După cum anunțam în ediția de ieri a ziarului nostru, în articolul Primăria Fălticeni aruncă în aer piața imobiliară: peste 350 euro pe metru pătrat teren intravilan(vezi secținea reportaj), astăzi vă prezentăm poziția oficială în cazul Costea,a trei din cei patru primari implicați în gestionarea acestui caz ( Costică Arteni a decedat), care grevează municipalitatea de trei bugete anuale alocate culturii(salarii, reparații, clădiri, cheltuieli curente, etc).
Ghiorghi Cornia(mandatul 2000-2004)
Contactat telefonic, acesta ne-a cerut un răgaz să se documenteze la primărie. Ulterior am revenit iar acesta ne-a precizat: ” Am fost la primărie și mi-a spus cineva de acolo, de la fond funciar, că acest caz este vechi, de pe vremea lui Costică Arteni. Cred că ar fi mai bine să vorbiți cu juriștii primăriei.Ei stăpânesc foarte bine. Sincer, nu mai țin minte, au trecut foarte mulți ani, cred că vreo 12. Au fost multe cazuri de solicitări de retrocedare, și nu aș vrea să spun prostii”.
Vasile Tofan(mandatele 2004-2008, și 2008-2012)
“Acesta este singurul caz care a ajuns atât de departe, au fost foarte multe pe care le-am putut rezolva. Pentru că, dacă lucrurile nu au fost bine gestionate la momentul respectiv, pe măsură ce timpul a trecut, oricâtă disponibilitate sau înțelegere ai fi avut, nu mai era o bucățică de teren să i-o dai în compensare. Și nu a fost corect sau drept: tu, administrație publică, să ajungi să dai teren este și contra legii. S-a ajuns la o evaluare inițială de până în 40 de euro, una reală. Să ajungi la 340 de euro pe metrul pătrat, în Fălticeni, când nu s-a vândut cu mai mult de 100 de euro, indiferent de zonă sau perioadă? Ce poți să mai spui, este fără precedent. O a doua problemă, legea spune că, în momentul în care nu există posibilitatea retrocedării sau dării în echivalent, se despăgubește. Dar despăgubirea ca atare o suportă statul român, nu administrația publică locală. Toate terenurile de sub blocuri au avut proprietari, să te apuci acum să despăgubești- la prețurile acestea- e ceva de speriat. O altă chestiune nu mi se pare corectă: dacă pe terenul respectiv era clădirea unei insstituții publice- școală, grădiniță, spital, etc- era firesc să răscumpăr eu, administrația, dar acolo este un bloc, sută la sută privat, cumpărat de oameni conform legilor în vigoare la acel moment. Iarăși, greu de înțeles, că demersurile au durat ani de zile. Să fie o coincidență faptul că doamna care revendică, pensonară în prezent, a fost cândva judecătoare ?”
Cătălin Coman( 2012- prezent)
“ Opinia noastă este că se creează un precedent periculos la nivelul întregii țări. Nu pot fi trase la răspundere primăriile pentru un teren care este sub un bloc. Vă dați seama că, dacă toată lumea din țara aceasta ar revendica, cu acte, terenurile de sub blocuri, probabil că statul român și primăriile ar trebui să închidă pur și simplu, pentru că nu a ar avea banii necesari să achite aceste despăgubiri. În plus de asta, prețul de 353 de euro pe metrul pătrat este mult umflat față de realitățile pieței, nu numai fălticenene, dar românești. Noi am făcut o evaluare mai serioasă , am folosit chiar metoda utilizată de evaluator, și am ajuns la 31-32 de euro pe metru pătrat. Mai în glumă, mai în serios, am zis că a greșit cu un zero. Dar aceasta este evaluarea pe care o avem , o contestăm în continuare, avem sesizări făcute la procuratură, parchet, și poliție. Încercăm pe cât posibil să remediem greșeala aceasta, în cel mai rău caz să avem de plată 32-33 de euro, nu 350 de euro. Valoarea de 14 miliarde de lei vechi grevează grav bugetul municipalității: sunt banii de investiții la toate instituțiile școlare pe un an întreg. O sumă enormă pentru Fălticeni”.
Am solicitat și opinia împricinatei Viorica Costea Grigorescu, și, în măsura în care îl vom primi, îl vom face public.
Todirel CĂLUGĂRIȚA
Sergiu JIPA