiar şi membrii consiliului asociaţiei ar exercita un control mai temeinic şi ruguros asupra registrelor contabile s-ar reduce spre minim sau chiar nu ar exista aşa numitele lipsuri în gestiune.
În aceste cazuri, contabilitatea asociaţiilor de proprietari este una destul de simplă, pentru că discutăm de încasarile de la membrii asociaţiei pentru utilităţile de care benficiază,respectiv: apă, canal, gaz, energie electrică,şi plata personalului, binenteles defalcate functie de consum si plata acestor utilitati catre furnizori.
De aici, din aceste verificari,se pot deduce cauzele prin care cei ce gestionează banii asociaţiei sunt tentaţi să-şi însuşească parte din aceştia.Chiar dacă se vor depune plângeri penale la organele competente pentru delapidare,gestiune frauduloasă,fals şi alte fapte penale, timpul de soluţionare a acestora este foarte mare şi se poate ajunge în situaţia în care o eventuală hotărâre de obligare a celui vinovat de delapidare să nu poate fi pusă în executare din motive de insolventa sau lipsă bunuri pentru executare.
Sfatul meu in această situaţie este, să aveţi în vedere un control mai riguros şi mai des al sumelor de bani ce se incasează şi achită de fiecare asociaţie, prin registrul de încasări şi plăţi.
Avocat Daniel Zoiţa
Prin “comisia de cenzori” se intelege grupul de amici ai conducerii Asociatiei al caror salariu e stablit chiar de cei pe care ar trebui sa-i controleze?!