*preşedintele C.J. laudă implicarea constructorilor, primarul Sucevei regretă că proiectul nu include şi parcul Şipote de la baza versantului
Lucrările de amenajare la Cetatea de Scaun a Sucevei vor continua şi pe timpul iernii.
Preşedintele Consiliului Judeţean CĂTĂLIN NECHIFOR şi primarul ION LUNGU au observat, astăzi, stadiul lucrărilor la faţa locului, apreciind munca depusă de firmele General Construct, Loial şi Restaco.
NECHIFOR a ţinut să precizeze că cetatea va fi integrată într-un circuit turistic naţional şi a propus colaborări viitoare.
“Toată vara s-a muncit foarte mult, dar sunt elemente pe care azi nu le-am văzut deoarece nu au fost atacate – partea de belvedere, de parcare şi de spectacol de muzică şi sunet, care va fi impresionantă.
Va fi şi o dimensiune virtuală, pentru că lumea va vedea prin mijloace multimedia moderne mult mai mult decât Cetatea de Scaun.
Va trebui să am o discuţie şi cu I.P.S. PIMEN, paraclisul poate prinde viaţă religioasă, iar cetatea o viaţă permanentă”.
Primarul ION LUNGU susţine că, prin reabilitare, Cetatea de Scaun a fost salvată de la prăbuşire, în final urmând să devină o lucrare care va pune în valoare întreg oraşul.
“Prin acest proiect s-a salvat cetatea de la prăbuşire, nu sunt vorbe mari, versantul de nord era gata să se prăbuşească, de aceea s-au făcut lucrări de consolidare, chesoane de drenare a apelor.
Sunt bucuros pe de o parte, dar şi supărat pe de alta.
Acest proiect a fost trunchiat faţă de cum l-am iniţiat.
N-am putut să dovedim proprietatea faţă de terenul din zona împădurită ( parcul Şipote – n.r. ), sperăm ca în al 12 –lea ceas să găsim soluţii să punem în valoare şi partea de jos.
Vă spun, erau minicascade deosebite, alei iluminate, puncte de informare turistică, era un proiect deosebit…”
Termenul de finalizare a lucrărilor de la Cetatea de Scaun este aprilie 2015.
Valoarea totală a investiţiilor se ridică la aproape 12 milioane de euro.
Dan PASCARU
Ziarul de pe Net
Oare de ce nu-şi “amenajează” egiptenii piramidele? Aţi văzut în ce hal arată? Cu pietre lipsă, cu pietre roase… Vă daţi seama cum ar arăta piramidele amenajate, reabilitate, cu muchiile trase la sfoară, acoperite cu gresie, iluminate? Ca să nu mai spun de implementarea unui minaret în vârf, pentru imamul lor!