La Gura Humorului schiorii au la dispoziţie pârtia Şoimul, cea mai modernă din judeţ, cu o lungime de 1.500 metri şi dotată cu telescaun, nocturnă şi 5 tunuri de zăpadă. În timpul săptămânii programul de functionare este între orele 12 şi 20, iar sâmbăta şi duminica între 10 – 22. În apropierea pârtiei Şoimul a fost amenajată recent şi o alta pentru începători, care are instalaţie de baby schi.
La Vatra Dornei sunt 4 pârtii, 3 de coborâre şi una pentru schi fond. Pârtia Dealul Neagru, în lungime de 3.200 metri, nu beneficiază de nocturnă şi nici de sistem pentru zăpadă artificială, dar e solicitată tot timpul anului, deoarece telescaunul functionează inclusiv vara, cînd îi urcă pe turişti la cabana amplasată la 1.260 metri altitudine. Cu o lungime de 900 metri şi dotată cu tunuri de zăpadă, pârtia Parc este la fel de populară, deoarece este deservită de două teleschiuri şi de un baby-schi. O altă pârtie este Veveriţa, cu o lungime de 800 metri şi cu un grad de înclinare adecvat începătorilor. Dacă vreţi să daţi la beţe în plan orizontal, aveţi la dispoziţie pârtia Runc, în fapt o alee în formă circulară cu o lungime de 4.000 metri.
Pe pîrtia Văleni din comuna Mălini se poate schia de vineri până duminică, între orele 10 – 22. Domeniul schiabil se întinde pe 800 de metri, iar deocamdata nu există tunuri de zăpadă, ci numai nocturnă.
În comuna Şaru Dornei schiorii au la dispozitie pârtia Călimani – aproape 1 kilometru de panta medie, urcarea fiind asigurată de un teleschi care este pornit numai la sfîrşit de săptămână, între orele 10 – 18.
La Cârlibaba schiorii pot coborâ pe pârtia Măgura, cu o lungime de aproape 1.000 metri şi cu dificultate medie.
Pe toate aceste domenii schiabile sau în vecinătatea lor functionează centre de închiriere sănii, schiuri, clăpari şi beţe. Tarifele pentru o urcare variază între 2 şi 5 lei la teleschi şi 8 şi20 de lei la telescaun, în funcţie de abonamente.
Dan PASCARU
Ziarul de pe Net