Medicii veterinari caută să-i convingă pe ţăranii care vor tăia porci de Crăciun să facă obligatoriu examenul trichineloscopic.
Asta deoarece, iarna trecută, mai puţin de jumătate dintre crescătorii de porci s-au prezentat la veterinari cu câteva sute de grame din muşchiul porcului sacrificat pentru analiză.
Şeful Direcţiei Sanitară Veterinară, IOAN CORDUNEANU, declară că sacrificarea porcilor în gospodării se poate face doar pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a produselor rezultate.
Normele europene prevăd, în continuare, asomarea porcilor înainte de tăiere, pentru ca animalele să fie ferite de suferinţă sau durere.
Asomatoarele sunt pistoale cu glonţ captiv aflate în dotarea veterinarilor.
Direcţia Sanitar Veterinară derulează, în această perioadă, în întreg judeţul, verificări la agenţii economici, care vizează existenţa autorizării atât pentru spaţiile comerciale, cât şi pentru maşinile de transport, condiţiile de depozitare, provenienţa alimentelor şi etichetarea produselor.
CORDUNEANU atrage atenţia că mişcarea animalelor către pieţe, pentru comercializare, se va face doar cu documente sanitare veterinare.
Dan PASCARU
Ziarul de pe Net