*aleșii democrat liberali s-au abținut în bloc la votarea rectificării bugetare
*motivul: neprevăzutele adăugate la spațiile de joacă pentru copii la finalul lucrărilor
Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2013 inițiată de primarul Cătălin COMAN a fost primită cu rezerve de consilierii PDL, care s-au abținut la vot, motivând prin vocea consilierului Matei PINTILIE(singura c0nstantă a opoziției locale) că se repetă supărător încercările puterii de a încredința direct lucrările din bani publici, trecându-se atfel peste procedurile de licitație prevăzute de legea achizițiilor publice. Revenirile asupra unor investiții cu cheltuieli neprevăzute, care nu par a se justifica sau care, prevăzute din capul locului, ar fi majorat valoarea investiției până la pragul la care s-ar fi declanșat procedura de licitație (echivalentul a 30.000 euro pentru produse sau servicii și 100.000 lei pentru lucrări, exclusiv TVA).
“Văd aici suplimentare la locuri de joacă pentru copii. S-au dat niște bani. Nu sunt lamele cauciucate? Nici nu erau prevăzute. Vă întreb de ce? Pentru că foarte multe sunt adaosuri la foste investiții, pe care deja le-am aprobat. Suplimentare înseamnă că mergem pe același obiect de investiții și suplimentăm fonduri”‘ .
Prins în corzi, primarul a ripostat că s-a constatat existența unor probleme și că aceste achiziții sunt necesare: “Dacă dumneavoastră credeți că este un lucru rău, vă puteți exprima opțiunea prin vot”.
Este tocmai ceea ce au făcut cei 4 consilieri PDL prezenți la ședință, care s-au abținut la vot, motivând că : ”Asta înseamnă că mergem cu atribuire directă în continuare. Mi se pare că noi ocolim legislația achizițiilor publice. Mă întreb cum vă puteți descurca la toate aceste obiective cu CPV-urile? Oricine știe că nu se poate face atribuire directă la același CPV. Deci, se ocolește”.
Singura replică a primarului COMAN a fost:”Este doar senzația dumneavoastră“, după care mașina de vot și-a intrat în atribuții, trecând proiectul.
La un calcul simplu pe situația concretă semnalată de opoziție, dacă la valoarea inițială a celor 8 locuri de joacă, de 400.000 lei, adăugăm contravaloarea camerelor de supraveghere video, care este de 26.050 lei și, de asemenea, contravaloarea achiziției și montării pavelelor cauciucate de 45.000 lei (ultimele două aprobate în ședința cu pricina), dăm peste suma totală de 471.050 lei. Până la valoarea de 100.000 euro plus TVA mai lipsesc cam 75.000 lei. Oare să nu fi costat celelalte lucrări de amenajare(împrejmuire, reparare, balastare, montaj) atât, astfel încât să fi trebuit organizată o licitație pentru întregul proiect?
Sergiu JIPA
Todirel CĂLUGĂRIȚA
Ziarul de pe Net
atunci cand exista interese ale unor usl-isti se schimba si matematica.
Da, exact, că atunci când făcea pdl-ul din astea, nu se mai discuta nimic, că era instituit regim dictatorial. De la primărie și până la deconcentrate, teroarea era în floare. Dacă îndrăzneai să întrebi ceva, erai persecutat până în pânzele albe. De exemplu, despre faptul că și acum Primăria trebuie să plătească devize de lucrări de pe vremea pdl, de ce nu se sesizează dnii consilieri din opoziție?