*proiectul unui asemenea muzeu va fi prezentat mâine ambasadorului Israelului
*preşedintele CJ : “Bucovina a fost întotdeauna o regiune în care lucrurile s-au petrecut normal pentru toate minorităţile”
*directorul Muzeului Bucovinei : “Holocaustul a avut accentele cele mai mari în Bucovina şi Basarabia”
În cadrul vizitei pe care o va întreprinde mâine la Suceava, ambasadorului Israelului în România, DAN BEN – ELIEZER, i se va prezenta de către conducerea judeţului proiectul realizării unul Muzeu al Holocaustului la Siret.
Preşedintele Consiliului Judeţean CĂTĂLIN NECHIFOR spune că acest muzeu va fi destinat nu numai localnicilor, ci şi “oamenilor care au plecat din Suceava în Israel sau în alte state şi care au încă o apartenenţă emoţională faţă de Suceava”.
DAN BEN – ELIEZER se va întâlni la Palatul Administrativ cu NECHIFOR şi cu prefectul FLORIN SINESCU, după care vor vizita Muzeul Bucovinei pentru a purta discuţii cu directorul acestei instituţii, EMIL URSU.
Proiectul unui Muzeu al Holocaustului la Siret a apărut în urmă cu 3 ani, când EMIL URSU vorbea despre“un muzeu mic, însă cu o încărcătură istorică mare.
Turismul hasidic ajunge la Cernăuţi, trece graniţa spre Siret, în legătură cu cele două cimitire evreieşti din Siret, însă puţini din cei care trec graniţa, trec şi prin muzeul nostru”.
Mai mult, URSU afirma atunci că muzeul de la Siret „ar fi singurul memorial autentic al holocaustului din ţară”.
O poziţie declarativă cel puţin interesantă în contextul termenului de holocaust a avut CĂTĂLIN NECHIFOR atunci când a precizat presei că “faptul că aici, în trecut, au trăit şi trăiesc în continuare etnici evrei, a însemnat un plus de valoare, iar Bucovina a fost întotdeauna o regiune în care lucrurile s-au petrecut normal pentru toate minorităţile şi cred că asta înseamnă, de fapt, o moştenire autentică a noastră pe care trebuie să o ducem mai departe”.
Detaliind proiectul, EMIL URSU spunea că noua faţadă a Muzeului de Istorie de la Siret va pune în evidenţă drama evreilor bucovineni, iar curtea actuală va fi amenajată ca un memorial al Holocaustului.
Tot el avansa şi un deviz al lucrărilor – aproximativ 1,5 milioane euro.
„Ne dorim un memorial al Holocaustului de la Siret, acolo unde e Muzeul de Istorie, aflat în stare de degradare, iar expoziţia de istorie şi etnografie e perimată.
Holocaustul din România a avut accentele cele mai mari în Bucovina şi Basarabia, ifrele istorice converg către 50.000 de evrei care nu s-au mai întors.
Nu suntem noi vinovaţi, istoria ne-o asumăm, n-o comentăm şi nici n-o putem schimba” a punctat URSU.
Actualul Muzeu de Istorie din Siret, care a fost iniţial o locuinţă particulară construită în 1895, are o suprafaţă de 462 de metri pătraţi, cu 14 camere şi o curte exterioară de aproape 1.300 de metri pătraţi.
Clădirea nu este racordată la reţelele de apă şi canalizare şi a fost afectată de alunecări de teren din imediata apropiere.
surse foto : Agerpres şi InBucovina
Sorin NICA
Ziarul de pe Net
Una peste alta:
Ursu: “Holocaustul din Romania a avut accentele cele mai mari in Bucovina si Basarabia…”
Nechifor: “…iar Bucovina a fost intotdeauna o regiune in care lucrurile s-au petrecut normal pentru toate minoritatile…”