*aceasta este concluzia unei note de constatare întocmită de direcția specializată în nereguli la fonduri europene din cadrul MDRT
*nota impune o corecție de 25% din valoarea proiectului din cauza unor vicii în procedurile de atribuirea a șase contracte
*moda notelor de constatare și a corecțiilor financiare este o problema la nivelul ADR NORD-EST
Potrivit unei Note de constatare a neregulilor si de stabilire a corecțíilor financiare întocmite de Direcția Generală Constatare și stabilire Nereguli Fonduri Europene din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, au fost sesizate nereguli la șase contracte încheiate în cadrul proiectului Repararea, Reabilitarea și Modernizarea obiectivului de patrimoniu Muzeul de artă Ion Irimescu din municipiul Fălticeni. Această notă a fost transmisă Primăriei, în calitatea sa de beneficiar, la finele anului trecut, în data de 12 decembrie 2012, la câteva luni după finalizarea proiectului. Ceea ce a părut a fi un exemplu de proiect de success la nivelul județului Suceava prin modernizările făcute la muzeul Irimescu, se poate transforma acum într-o piatră de moară pentru bugetul local al municipiului Fălticeni.
*Primăria Fălticeni, una din multele administrații cu problema corecțiilor pe cap
Moda corecțiilor financiare la proiectele europene, după ce se bea paharul de șampanie, este un subiect de actualitate la nivelul Regiunii de Dezvoltare ADR NORD EST, și ceea ce se întâmplă la Fălticeni nu este un caz singular. Există o presiune din ce mai mare din partea organelor de control care reclamă nereguli la proiectele europene finalizate de autoritățile locale.
Ca o coincidență, în aceeași zi în care vestea bombă venea pe adresa Primăriei Fălticeni(12 decembrie 2012), problema corecțiilor financiare era pusă și în dezbaterea ședinței Consiliului Pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în ultima ședință a forului, desfășurată la Botoșani sub conducerea președintelui CJ Botoșani, Florin Țurcanu, totodată președinte al acestui Consiliu. Acest for are ca principală atribuție coordonarea activității Agenției pentru Dezvoltare Regională, urmărirea respectării obiectivelor politicii de dezvoltare regională și asigură un tratament egal și corect față de toate județele care alcătuiesc regiunea.
Potrivit procesului verbal de ședință încheiat, președintele Țurcanu este cel care aduce în discuție “problema corecțiilor financiare aplicate de Autoritatea de Audit, întreabă cine va suportă aceste corecții și cît din ele va fi suportat de fonduri de stat, întrucât dacă trebuie să suporte în întrgime autoritățile în cauză, nu le ajunge întregul buget pentru aceste corecții”. Acesta sugerează necesitatea unei hotărâri de guvern și efectuarea unor demersuri ca statul să suporte corecțiile.
Primarul orașului Negrești(Vaslui), Vasile Voicu, atrage atenția, potrivit aceleiași surse, că există situații în care o corecție aplicată înseamnă bugetul pe 5 ani de zile a primăriei.
Extrem de intersantă este opinia directorului ADR NORD-EST, Constantin Apostol, care a arătat că există două posibilități: cei care au atacat în judecată aplicarea acestor corecțíi șí au obțínut sau vor obține câștig de cauză, corecțiile vor fi suportate de stat, iar ceilalți(adică cei care pierd în instanță sau nu au formulat acțiune), conform reglementărilor existente la acest moment, treuie să le suporte ei, adică autoritățile locale respective. Cu alte cuvinte, șansa municipalității fălticenene este să câștige în instanță și să transfere astfel obligativitatea plății în cârca statului roman, care se amendează singur în felul acesta(sic!), pe fondul excesului de zel sau a incompetenței unor funcționari, în funcție de caz.
*Lista sesizărilor la proiectul fălticenean de la muzeul Irimescu
Pe lista sesizărilor întocmite de auditorilor MDRT în cazul Fălticeni se regăsesc 6 contracte încheiat în cadrul proiectului:
1.Contractul de consultanță de management încheiat cu firma Luanli Com SRL:
-invitația de participare nu conține toate cerințele de participare menționate în documentația de atribuire.
2.Contractul de servicii încheiat cu Flarom SRL:
-invitația de participare nu conține toate cerințele de participare menționate în documentația de atribuire.
3.Contractul de servicii de proiectare tehnică încheiat cu Terramold SRL:
– invitația de participare nu conține toate cerințele de participare menționate în documentația de atribuire;
-condiții de calificare discriminatorii în fișa de date a achiziției.
4.Contractul de execuție încheiat cu Euras SRL:
– invitația de participare nu conține toate cerințele de participare menționate în documentația de atribuire;
-condiții de calificare discriminatorii;
-încălcarea principiului tratamentului egal.
5.Contractul de servicii de dirigenție de șantier încheiat cu Bicopi SRL:
– invitația de participare nu conține toate cerințele de participare menționate în documentația de atribuire.
6.Contractul de servicii de elaborare documentație încheiat cu Terramold SRL:
– condiții de calificare discriminatorii în fișa de date a achiziției;
-factori de evaluare pentru care nu se prezintă detaliat cerințele ce urmează a fi evaluate;
– invitația de participare nu conține toate cerințele de participare menționate în documentația de atribuire;
-comunicarea rezultatului procedurii către ofertantul respins și către cel declaratadmis dar necâștigător nu conține toate informațiile prevăzute în OUG 34/2006.
Nu am intrat foarte în amănunt, deoarece am fi avut nevoie de întraga ediție a ziarului nostru pentru a explica fiecare sesizare în parte. Cert este faptul că, pe baza celor enumerate, Primăria Fălticeni ar putea să plătească 1.103.105,85 lei, cu TVA, din care 770.119,92 lei către bugetul Uniunii Europene, 117.783,04 lei la bugetul de stat și 215.202,89 lei TVA recuperat de la bugetul de stat.
În răspunsul primăriei, transmis către direcției din MDRT, din 19.12.2012, semnată de primarul Cătălin Coman și directorul proiectului, Corneliu Monoranu, se argumentează modalitatea de întocmire în portalul național de achiziții SEAP prin anumite câmpuri care nu permiteau stipularea celor solicitate în prezent, faptul că anumite cerințe legislative prinse în nota de constatare au apărut ulterior, au fost argumentate cerințele considerate restrictive prin necesitatea identificării unor contractori competenți și se propune anularea corecțiilor de 25% și menținerea unor corecții minore de 5% pe anumite sesizări din contracte. Dacă aceste propuneri din clarificările oferite vor fi admise de Ministerul Dezvoltării, municipiul Fălticeni ar urma să suporte o corecție minoră, suportabilă la nivelul bugetului local.
*Fostul primar Vasile Tofan:De asta suntem cu proporția de absorbție unde suntem!
Interpelat în acest caz, fostul primar de Fălticeni, Vasile Tofan, ne-a declarat:
„ Documentația unui asemenea proiect trece prin mai multe verifcări. El este întocmit de o firmă de consultanță. Acest consultant se ocupă de două capitole: cererea de finanțare-care în esență este un dosar întreg, și proiectul tehnic. Există la nivelul primăriei personalul propriu care se ocupă de partea economică, , achiziții publice, partea tehnică care îl reexaminează. Ajunge la Agenția de Dezvoltare NORD –EST care îl ia la puricat și vede dacă este în regulă sau sunt probleme. Se public pe sistemul electronic achiziții publice(SEAP n.r.), unde nu sunt specialiști pe parte tehnică, dar pe achiziții și juridic sunt și analizează documentația. Dacă condițiile de licitații nu erau corecte, nu îl publicau. Pe urma, semnarea cu ministerul, și iar era luat la puricat. ANRMAP-ul, altă instituție care verifică . Proiectul a trecut de toate pragurile astea. Apoi, alt lucru: nu au existat contestațíi. Credeți că ne ierta cineva dacă nu lucram corect? A fost o lucrare de portofoliu, de valoare mare, nu te iartă nimeni. Să vii astăzi, după ce s-a încheiat proiectul- un proiect foarte reușit, nu există la nivelul județului un muzeu mai frumos și mai pus la punct, emblematic- să spui că sunt nereguli? Ce impută ei, din ceea ce am înțeles, nu am văzut: condițiilee de licitație au fost restrictive. Ce înseamnă restrictiv? Am trecut că frma executantă să mai fi făcut asemenea lucrări. Poți să dai o asemenea lucrare unei firme care a mai făcut o grădiniță? Apoi, să aibă o disponibilitate financiară de 30% pentru a face o parte din lucrări pe banii săi până la decontare, cu dovadă din partea băncii. Să aibe specialiști în lucrări de genul acesta și alte condiții de genul acesta pe care nu le-am inventat noi, comisia de licitație de la Fălticeni. Să spui că au fost condiții prea restrictive, după ce am finalizat lucrarea în termen, calitativ și la valoarea asta, sub valoarea plafonului stabilit din proiect. Nu pot spune că este ceva politic deoarece nu este un caz singular la nivelul municipiului Fălticeni, este o situație aproape generalizată la nivelul țării. De asta suntem cu proporția de absorbție unde suntem! Este inconștiență. În condițiile astea, ce administrație, ce autoritate își mai asumă răspunderea aceasta?”.
*Primarul Cătălin Coman: Îi vom pune pe vinovați să plătească!
Actualul primar de Fălticeni, Cătălin Coman, cel care trebuie să gestioneze situația corecției de peste 11 miliarde de lei vechi, spune că se va lupta ca acești bani să nu plece din bugetul primăriei.
“Am contestat la Ministerul Dezvoltării corecția pentru proiect, le-am explicat că noi am făcut lucrurile așa cum trebuia. Acesta este primul pas conform procedurii, așteptăm reacția lor pentru a vedea ce este de făcut. Dacă răspunsul nu este favorabil va trebui să luptăm în instanță, cam asta este modalitatea procedurală de atac. Au primit răspunsurile și clarificările noastre și trebuie să ne răspundă. Bineînțeles, în funcție de ceea ce va spune justiția, ce vinovați vor fi identificați, Popescu, Ionescu vom decide. Nu o să plătească Primăria din bugetul oamenilor pentru o greșeală voită, nevoită. Dar așteptăm concluziile instanței, să ne spună cine a greșit și modalitatea prin care a greșit. Deocamdată nu putem acuza pe nimeni, așteptăm desfășurarea legală, normal a procedurii”, a concluzionat primarul Coman.
Am solicitat și opinia directorului de proiect, Corneliu Monoranu, omul care ar putea fi un Popescu sau Ionescu în această ecuație, și ne-a comunicat că ne va prezenta poziția sa în zilele care urmează.
Sergiu Jipa
Ziarul de pe Net