*pentru a putea fi concesionate, terenurile din buricul târgului au fost trecute în domeniul privat fără a fi intabulate așa cum zice legea
*întrebați despre cum au ajuns din domeniul public în cel privat, primarul, viceprimarul și secretarul municipiului au rămas fără replică
*primarul COMAN l-a transformat în privat prin expunerea de motive din iunie, înainte cu o lună de a se aproba proiectul inițiat de el însuși
Cumetria politică USL de la Fălticeni a funcționat ieri parțial, primarul Cătălin COMAN reușind să își impună punctul de vedere la proiectul concesionărilor din centrul orașului, vizavi de ceas, cu sprijinul aliaților de la PPPD- Constantin Bulaicon și Costel Artene-, al liberalilor Gheorghe ALDEA, Constantin BULBOACĂ și al răzgândacului Vasile AMARIEI, omul care s-a răsucit la 180 de grade față de atitudinea adoptată la ședințele anterioare.
De altfel, noi anticipam astfel de mișcări de mâini în sus și capete în jos, deși au fost aspecte care semnalau grave probleme de legalitate.
Unul din semnele șubrezeniei proiectului o constituie faptul că nicio comisie de specialitate formată din consilieri nu a prezentat un raport anexat la inițiativa primarului, iar una din aceste comisii(cea de administrare a domeniului public și privat al municipiului) este condusă chiar de viceprimarul Gheorghe ALDEA, unul din cei care au votat pentru concesionare.
Cealaltă comisie, care ar fi putut prezenta un astfel de raport, este cea de amenajarea a teritoriului și urbanism, la care președinte este liberalul Cristian BĂRĂSCU, singurul consilier USL care și-a menținut poziția, votând împotriva concesiunii, și cu motivațiile: efectul negativ asupra planului arhitectural al zonei și crearea unui precedent.
Consilierii PDL s-au împotrivit proiectului, cu o absență- Mihai VITCU și o abținere- Gheorghe ARTENI, care se contabilizează tot la voturi în defavoarea proiectului. Cel care a argumentat și a lăsat întregul executiv încă o dată fără replică, este consilierul Matei PINTILIE, care le-a atras atenția primarului, viceprimarului și secretarului municipiului că trotuarele sunt parte a domeniului public și că trecerea în domeniul privat s-a făcut prin încălcarea legii. “Vă întreb dacă terenurile sunt intabulate. Nu se poate trece din domeniul public în domeniul privat dacă nu s-a făcut intabularea.”
Cu jumătăți de glas, primarul COMAN și viceprimarul ALDEA au spus că sunt în curs de intabulare și se va realiza înainte de semnarea contractului cadru de concesiune. Deci recunosc că au făcut eforturi la marginea legii pentru ca proiectul edilului Cătălin COMAN să răzbească după lupte seculare care au durat 3 ședințe: una în care a fost respins prin votul liberalilor BĂRĂSCU și AMARIEI, a doua în care primarul tactic a scos proiectul de pe ordinea de zi și prezenta, în care presiunile asupra copreședintelui USL Fălticeni și-au arătat roadele în detrimentul respectării buchiei legii.
*De ce s-a chinuit atât primarul COMAN să treacă acest proiect
Ne întrebăm odată cu cititorii de ce atâta străduință pentru niște bucăți de beton, neîngrădite, nemarcate și nemăsurate cum zice legea, dar inventariate la virgulă în proiectul inițiat de primar ? Oare numai de dragul bugetului local, care s-ar alege cu o redevență plătită în termen de un an pentru o concesiune valabilă pe 30 de ani?
Să detaliem puțin din eforturile făcute în mod repetat și cu tenacitate de tânărul politician COMAN:
-în prima expunere de motive la proiectul de concesionare(12.983/28.06.2013), a trecut, cu de la sine putere, terenurile de sub geamurile firmelor din centru în domeniul privat al municipiului, chiar dacă acestea au fost inventariate o lună mai târziu;
-sunt trecute în domeniul privat deoarece legea construcțiilor prevede că terenurile din domeniul public se pot concesiona numai pentru construcții de interes public, deci nu bănci, nu patiserii, nu frizerii, nu orangerii;
– i-a iertat de amendă pe proprietarii spațiilor respective când a constatat că au început lucrările de placare a teraselor fără să dețină autorizație de construire;
– a trecut pe ordinea de zi a ședinței ordinare din iulie a.c., atât hotărârea de concesionare cât și hotărârea privind inventarierea terenurilor respective în domeniul privat, una după alta, deși ar fi trebuit să fie în ședințe diferite (hotărârile devin valabile după avizarea de către prefectură și după publicare/comunicare);
– a pus proiectul pe tapet a doua oară, mărind miza concesiunii cu aproximativ 30 la sută, și, având semnale că va fi respins iarăși, l-a retras;
-l-a repus în dezbaterea Consiliului Local, săltând din nou redevența și intensificând negocierile cu partenerii liberali.
Rezultatul ?
Vasile AMARIEI, Constantin BULBOACĂ și Gheorghe ALDEA sprijină concesionările COMAN din buricul târgului, pe 30 ani, iar bugetul câștigă o singură dată:
Setland S.R.L- 35,73 mp pentru suma de 9540 lei, Midoro S.R.L- 34,16 mp pentru 9000 lei, Micedox S.R.L 19,14 mp pentru 5040 lei, Ion Corduneanu- 13,82 mp pentru 3600 lei și Florin Boaru 6,52 mp pentru 1770 lei.
Redevența stabilită de Consiliul Local poate fi achitată în termen de un an de la data încheierii contractelor de concesiune.
În final, mai avem o întrebare: domnul ALDEA a cerut introducerea pe proiect a încă unui articol, care să prevadă plata contravalorii intabulării de către concesionari. Până la urmă, oare cine îl trece în domeniu privat ? Primăria sau privații ?
Sergiu JIPA
Todirel CĂLUGĂRIȚA
foto: Mihai SPÎNU
Ziarul de pe Net
Asa se fac afacerile, mai ales ca unii consilieri sunt cu fundul in doua luntrii. Ce mai conteaza legea ? Mult succes in continuare !!!
Domnule Calugarita, nu vi se pare ca ceea se intampla in mandatul primarului Coman este un deja-vu? Cine stie, stie.
La comentariul precedent, a se citi “SMENARII IL VOIAU…”