La deschiderea oficială de anul acesta a taberei naţionale de astrofizică, susţinută la Gura Humorului în data de 19 decembrie 2013, a fost adus un omagiu celui ce a fost Marin Dacian Bica (21 iunie 1970 – 20 septembrie 2013), un „emerit profesor de Fizică de la Şcoala Gimnazială «Dacia» din Oradea, dar şi un pasionat de astronomie, iubit de elevi, părinţi, colegi şi de membrii Societăţii Ştiinţifice «CYGNUS» centrul UNESCO Suceava din care făcea parte, un profesor pregătitor şi coordonator al lotului olimpic al României pentru mai multe olimpiade internaţionale de astronomie la care a obţinut mai multe medalii de aur, argint şi bronz, fiind autorul a sute de probleme de astronomie şi astrofizică ce le-a utilizat în pregătirea elevilor, dar şi la probele de selecţie a loturilor României pentru olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică”. Plecat prematur dintre noi, printr-un stupid accident, Marin Dacian Bica a lăsat un imens gol în inimile colegilor săi, dar şi al elevilor ce l-au cunoscut, în mod special al pasionaţilor de astronomie şi astrofizică veniţi la Gura Humorului în tabăra naţională.
„A fost cel mai bun dintre noi”, ne-a declarat înecându-şi lacrimile, unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai marelui dispărut, principalul organizator de anul acesta a acestei tabere naţionale, sufletul pasionaţilor de astrofizică din jud. Suceava, dl. prof. dr. Petru Crăciun.
Festivitatea de deschidere a debutat cu o slujbă de pomenire susţinută de trei preoţi, printre care l-am recunoscut pe Părintele Vartolomeu (stareţ M-rea „Sf Ioan cel Nou”) şi Părintele Hoştiuc (inspector şcolar Suceava). S-a cântat, apoi, împreună cu copiii prezenţi aici, şi un colind în cinstirea Crăciunului ce se apropie…
Când lumânările s-au stins şi gândurile audienţei s-au întors la cele pământeşti, dl. prof. dr. Petru Căciun i-a prezentat pe invitaţii sosiţi aici, la Gura Humorului – insp. gen în Ministerul Educaţiei Naţionale, dl. Sorin Trocaru; consilier în Ministerul Educaţiei Naţionale, Florina Bărbulescu; astronom Magda Stavinschi; inspector I.J. Suceava, Gheorghe Lazăr; prorector Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. dr. Mihai Damian; directorul Observatorului Astronomic de la Suceava, dl. Cristi Pîrghie; inspector I.J. Iaşi, Rodica Perjoiu; inspector I.J. Gorj, Iuliana Popescu; inspector gen. adj. I.J. Suceava, Cristina Teodorovici; inspector I.J. Suceava, Gabriela Scutaru; inspector Tatiana Vultur; inspector Laurenţiu Şpac; prof. Romeo Merfea din Roman; prof. Octavian Georgescu de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, prof. Narcis Oprescu din Măcin (jud. Tulcea), prof. Daniela Donceanu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, prof. Mariana Osman de la Colediul „Mihai Viteaul” din Ploieşti, conf. dr. Mircea Curilă de la Universitatea din Oradea; viceprimarul mun. Suceava, Ovidiu Doroftei şi, nu în ultimul rând, fratele geamăn al celui comemorat, dl. prof. Alexandru Bica de la Universitatea din Oradea – personalităţi de prim rang din elita intelectuală a României ce au ţinut să fie prezenţi la acest moment festiv, parte dintre ei făcând parte şi din corpul profesoral ce participă ca îndrumători în această tabără.
Printre multele aspecte ce au fost precizate de oratori, am reţinut faptul că datorită reuşitelor pe plan mondial de olimpicii români în astrofizică, – este deja de notorietate realizarea de anul acesta a d-rei Iustina Crăciun ce a obţinut două medalii de aur la Olimpiada Indernaţională de Astronomie şi Astrofizică din Grecia – România va fi gazda de anul viitor a acestei olimpiade internaţionale. Ba mai mult, cartierul general va fi stabilit la Suceava, fiind deja implicate mai multe instituţii publice: Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Mun. Suceava, Inspectoratul Judeţean Suceava şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Aşadar, am fericitul privilegiu de a anunţa public că acest eveniment va avea loc în luna august 2014, domnul prof. Petru Crăciun făcând precizarea că deja şi-au anunţat participarea în jur de 50 de ţări.
Momentul festiv s-a încheiat cu citirea de către prof. Alexandru Bica a scrisorii Senatului Universităţii din Oradea de omagiere a marelui dispărut, prof. Marin Dacian Bica, fiind prezentat apoi un film cu o parte din activitatea sa profesională şi a premiselor ce au dus la tragicul accident din seprembrie 2013. Pentru comemorarea sa, organizatorii din acest an a taberei au tipărit o „Culegere de probleme de astronomie şi astrofizică pentru olimpiadele naţionale şi internaţionale” (Editura CYGNUS, 2013), din prefaţa căreia am citat şi eu la începutul acestui articol, manualul cuprinzând cea mai mare parte a problemelor şi exerciţiilor compuse de Marin Dacian Bica, multe dintre ele rezolvate, dar şi multe propuse spre reolvare, fiind „aruncată” elevilor o provocare pentru găsirea de soluţii. Din vânzarea acestei cărţi, se doreşte să se obţină fondurile necesare realizării unui bust comemorativ.
La final, atmosfera a fost destinsă de grupul de colindători veniţi tocmai din Vatra Moldoviţei pentru a aminti celor prezenţi că totuşi se apropie Sărbătorile de Iarnă. Şi astfel ne-am adus aminte de Colinde, de Pluguşor, de Urs, de Capră, de Sorcovă… şi de o Huţulcă (specifică Bucovinei).
Gina-Maria Todică
Foto: Gabriel Todică