*sala a fost preluată prin hotărârea Consiliului Local, la inițiativa primarului Cătălin Coman, care spune că dorește eficientizarea activitații culturale
*directorul Gheorghe Dăscălescu acuză încălcarea legii patrimoniului, a înțelegerii cu sponsorii italieni de la Comunitatea Montana Valle Rovetto și a contractului de donație
Inițiativa preluării sălii Pictor Aurel Băeșu de la Muzeul de Artă Ion Irimescu la Primăria municipiului Fălticeni naște discuții de ambele părți, mai ales că, se pare, în spatele acestora stau neînțelegeri între șeful executivului, Cătălin Coman, și directorul Gheorghe Dăscălescu. Aceste neînțelegeri pleacă de la organizarea cu repetiție a concursului de angajare a unui număr de 5 persoane la muzeu, angajări asumate prin proiectul de finanțare europeană a reabilitării corpului principal de clădire. Prezentăm scurt speța, cu promisiunea că vom reveni cu un material detaliat: pe de o parte primarul Coman îl acuză în scris și declarativ pe directorul Dăscălescu că a intervenit în timpul concursurilor pentru a favoriza anumiți candidați, și folosește ca argument sesizările depuse de două concurente la Primărie(sic!?), deși primăria și primarul nu au competențe în acest caz, existând o comisie care trebuie să se pronunțe; de partea cealaltă, directorul Dăscălescu acuza stilul de conducere al primarului Coman, lipsa de sprijin din partea acestuia și face trimiteri voalate la anumite presiuni privind concursul de angajare, cu promisiunea că le va dezvălui la momentul oportun.
“Nu putem fi părtași la aceste nereguli și nu ne putem face că nu le vedem chiar dacă nu este treaba noastră în mod direct” ne-a declarat primarul Cătălin Coman.
“Domnul primar are un stil aparte de a conduce, pompieristic, cu care noi nu suntem învățați și nu se conduce așa. Mai există o cauză, dar nu vreau să o spun acum, când o să fie cazul, o să o aduc la cunoștința publicului”, ne-a spus directorul Gheorghe Dăscălescu.
*Sala disputată, rezultatul sponsorizării unei comunități de italieni pentru Muzeul Irimescu
În esență, sala pe care și-o dispută executivul, reprezentat aici de primarul Coman, și Muzeul de Artă, reprezentat de directorul Dăscălescu, este de fapt fosta sală Sanitas- cea în care se organizau examenele scrise pentru obținerea permisului de conducerea- care, după reabilitare, a fost botezată sala Pictor Aurel Băeșu.
Administrația din mandatul 2004-2008 i-a convins pe cei de la Comunitatea Montana Valle Roveto Italia să sponsorizeze cu 50.000 de euro amenajarea sălii, fără nici o pretenție. În anul 2007, începând cu data de 31 ianuarie, Consiliul Local transferă prin hotărârea nr.19 administrarea sălii Sanitas de la Spitalul municipal la Muzeul de Artă Ion Irimescu. Câteva luni mai târziu, la 29 aprile, deliberativul consfințește prin hotărârea nr. 35 ca plata lucrărilor executate să se facă din “bugetul Muzeului Ion Irimescu Fălticeni, în urma transferurilor efectuate de către Primăria Fălticeni și în conformitate cu sponsorizările primite de la Comunitatea Monatana Valle Roveto Italia”-extras din actul adițional la contractul de lucrări nr.4193/14.03.2007. Ce spune acest lucru: banii au tranzitat bugetul municipalității pentru a ajunge la beneficiarul de drept, Muzeul Irimescu, care și-a plătit lucrările de amenajare a sălii.
Timp de șase ani și ceva administrarea sălii a fost făcută de Muzeul de Artă Ion Irimescu, care a organizat numeroase activități culturale, sub patronatul Fundației Culturale „Ion Irimescu”, dar era și locul unde se organizau alte evenimente cu același caracter-lansări de carte, expoziții, concerte și audiții de muzică, etc.
*Primăria preia administrarea sălii pentru a eficientiza activitatea culturală
În ultima ședință a Consiliului Local Fălticeni din luna martie, s-a stabilit trecerea administrării sălii Aurel Băeșu de la muzeu la primărie, printr-un proiect inițiat de primarul Cătălin Coman, care și-a motivat inițiativa prin faptul că dorește să eficientizeze activitatea și există cereri pentru a desfășura o serie de activități în acel spațiu. Singurii care s-au opus proiectului inițiat de primarul Coman au fost consilierii PD-L, care au încercat amânarea proiectului de hotărâre. Ei au adus în discuție faptul că sala este de drept a muzeului prin sponsorizarea făcută de italieni, faptul că această clădire a fost bine gestionată de Gheorghe Dăscălescu și reprezintă o sursă de venit pentru muzeu, iar Fundaţia Culturală Ion Irimescu a avut un loc unde și-a putut desfășura acțiunile culturale. Consilierul Mihai Vitcu și-a manifestat nemulțumirea că “acum i s-a cășunat cuiva că sala aia nu e administrată corect” mai ales că nu s-a pus această problemă atâția ani: “Se doreşte să se facă alte activităţi decât cele care s-au făcut până în prezent “.
Cel mai argumentat punct de vedere l-a avut consilierul Viorel Dominte, care a arătat pericolul legal al acestei măsuri. ”Legea 422/2001 privind protejarea patrimoniului național, al monumentelor istorice și regimul zonelor de protejare face trimitere la Consiliul Local, administratorul clădirii,care este obligat să ceară specialiști de la Ministerul Culturii și Cultelor, iar aceștia să demonstreze dacă este sau nu zonă protejată (referire la faptul că sala Aurel Băeșu este lipită de corpul B al clădirii muzeului n.r.). Trebuie să fim foarte atenți , v-aș ruga să reanalizați subiectul acesta, iar rugămintea mea este să îl amânați pentru o ședință viitoare”, a spus în plenul ședinței consilierul Dominte.
“Aici vorbim de două clădiri distincte, respectiv la numărul 542 sala Aurel Băeșu, pe strada Ion Creangă, apoi Muzeul de Artă Ion Irimescu corpul A și corpul B, pe strada Mihai Eminescu, deci sala nu face parte din muzeu. În plus, sunt în domeniul public toate trei. Având în vedere că Primăria are posibilitatea de a investi, de a repara, de a schimba sistemul de sonorizare, de a moderniza și tot ce presupune pentru a face activitatea culturală de maximă eficiență și decență. Nu se schimbă destinația(…) Intenția noastră este să popularizăm și să mediatizăm muzeul și primul gest de respect față de memoria maestrul Irimescu este ca foarte mulți vizitatori să treacă pragul acestui muzeu”, a replicat primarul Cătălin Coman. Acesta a mai spus că în primele trei luni conducerea muzeului nu a închiriat nici măcar o dată sala Aurel Băeșu și a subliniat că este deschis la o colaborare cu reprezentanții muzeului, și că așteaptă în continuare o strategie din partea conducerii instituției “pe care nu am primit-o” pentru creșterea procesului de mediatizare și popularizare. Din totalul cheltuielilor de 287.000 de lei anual de la muzeu, 267.000 de lei – 90%- sunt asigurate de municipalitate, iar planul de încasări al muzeului pe anul 2013 este de 20.000 lei.
* ” Încălcarea condiţiilor contractului de donaţie poate reprezenta un motiv de revocare a acestuia” spune directorul Gheorghe Dăscălescu
Directorul Muzeului de Artă Ion Irimescu nu privește cu ochi buni preluarea administrării sălii Aurel Băeșu de către Primărie, care văduvește astfel muzeul de o sursă de venit, sfidează sponsorii italieni, pune în pericol depozitele de artă și galeriile permanente cu pictori fălticeneni aflate în corpul B (Băeșu, Șoldănescu, Cămăruț,Neamțu, Grigore) – clădire lipită de sala Băeșu, încalcă spațiul de protecție prevăyut de legea patrimoniului, periclitează dorința maestrului Irimescu de a se înființa la muzeu Centrul Național de Studii și Creație, și împiedică desfășurarea activităților Fundației Culturale Ion Irimescu.
“ Întâlnim foarte multe reclamații din partea vizitatorilor străini care nu reușesc să identifice muzeul deoarece nu există indicatoare care să îi conducă pe vizitatori către muzeu.Am făcut mai multe cereri către primărie dar văd că au rămas fără ecou iar domnul primar spunea la ședința de Consiliu Local că noi trebuie să facem mai multe intervenții. Am trimis mai multe adrese prin care am rugat să facă aceste indicatoare și a spus că le va face, dar uite că a trecut mai mult de jumătate de an și nu s-a întâmplat nimic. De asemeni, am propus să se facă niște abonamente cu școlile din Fălticeni, de 5 lei, cu care elevii să poată vizita de mai multe ori într-un an muzeul și să participe la toate activitățile organizate: seri muzeale, concerte, audiții. De asemeni, domnul primar a spus într-un interviu că la sfârșitul lunii februarie erau încasări de 68 de lei. În realitate avem 2300 de lei, dar cred că a fost dezinformat, probabil, nu a luat toate datele. Muzeul, prin această sală își realize o parte din veniturile proprii, prin aceste expoziții temporare. De exemplu, pentru anul acesta aveam propuse două expoziții mari, a unor artiști fălticeneni: Aurel Băeșu și Dimitrie Hârlescu, cu lucrări adunate și de la alte muzee cum sunt Bacău, Nemț, Botoșani, Suceava. Aceste expoziíi trezesc un interes deosebit publicului și am fi putut să facem încasări mai mari decat de obicei, dar dacă ni sa- luat sala, nu știm cum va fi. Domnul primar spune că trebuie să facem cerere la dumnealui și o să se aprobe. Nu înțeleg de ce , dacă sala a fost amenajată cu banii comunitățíi Abruzzo din Italia, special cu destinația pentru muzeu. S-a spus că pentru o mai mare eficientizare, dar nu știu pentru cine va fi această eficientizare, pentru muzeu sigur nu”, ne-a declarat directorul Muzeului de Artă Ion Irimescu, Gheorghe Dăscălescu.
Aceasta a mai adăugat că îi va convoca pe toţi legatarii testamentari pentru a le expune situaţia apărută, deoarece, prin diminuarea veniturilor, se încalcă clauza stipulată în contractul de donaţie făcut de maestrul Ion Irimescu privind obligaţia Consiliului Local de a asigura buna funcţionare a muzeului.
Sergiu Jipa
Ziarul de pe Net
Ce vreti bre, lasati ca domnul primar va da sala unui prieten si o sa mai avem o crasma in targ. Ce atata cultura, eiiiii…….!!!
BINE SPUS, FALEZA.
MAI BUNA E DISTRACTIA.
La cate Vernisaje a fost Domnia Sa inainte si dupa ce a fost ales primar in fosta sala “Sanipid” in care nu toti candidatii aveau sa faca 26 de puncte ! Va zic eu care-i treaba. Dom’ Primaru’ vrea sala pentru a muta in doua zile (cu baietii) intreaga colectie a Maestrului Irimescu din cladirea alaturata a fostei Prefecturi transformand-o ulterior in cel mai tare Cazino din Moldova.
Sa nu spuneti ca le dau idei ! Dar astia altceva nu stiu decat bautura si distractie ieftina.
Nu cred ca Muzeul Ion Irimescu se identifica cu persoana Dascalescu Gheorghe care intamplator este si director cum nu cred ca Maestrul Ion Irimescu a impus ca in Muzeul Ion Irimescu numai Dascalescu sa decida cine sa expuna sau nu, cum nu cred ca maestrul a fost impotriva promovarii artistilor plastici amatori asa cum Dascalescu Gheorghe pretinde cand n-are chef ca cineva anume sa poata expune in Sala Baesu. Asa ca daca primarul Coman a decis sa “sparga” acest monopol dictat de familia Dascalescu, atunci e un lucru cat se poate de bun. Si sper sa si reuseasca!