Anticipam zilele trecute, în articolul “Şedinţǎ condimentatǎ la Consiliul Local Fǎlticeni”, cǎ ordinea de zi anunţatǎ a şedinţelor de consiliu este modificatǎ, nu de fiecare datǎ în mod legal, prin retragerea sau prin apariţia unor proiecte de hotǎrâri (motiv destul de bun ca acestea sǎ nu mai aparǎ pe site-ul Primǎriei, care numai de exces de transparenţǎ nu poate fi acuzatǎ).
Spusele ne-au fost confirmate în şedinţa de consiliu de ieri, 29.08.2013, când s-a renunţat la dezbaterea proiectului de hotǎrâre prin care se urmǎrea concesionarea fǎrǎ licitaţie a mai multor suprafeţe de teren de vizavi de Ceasul din centrul municipiului, din zona BANCPOST şi a Bǎncii TRANSILVANIA.
Reamintim cǎ e vorba de anumite porţiuni aflate în continuarea trotuarelor, deci a DOMENIULUI PUBLIC, şi care nu sunt demarcate prin nimic de acestea, deci de ACESTA (decât prin aceea cǎ, pe vreme de ploaie, pot adǎposti pietonii). Ele au fost inventariate în DOMENIUL PRIVAT printr-o hotǎrâre de consiliu din luna iulie, anul curent, fiind “întrebate” de sereleurile SETLAND, MIDORO, MICEDOX, de un frizer şi de o persoanǎ fizicǎ.
Legea spune cǎ scoaterea unui proiect de pe ordinea de zi se face numai cu acordul iniţiatorului SAU dacǎ acesta nu este însoţit de raportul compartimentului de resort din Primǎrie şi de raportul comisiei de specialitate a Consiliului Local. De aceastǎ datǎ, proiectul a fost scos pentru cǎ, dar ŞI din cauzǎ cǎ.
Pentru cǎ iniţiatorul sǎu, primarul Cǎtǎlin COMAN, a declarat, la începutul şedinţei, cǎ a înţeles, în urma dialogului avut cu preşedinţii de comisii, cǎ “au fost anumite discuţii, anumite probleme. Vreau sǎ fim siguri 100% cǎ facem un lucru corect şi legal în momentul în care îl stabilim.[…] Sper sǎ analizǎm foarte bine şi foarte exact, urmând – dacǎ este cazul – sǎ punem pe ordinea de zi, în altǎ şedinţǎ, acest lucru. În concluzie, retrag punctul nr.7 de pe ordinea de zi”.
Din cauzǎ cǎ raportul comisiei de specialitate a Consiliului Local nu a însoţit proiectul, nici în luna iulie (când a fost respins în urma discuţiilor apǎrute în cadrul majoritǎţii USL) şi nici ieri (când a fost repus pe tapet cu doar o sigurǎ modificare, operatǎ de cǎtre iniţiator, primarul COMAN, care a ridicat potul în privinţa redevenţelor pretinse concesionarilor cu aproximativ 30%). Comisiile de specialitate care ar fi putut aviza proiectul sunt cea de administrare a domeniului public şi privat al municipiului (condusǎ de viceprimarul Gheorghe ALDEA) şi cea de amenajare a teritoriului şi urbanism (avându-l preşedinte pe consilierul Cristian BǍRǍSCU).
Ar fi fost şi greu ca acest proiect sǎ treacǎ, dat fiind cǎ trotuarele aparţin domeniului public, care poate fi concesionat numai în vederea realizǎrii de construcţii/obiective de interes public. Şi chiar dacǎ, în şedinţa ordinarǎ din iulie 2013, s-a avut grijǎ ca anumite suprafeţe (care fac corp comun cu trotuarele) sǎ fie inventariate în domeniul privat (ceea ce le face “concesionabile” fǎrǎ licitaţie de cei ce vor sǎ-şi extindǎ construcţiile cǎtre zonele de siguranţǎ ale unui drum naţional european).
Pentru cǎ proiectul pǎstrase în el urme de adevǎr, uşor decelabile pentru cei ce-l parcurg pe pagina de internet a Primǎriei, cǎci atât prevederile art.36 alineatul 5 litera a, cât şi ale art.120 din Legea administraţiei locale (pe care este fundamentat) au în vedere domeniul public şi nu domeniul privat – numai bun de concesionat, în schimbul unor redevenţe cu care s-ar putea jongla.
Todirel CǍLUGǍRIŢA
Ziarul de pe Net
sunt spatii din domeniul public si asa trebuie sa ramana. privatii au destul spatiu si cu siguranta le ajunge. mai au nevoie si cetatenii din oras la spatiu de circulatie. mai exista inca cetateni in oras.
ai mare dreptate. eu ma gandesc , ca daca primarul spune ca acele spatii apartin domeniului privat inseamna ca si spatiile de pe strada maior ioan din fata magazinelor apartin domeniului privat si totusi ,au devenit parcare publica. asta cum o poate explica primarul nostru? spatiile private sunt cele pe care le vrea el , iar celelalte spatii sunt publice? inseamna ca unele spatii devin private peste noapte si altele devin parcari , tot peste noapte. interesant……., nu?
si totusi s-a reusit trecerea spatiului public in domeniul privat, pentru ca acum in noiembrie s-au si ridicat peretii pentru micsorarea spatiului public in favoarea celui privat, iar acum nimeni nu mai scrie nimic; inseamna ca e totul perfect. acum ma intreb de ce ati mai scris un articol daca tot nu s-a intamplat nimic bun pentru cetatenii din oras?pai mai bine scrieti doar lucruri ce tin de cultura si nu de realitate.ce urat va arata centrul orasului de acum inainte. dar……