La Galeria de Artă „City Gallery” din Shopping City Suceava a fost deschisă expoziţia internaţională de artă plastică având denumirea generică „Adevăr-Compasiune-Toleranţă”. În fapt, este o expoiţie-manifest împotriva abuzurilor şi atrocităţilor pornite de autorităţile chineze contra practicanţilor de Falun Gong.
Această practică de auto-îmbunătăţire îşi are rădăcinile în tehnicile străvechi chinezeşti de meditaţie fiind asemeni Qi Gong-ului (o artă martială ceva mai cunoscută). Spre deosebire de alte forme de Qi Gong, care urmăresc în special sănătate şi o bună condiţie fizică, Falun Dafa (Falun Gong) are ca ţel ultim iluminarea, atingerea înţelepciunii supreme. În centrul practicii sunt principiile Adevăr, Bunătate şi Toleranţă, pe care adepţii sunt dornici să le manifeste în fiecare conjunctură de viaţă. Acest stil a adus aproape foarte mulţi adepţi datorită efectelor mentale şi fizice deosebite obţinute la puţin timp de la începerea practicii. Au devenit mai sănătoşi, mai buni, mai înţelepţi. Chiar şi persoanele cu deviaţii de comportament sau cu unul antisocial şi-au găsit remediul prin această practică, Falung Dafa reuşind să atragă un număr impresionant de persoane din întreg mapamondul.
Acest aspect a atras atenţia Partidului Comunist Chinez ce a început o denigrare în mass-media a acestui stil. Protestul paşnic de la Beijing a suporterilor n-a făcut decât să înrăutăţească lucrurile, iar în 1999 a fost decretată scoaterea în afara legii a stilului şi persecutarea practicanţilor săi chiar din a doua zi de când a început protestul paşnic din Piaţa Tian An Men, Cei care nu apucaseră să pornească înapoi, spre casă, au fost reţinuţi de poliţie. Unii nu au mai fost găsiţi niciodată de familii. Alţii au făcut ani de puşcărie sau au fost trimişi în lagăre. Alţii au murit, în mod misterios, de inimă sau atac cerebral, în nici un caz din bătaie, deşi corpurile pe care unele rude au reuşit să le vadă erau mutilate de tortură având clare urme de lovituri care au învineţit pielea, arsuri de la ţigară, răni făcute cu
fierul înroşit, cu bastoane care produc şocuri electrice. Există unele dovezzi că s-au folosit şi prelevări de organe pe viu ce au alimentat apoi traficul internaţional de transplant de organe. (http://newsinfo1000.wordpress.com/2013/05/22/comertul-mortii-practicantii-falun-gong-sunt-inchisi-si-torturati-pentru-a-alimenta-traficul-ilegal-de-organe/).
Toate acestea sunt surprinse şi în expoziţia de faţă care se înscrie într-o formă de manifest paşnic şi totodată o comemorare a victimelor persecuţiilor pornite în 1999 şi care continuă şi acum. Expoziţia „Adevăr-Compasiune-Toleranţă” a inceput turul internaţional în anul 2004 fiind deja expusă in peste 500 de locaţii din peste 50 de ţări. Toţi artiştii care şi-au pus lucrările pe simeză, practică Falun Dafa, unii dintre ei trăind experienţa torturii din închisoarea chineză.
Tehnica şi stilul abordat este în mare măsură clasic înscriidu-se pe un curent neo-renascentist. Lucrările expuse aici sunt reproduceri, printuri pe pânză ce respectă în detaliu până la dimensiune lucrările originale şi „nu sunt destinate distracției sau plăcerii, ci pentru a stârni o reflecţie, a inspira sufletul şi a înnobila spiritul” (T. Cosovan – Monitorul de Suceava http://www.monitorulsv.ro/Cultural-local/2013-07-19/Expozitia-internationala-Adevar-Compasiune-Toleranta-la-City-Gallery#ixzz2a5X3ngYO)
Expoziţia prezintă contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong şi persecutia şi tortura îndurate de mulţi practicanţi Falun Dafa în China, aflaţi în mâna regimului comunist. Artiştii speră că prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor putea opri persecuţia şi salva vieţi nevinovate. Mesajul final este unul de speranţă şi triumf.
Lucrările vor fi expuse până la data de 29 iulie 2013.
Gabriel Todică
Foto: Gina-Maria Todică
Ziarul de pe Net