Informaţiile de interes public sunt o nǎpastǎ cǎzutǎ pe capul celor ce le gestioneazǎ în Primǎria Fǎlticeni, mai ales cǎ sunt considerate astfel şi informaţiile care favorizeazǎ sau ascund încǎlcarea legii.
De parcǎ asta n-ar fi de-ajuns, mai existǎ şi o lege a accesului la ele, nr.544/2001, care prevede cǎ e dreptul oricui sǎ le obţinǎ, într-un termen de cel mult 10 zile, socotit de la data solicitǎrii.
Singura condiţie pe care trebuie s-o îndeplineascǎ solicitantul pentru a le avea, negru pe alb, este sǎ suporte, la casieria municipalitǎţii, costul serviciilor de fotocopiere.
Ştim cu toţii, mai cu seamǎ cei ce-au prestat sau presteazǎ la Direcţia de Mişcare a Hârtiilor, în jurul cǎrei cifre se-nvârte costul fotocopierii unei pagini (format A4) prin judeţ: de la 0,05 lei pe lângǎ Universitatea din Suceava, la 0,15-0,20 lei la privaţii din Fǎlticeni şi pânǎ la 0,3 lei la xeroxul-captiv din Primǎrie (dacǎ vii cu originalul de-acasǎ).
Instituţiile de interes public care ţin sǎ nu-şi altereze imaginea au fixat un preţ comparabil cu cele de mai sus pentru serviciile de multiplicare. De exemplu, Instituţia Prefectului – jud.Suceava percepe 0,5 lei/paginǎ, în conformitate cu Ordinul Prefectului nr.501/2010.
Doar la Fǎlticeni, în oraşul cu trei parlamentari PSD (care ar putea sǎ iniţieze un proiect de reglementare, la nivel naţional, a costurilor de copiere, pentru a nu mai exista tarife diferite de la o autoritate la alta) şi cu mari probleme de transparenţǎ la nivelul administraţiei, slab tratate de cǎtre opoziţia localǎ, e ca la nimeni.
Cǎci Primǎria pretinde solicitanţilor de informaţii publice ca, pe lângǎ activitatea propriu-zisǎ de copiere (0,3 lei/paginǎ, desfǎşuratǎ în holul Primǎriei, fǎrǎ chitanţǎ) sǎ achite şi contravaloarea unui coniac/vinars mic (6 lei), precum şi a unei cafele (3,5 lei). Dacǎ adǎugǎm şi chitanţa completatǎ (0,2 lei, inclusiv uzura ştampilei şi consumul de tuş), dǎm peste totalul de 10 lei.
Este exact suma pe care trebuie sǎ o achite cei dintr-ale cǎror contribuţii la buget sunt plǎtiţi funcţionarii şi demnitarii Primǎriei, dacǎ vor sǎ obţinǎ o informaţie publicǎ înscrisǎ pe o hârtie de format obişnuit, pe o singurǎ parte, şi care trebuie sǎ suporte “servicii de copiere, în condiţiile legii”.
Aceasta face ca, aşa-numita platǎ a acestor servicii sǎ se transforme, la casieria municipiului, într-o “întristare”, termen cunoscut celor ce frecventeazǎ barurile şi restaurantele. Aţi uitat sǎ adunaţi şi data la nota de platǎ, domnule primar Cǎtǎlin COMAN!
Dar n-aţi uitat, pentru ca trebuşoara asta sǎ îmbrace aparenţa legalitǎţii, sǎ invocaţi o hotǎrâre, nr.4/2013 a Consiliului local al municipiului Fǎlticeni, inexistentǎ pe site-ul Primǎriei şi despre care nici mǎcar consilierii n-au auzit vorbindu-se (!). O hotǎrâre care, chiar de-ar exista, ţi-ar fi mai mare jena sǎ te prezinţi în faţa instanţei de contencios administrativ cu solicitarea de a i se constata nelegalitatea (mǎcar pentru lipsǎ de tranparenţǎ). Când proiectul acestei hotǎrâri ar fi trebuit sǎ treacǎ de consilierii de bun-simţ, de opoziţie, de secretarul municipiului şi, în sfârşit, de compartimentul de verificare a legalitǎţii actelor administrative, aflat în subordinea prefectului, pentru a ajunge ditamai hotǎrârea de care n-a auzit nimeni.
“Furnizǎm informaţii publice la cerere. Preţul sfideazǎ bunul simţ. Relaţii la Primǎria Fǎlticeni” – aşa ar trebui sǎ arate textul pentru reclamele comandate de primarul COMAN ca sǎ-şi scoatǎ, la produs, cu xeroxul, direct în stradǎ, serviciul de relaţii cu publicul şi cu mass-media. Iar mesajul sǎ-i fie preluat de vuvuzelele îndreptate spre cer, din faţa sediului instituţiei.
Todirel CǍLUGǍRIŢA
Ziarul de pe Net