de
NICULINA PRUNDEANU
În „Creangă și Creanga de Aur”, singura carte apărută în regimul comunist, Vasile (Lala) Lovinescu atinge tangențial ceea ce credem că ar fi trebuit să constituie ținta. Vorbește doar în treacăt despre timpuri imemoriale când Adevărul Suprem era la îndemâna tuturor, fiind vizibil ca un munte, ca o Piramidă, deci schematic un triunghi imens cu vârful în Cer și baza pe Pământ. Ulterior Adevărul ajunge ascuns în Peșteră, care e schematic un mic triunghi cu baza în sus și vârful în jos. Avem prin urmare o lume răsturnată, în care Adevărul ocultat e accesibil doar unui grup mic de inițiați, o epocă de gradul doi în raport cu prima, oricând în pericol de decădere și mai accentuată. Vârful de lance al grupului de inițiați este Monarhul Ascuns, cel menit să restabilească Ordinea și să repună totul pe făgașul normal al acestei epoci de decădere. În mod ciudat toate studiile se referă doar la restabilirea acestei a doua epoci, ca și cum nu ar putea intra măcar în discuție revenirea la prima epocă. De aceea opere care nu se încadrează în tiparul care restabilește epoca secundă, considerată DE AUR, sunt ignorate în studiile inițiaților aparținători de „curentul René Guénon”.
Astfel Eminescu e ignorat în favoarea unor autori (tot de grad secund) cum ar fi Creangă, Alecsandri, Mateiu Caragiale. Care ar putea fi explicația? Eminescu ignoră la rândul lui epoca secundă în favoarea PRIMEI EPOCI, care ar fi de fapt în drept să fie considerată DE AUR. Eminescu a înțeles că un mic grup de inițiați nu pot schimba lumea, pe care o privesc în cel mai bun caz cu condescendență. E nevoie de o masă critică mare de oameni care au acces la Adevărul Absolut pentru ca lumea să se întoarcă în Epoca ei De Aur. (Iiisus predica tuturor și îi certa pe fariseii care îi împiedicau pe ceilalți să intre în Împărăția Cerurilor) De aceea la Eminescu Monarhul Ascuns e ocultat împreună cu toți ai săi și când revine în lume se întoarce însoțit de Cetatea lui și de toți supușii lui. „Dacismul” lui Eminescu, atât de derutant pentru mulți și considerat „tentă romantică întârziată” impregnează aproape toate scrierile lui cu „drumuri către Prima Epocă”, la care participă toți: Regele, războinicii lui, Magul, Dochia(Dacia), toate figurile emblematice ale lumii ocultate, „ conținute” de Cetatea-Munte.
În romanul „Lumină de lună” încercăm să pornim tocmai de la aceste elemente derutante pentru a înțelege unde vrea să ne conducă Mihai prin convorbirile lui cu Iustin (care e doar un copil de 14 ani, e drept superdotat). Pentru exemplificare am ales două fragmente din primul volum, „Nesaț de Eminescu”:
„LUMINĂ DE LUNĂ”
Volumul I—„NESAȚ DE EMINESCU”
Cap. O—OFICIALITĂȚI FESTIVE
15 iun. 1990, ora 1230
( Partea a doua)
Iustin simte că îl trage cineva de mânecă. Ia te uită, mustăciosul. Unde o fi fost până acum?
—Hai să plecăm,—spune mustăciosul—noi nu semănăm cu ei.
Iustin începe iar să râdă. Nu știe ce să facă. Ar pleca, dar dacă abia apoi ar fi ceva?… Deocamdată o doamnă corpolentă a început să cânte „Mai am un singur dor” în stilul cântărețelor de operă. Oricum Iustin nu agrea romanțele, dar măcar unele aveau un aer frust, natural. Dar asta e deja prea mult…
—Ce lălăială lacrimogenă!—râde blonda—Molto cantabile, ca la „Junimea”.
Mustăciosul e scuturat parcă de un frison de frig. Pe căldura asta!
—Ce mult mă enervau întotdeauna „muzicalii”, cu improvizațiile lor ridicole. Parcă poți să faci un cântec la prima vedere a unor versuri. Mai ales când nu ești compozitor, ci…
—Mergem.—hotărăște Iustin brusc și pornesc amândoi pe alee, către ieșirea din Cimitirul Bellu—Stați în apropiere?
—Oarecum.—râde mustăciosul—Dar nu mai vorbi la plural, știu că îți vine foarte greu.
Iustin începe să râdă. Iar îi ghicește gândurile. Ambele dăți era să-l ia gura pe dinainte și să-i spună „tu”. Nu știe de ce, se simte foarte apropiat de străinul ăsta misterios. Chiar mai apropiat decât de taică-său. Nu era vorba de lipsă de respect, dimpotrivă. „—Doar lângă bunica mă mai simt așa de bine.”—se miră el— „Oare de ce?”
—Pe mine mă cheamă Iustin. În noiembrie, pe 25, fac 14 ani.—se laudă el—Sunt băiat mare, ce mai încolo, încoace..
—Dacă spui tu.—zâmbește mustăciosul, apoi începe să recite domol, cu un glas ușor baritonal—„Fiind băiet păduri cutreieram..”
—„Și mă culcam ades lângă izvor…”—completează Iustin repede, atotștiutor. Vorbești uneori de parcă ai fi chiar Eminescu…—deodată băiatul râde fericit—Tiii, ce idee colosală! Dacă aș vorbi cu Eminescu!
—Ți-ai dorit asta de multe ori. Ce-ar fi dacă ți s-ar fi îndeplinit dorința?
Mustăciosul are o sclipire atât de malițioasă în ochi, încât Iustin simte că îl ia peste picior. Ar intra în pământ de rușine. Acum nu-l mai încântă faptul că străinul pare să-i citească gândurile. Uneori e mai bine să le știi numai tu. Și Adelina ar râde de el dacă ar ști cum își imaginează el uneori ce ar fi… dacă s-ar putea ce nu se poate.
—De când aveți iar liberali?—îi întrerupe firul gândurilor mustăciosul simțind cam ce furtună a început în capul lui Iustin—Eu am lipsit câțiva ani din țară, am fost plecat în India.
—Eh, liberalii noștri…—dă Iustin din mână a lehamite—Dar oricum, așa liberal, tipul acela a zis o frază frumoasă la urmă: „Mihai, Domn al limbii române, coboară-te în sufletele…”
—Pogoară-te.—îl corectează mustăciosul.
—Păi, nu-i tot aia?—Iustin făcea de multe ori concursuri de sinonime cu Adelina, așa că știe ce vorbește.
—Nu, nu e un sinonim.—îl citește iar străinul—Are un înțeles mistic… Stai liniștit, nici liberalul vostru nu știa ce citește… Ai auzit vreodată de Monarhul Ascuns?
—Monarhul as… Nu.—tranșează scurt Iustin—N-am auzit.
—Să-ți dau un exemplu, ca să înțelegi mai ușor. Ai auzit de legenda Regelui Arthur..
—Uauuu!—face Iustin încântat—Excalibur. Cavalerii Mesei Rotunde. Am câteva filme trăsnet pe subiectul ăsta, plus un joc pe video.
—Dar cărți n-ai.—îi taie avântul mustăciosul.
—O imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, așa spun japonezii.—încearcă Iustin să recâștige terenul pierdut.
—Depinde de imagine, dacă îți fură ochiul și te poartă alene pe suprafața ei, sau te prinde și te conduce către simbol, către esență… Nu te speria, n-am de gând să-ți țin teorii complicate, ca o călăuză în pustiu.
Mustăciosul îl privește zâmbind, dar îl țintuiește cu privirea. („Călăuza” lui Tar… Iar a uitat cum îi spune. Parcă nici nu poate gândi sub privirea asta hipnotică… „— Șarpele? Demonul? Asta ar mai lipsi”)
—Îți mai amintești cum a murit?—( Iustin oftează rușinat „—Iar râde. Râde de gândurile mele caraghioase.”)—Sau unde a fost îngropat Regele Arthur?
—Păi, nu știe nimeni… Adică se spune că în Avalon. Dar nimeni nu știe unde e Avalonul… De asta s-au găsit unii nebuni, de-a lungul timpului, care îl așteptau să se întoarcă… Mai ales în vremuri tulburi…
—Nebuni?—cântă parcă acel cuvânt străinul. Pare întrebare, dar și afirmație apreciativă—Ca tine?
Iustin se face roșu ca sfecla. Așa e. Și el era nebun. Voia să vorbească mereu cu oameni plecați dincolo de noi, dar nu i se păruse nimic ciudat până acum. „—Dacă ei sunt nebuni, atunci sunt și eu. Dar dacă nu suntem?”
–Ei, vezi, asta e întrebarea potrivită… Și NU sunteți!
Străinul nici măcar nu se ferește să-l facă să priceapă că îi citește gândurile ca de pe carte. Clar, nu se teme că o să-l sperie cu ciudățeniile astea. De fapt, de ce s-ar teme? Doar Iustin asta vrusese de nenumărate ori, să vorbească măcar o dată cu cineva altfel decât oamenii obișnuiți. „— Ai grijă ce-ți dorești…”
—Ăsta e Monarhul Ascuns, cel care stă departe de poporul său, în recluziune… Iar când totul pare că se năruie, că nu mai există repere morale și spirituale, revine la ai săi și restabilește echilibrul. Ordinea Divină.
Deodată Iustin înțelege, ridică privirea arzând către mustăcios și zâmbește larg. Rușinea aceea lipsită de sens a curs de pe el, ca pielea veche de pe un șarpe… „—Iar șarpele.” — râde interior Iustin și se pomenește recitând:
—„Ștefane, Măria Ta, Tu la Putna nu mai sta, Lasă-arhimandritului Toată grija schitului…”
Simte că i se taie răsuflarea de emoție. „—Mihai, Domn al limbii române, pogoară-te…”—ar vrea să strige Iustin, dar nu mai are putere. Simte cum îi alunecă pe obraz niște lacrimi fierbinți ca bucuria din sufletul lui… —„Plâng ca un…”
—Ei, eu am plecat, trebuie să mă întorc acolo, să mai vorbesc și cu fata blondă.—îi spune înțelegător mustăciosul—Ne mai vedem în curând. Și, să știi, nu-i nici o rușine că plângi ca un…
Iustin întoarce agale capul spre el, cu lacrimile șiroind pe față. Ar vrea să-l întrebe cum îl cheamă, dar străinul iar s-a topit. „—Eram la mijlocul zidului.”— se miră Iustin—„Nu avea timp să ajungă la poartă. Acum o secundă vorbea cu mine. Ce-i asta, Doamne?… A trecut prin zid?”
Cap. 4—„ÎNTÂLNIRE CU MONARHUL ASCUNS”
15 iun. 1990, ora 2110
(Partea a doua)
—Hipnoza… Sugestia… Autosugestia. Nu e nimic anormal. Noi, oamenii, ne-am cam uitat puterea reală a minții. Ești încă mic, ai timp să înveți.
—M-am tăiat văzând un film cu zăpadă înghețată.—începu să se amuze Iustin—Bine că n-am văzut „Regele Arthur”, mă alegeam cu vreo mână tăiată. Chiar, oare de ce nu l-am văzut pe el? Doar despre el mi-ai vorbit ieri… Monarhul Ascuns… E filmul cel mai căutat acum, toți colegii mei l-au văzut pe… Monarhul Ascuns.
Mihai îl privi lung, ușor ironic.
—Monarhul Ascuns nu apare oricui. Doar celor care pot să-i continue opera într-un fel, să i-o apere…
—Credeam că se întoarce și redevine Regele tuturor…
—Nu. De aceea îl văd doar…—ce surâs dulce și ironic în același timp avea Mihai— …nebunii. Trebuie să fii puțin nebun să-ți asumi asemenea riscuri.
—Riscuri? Cum adică?—râse Iustin cu poftă—Ce risc pot înfrunta eu citind cărțile tale și…? E caraghios de-a binelea. Doar nu ne invadează turcii din nou, acum îi invadăm noi pe ei.
—Uneori suntem invadați din interior…—Mihai arătă spre cărțile înșirate de Iustin pe masă—Nu crezi că ar trebui să te pregătești pentru admiterea la liceu, în loc să-mi citești cărțile?
—Păi și tu ești în programa școlară.—începu să râdă iar Iustin.
—Cu articolele politice? M-aș mira.
—A, doar le frunzăream, de curiozitate.—se justifică Iustin, jenat fără să înțeleagă de ce—Am văzut o emisiune în care erau atacate niște idei de-ale tale și voiam să văd cu ochii mei dacă așa ai scris. N-am știut că-s așa multe.
—Și?
—Păi, încă n-am găsit ce căutam…
—Ce-ar fi să citești cărțile pentru admitere?—îl apostrofă Mihai pe nepregătite—Deocamdată ești în pericol să nu reușești la liceul pe care ți l-ai ales, dacă tot vorbim de riscuri.
—A, acum înțeleg despre ce riscuri vorbeai… Normal, mă iei peste picior. Un puști ca mine nu poate să-ți continue opera, nici să ți-o apere. Cât despre riscuri… Promit că încep să citesc pentru admitere imediat ce… Ia stai, ai spus că putem fi invadați din interior… Emisiunea de azi de la televizor este a noastră, e…—Mihai îi indică lui Iustin o carte de matematică—După ce pleci, am promis. Cât despre Monarhul Ascuns, chiar există riscuri pentru…?
—Și jertfe.—răspunse cald Mihai—Ordinea Divină se restabilește totdeauna prin jertfă. Monarhul Ascuns s-a jertfit o dată, n-o poate face din nou.
—Cred că sunt prea mic să te înțeleg.—spuse Iustin după câteva momente de gândire.
—Nimic mai simplu.—răspunse amuzat Mihai și dispăru sub ochii lui Iustin.
Băiatul rămase perplex clipe lungi, apoi începu să se rotească prin cameră, privind brusc în spatele lui, sperând să-l surprindă undeva. Dar trebuia să se dea bătut, să accepte realitatea (dacă realitate putea fi asta). Mihai a dispărut din cameră în mod cert. Parcă s-a topit în aer, ca personajele teleportate din „Star Treck”.
—Iar vorbesc singur?—se întrebă Iustin—Oare am înnebunit?
Cartea de mate alunecă spre el nechemată, amintindu-i că Mihai i-o arătase înainte de a pleca. Iustin oftă, dar luă cartea, o deschise unde rămăsese înainte de a-i veni ideea să „jefuiască” biblioteca bunicii și începu să rezolve exercițiile.
Ziarul de pe Net
Ziarul de pe net este de calitate si de aceea il urmaresc mereu. Gasesti tot ce vrei, de la politica pana la cultura si sport.Pamfletele au mult umor. Apreciez critica Niculinei Prundeanu si umorul celor care se proustesc.
A devenit obisnuinta sa consult ziarul si mi se pare foarte interesant.
E bine ca si la Falticeni oamenii au timp pentru cultura sau mai ales aici au mai mult timp pentru ea. Si cand ma gandesc ca in 1952-54 il consideram Siberia romaneasca? Dar sigur, conditiile fiind altele, nefiind constransa, ci libera sa optez, poate l-as alege acum sa-mi petrec linistita batranetele. Poate n-ar fi rau…