*datoria asociațiilor de proprietari la nivelul lunii decembrie 2012 era de peste 12 miliarde de lei vechi
*directorul ACET SA Falticeni spune că accelerarea datoriei a început în octombrie 2011, perioada recensământului și a continuat în campaniile electorale
*acesta dă vina pe faptul că acțiunile de sistare inițiate la rău–platnici au fost oprite de telefoanele vechii conduceri a primăriei
*în Fălticeni sunt chiriași ai primăriei care nu au mai plătit apa din 1990 și sunt toleraţi în continuare- afirmaţia aparţine directorului Cozma
*fostul primar Vasile Tofan spune că situaţia a fost bine gestionată în mandatul său şi au fost întreruperi la rău-platnici
La începutul săptămânii trecute ACET-ul anunța o nouă întrerupere a furnizării apei la asociațiile de proprietari cu probleme. Anunțul a sunat ca o întoarcere în timp deoarece nu este prima oară când auzim această amenințare, și pare că problema scapă de sub control la câțiva ani. De aici a pornit dorința noastră de a înțelege cum se ajunge la datorii gigantice la un serviciu atât de important cum este furnizarea apei.
Asociațiile de proprietari din municipiul Fălticeni au acumulat la nivelul lunii decembrie 2012 , o datorie față de furnizorul de apă-canal, ACET SA Fălticeni, de 1.239.974 de lei. Această sumă reprezintă producția societății pe 3 luni, perioadă în care s-a furnizat apă fără să se încaseze un leu. Directorul filialei locale, Vasile Cozma , a făcut un apel la populație să achite datoriile către asociații pentru a nu ajunge în situația sistării furnizării apei la scările de bloc cu mari probleme. Problema este cu atât mai delicată deoarece ACET Fălticeni a înregistrat la sfârșitul anului trecut pierderi cauzate de costurile suplimentare de supraviețuire, gen penalități plătite la furnizori. Dacă se vor înregistra pierderi și la sfârșitul anului acesta, posibilitatea accesării unor fonduri cu finanțare externă dispare și se va rata șansa importantă de a finața programele de investiții pe bani europeni.
“ Este important să scădem datoriile care s-au acumulat. Ideea este că nu se achita factura curentă și datoria crește în permanență”, ne-a declarat directorul Vasile Cozma.
Asociațiile cu problemele cele mai mari sunt numarul 11, 10,14, 15 și 16, care dețin ponderea cea mai mare din datoria asociațiilor către ACET.
Asociația de proprietari nr.11( cea la care există suspiciunea unei delapidări de 1,4 mld. lei vechi) datorează 295.508 lei, urmată de Asociația nr. 11 cu 272.448 lei, cea mai mare din municipiu, cu aproape 1000 de apartamente(zona Bazar, 13 Decembrie, Dimitrie Leonida,etc.) și o factură lunară de 30.000 de lei. Pe locul trei se situează Asociația nr. 14 cu o datorie de 128.624 lei și o factură lunară de 15.800 de lei, pe locul patru Asociația nr.15 cu restanțe de 93.800 de lei și o factură lunară de 14.500 de lei, și pe locul cinci este Asociația 16 cu o datorie de 81.829 lei și o factură de aproximativ 20.000 de lei.
De partea cealaltă, furnizorul de apă-canal trebuie să achite în medie o factură lunară pentru energia electrică consumată de 170.000 lei,iar în luna decembrie a crescut cu 20.000 de lei din cauza frigului.
* Rău-platnici tolerați, chiriași ai primăriei care nu plătesc din ’90, furturi constante, apometre defecte și pierderi nerecunoscute
Pe lângă lipsa încasărilor și a tolerării nejustificate a datornicilor, ACET se confruntă și cu problema lipsei de înțelegere din partea unor administratori de asociații care nu înțeleg că responsabilitatea furnizorului se oprește la apometrul principal, iar pierderile și furturile sunt responsabilitatea asociațiilor. Directorul ACET SA, Vasile Cozma, ne-a mai vorbit despre faptul că sunt asociații la care nu sunt recunoscute datorii rezultate din diferențele de la apometrul principal și valoarea adunată a indexurilor declarate de proprietarii de apartamente. „Apometrele noastre sunt verificate periodic, sunt înlocuite imediat ce se constată defecțiuni, dar sunt proprietari de apartamente care au apometre de peste 10-15 ani și nu au mai fost verificate. Se depune piatră, nu mai funcționează corespunzător, merg mai greu și înregistrează valori mai mici decât este consumul în realitate. Să nu mai vorbim de furturi: sunt apartamente în care locuiesc 4 persoane și declară 2 metri cubi de apă și nimeni de la asociație nu se sesizează că este ceva în neregulă. Te duci și te interesezi dacă a locuit în perioada aceia, poate au fost plecați și se justifică un consum mic. Dar dacă ei au locuit acolo, nu îți pui un semn de întrebare?” a explicat directorul Cozma.
O altă categorie de rău platnici sunt chiriașii primăriei. Sunt cazuri de persoane care ocupă imobile ale administrației publice locale și nu au mai plătit apa niciodată după revoluție și ocupă în continuare acele case. De exemplu, sunt câțiva restanțieri ai blocurilor ANL de la bazar care au acumulat, pe o singură scară, o datorie de aproape 10.000 de lei.
* Tolerarea datoriilor: cum vrei să iei o măsură, sună telefonul de la primărie
Situația încasărilor s-a îmbunătățit ușor în luna ianuarie, după ce a fost organizată o ședință la primărie cu reprezentanții asociațiilor de proprietari. Toate asociațiile cu probleme au plătit peste valoarea facturii curente, cu excepția asociației nr.11 unde s-a încasat doar 7000 de lei din cei 19.000 de lei, valoarea facturii curente. Aici situația este o consecință a faptului că administratorul incriminat de un control al primăriei că a delapidat fondurile asociației, nu a putut fi dată afară deoarece atestarea primăriei nu prevedea și posibilitatea retragerii în cazul comiterii unor abateri.
Influența conducerii primăriei a fost benefică, semn că se poate dar nu se transmite presiunea de pe șefii asociațiilor de proprietari pe datornici. Directorul Vasile Cozma spune că încearcă să implice administrația locală de fiecare dată când situația este mai delicată. La ultima ședință, reprezentații executivului și-au arătat disponibilitatea de a se implica activ în rezolvarea problemei, prin formarea unor echipe mixte de funcționari publici și polițiști locali, care să bată la ușa restanțierilor.
La întrebarea cum s-au acumulat aceste datorii imense de la populație, directorul ACET SA, Vasile Cozma, a acuzat presiuni din partea vechii conduceri a administrației publice locale, pe fondul recensământului, a campaniilor electorale și a schimbărilor de conducere.
“ Până nu faci să înțeleagă conducerea primăriei atunci când ai o acțiune de oprire, imediat telefon că dă-le drumul, că s-a plâns ălă,nu știu cum. Așa a fost perioada anterioară, că de ce am ajuns aici: campanie electorală, schimbare de conducere la primărie. Știți de când a început , din octombrie 2011 a început bulibășeala. Erau niște datorii și de acolo s-au accelerat.Am început niște acțiuni de oprire- acțiunile astea pe care le fac eu sunt mai mult amenințări, și mai opresc câte oleacă să fac să se miște treaba. Am luat o acțiune de oprire când era recensământul și au zis < potoleștete că nu putem face recensământul, și ne dau oamenii afară din casă>. Și am scăpat situația din mână în octombrie, au venit sărbătorile, aici iarăși <mai lasă-i oleacă, nu da de sărbători>, după care a venit paștele, iarna și nu poți că îngheță, vine vara, secetă. Niciodată nu poți și s-a accelerat enorm”, a mai declarat Vasile Cozma.
* fostul primar Vasile Tofan respinge acuzaţiile
De partea cealaltă, fostul primar de Fălticeni,Vasile Tofan, neagă orice implicare a primăriei în activitatea ACET SA şi spune că măsura nepopulară a sistării apei s-a luat în madatul său chiar dacă este una nepopulară.
“ A fost un interval în care , probabil, au fost lăsate mai la voia întâmplării. Lucrurile au fost ţinute sub control şi bani am lăsat, în casierie, 62 de miliarde de lei.. I-aţi auzit spunând lucrul acesta? Cert că, întradevăr, este o zonă săracă, dar, dimpotrivă, se proceda la întreruperea apei. Acum este iarnă şi nu se poate întrerupe, dar se proceda la întreruperi pe scară, pe bloc. Sunt măsuri total nepopulare, dar nu există altă soluţie. Cel mai prost lucru este că tot sistemul de distribuţie a acestor utilităţi este după model 1989. Dacă la gaz, energie electrică sunt separate, ca să separi fiecare consumator în parte la apă rece, costurile noii instalaţii sunt foarte mari şi nu se justifică. Atunci nu ar mai fi la comun. Din cauza unei persoane care nu plăteşte, suferă toţi”, ne-a declarat fostul edil Vasile Tofan.
Actualul primar, Cătălin Coman, crede că este vorba de o proastă gestionare deoarece nu s-au luat măsuri la timp cu rău-platnicii .”Cei de la ACET aşa ne-au spun la discuţiile pe care le-am purtat: nu oprim acum că este campanie electorala, că sunt prezidenţiale, parlamentare, locale. După nu oprim că e paştele, că e crăciunul, că nu mai ştiu ce se întâmplă, şi toate acestea s-au adunat şi s-au cumulat. Datorii sunt mari, dar eu zic că problemele sunt rezolvabile. Sunt câteva asociaţii care au probleme mari, marea majoritate sunt pe zero, îşi plătesc la zi. De la chiriaşii primăriei am strâns,astă vară,prin somaţii, evacuări, jumătate de miliard. Cu asta i-am putut ajuta că ţine de noi, dar la proprietarii de apartamente nu mai ţine de noi”, ne-a spus primarul Coman.
Sergiu Jipa
Ziarul de pe Net