Inspectoratul Şcolar nu va acorda, în acest an, noi gradaţii de merit angajaţilor merituoşi din sistemul preuniversitar.
Este vorba despre dascălii care au sperat că vor intra în rândul beneficiarilor şi care, potrivit ultimelor decizii, vor mai trebui să aştepte încă un an pentru a depune dosarele pentru concurs.
Inspectoratul a trimis o circulară şcolilor prin care transmite că toţi cei care au primit gradaţii în anul 2010 vor ieşi din drepturi în 2015, faţă de acest an, cum prevederea vechea metodologie.
Mai exact, anul acesta se suprapun două serii de profesori cu gradaţii, cei care primesc gradaţia timp de 5 ani şi alţii care primesc timp de 4 ani.
În concluzie, dascălii care vor să obţină acest spor vor trebui să aştepte momentul în care colegii care beneficiază deja de gradaţii de merit vor ieşi din plată.
Gradaţia de merit reprezintă 25 % din salariul de bază şi este acordată profesorilor care dovedesc implicare în activităţile de la clasă şi care au obţinut performanţe deosebite şi distincţii în cadrul competiţiilor şcolare.
Dan PASCARU
redactor stiri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
Nu trebuie să fi citit Ferma animalelor ca să poţi spune că unii bugetari sunt mai egali decît alţi bugetari. Gradaţia de merit pentru dascăli este de fapt un premiu. Bugetarii din primării, de exemplu, nu mai primesc premii de cîţiva ani buni. Legea nu le dă voie deocamdată. Dascălii, tot bugetari, primesc neîntrerupt gradaţie de merit încă de pe vremea lui Stalin pînă în zilele noastre, mă rog, zilele lor. Iată că se anunţă că dascălii nu vor mai primi, o vreme, gradaţie de merit. Jale mare!
Despre gradaţia de merit în sine… Departe de mine să arunc anatema pe dascăli pentru că ei sunt premiaţi în dispreţul altora. Asta este, aşa a fost mereu, cine a cerut şi a oferit ceva la schimb, voturi, de exemplu, a primit. Sunt şi dascăli merituoşi, niciun dubiu. Dubios din punct de vedere moral este felul în care se acordă gradaţia. Se stă la coadă şi, cu puţină răbdare, absolut toţi dascălii, de-a lungul carierei, devin merituoşi măcar pentru un ciclu de patru ani. Anul ăsta îmi fac eu dosar cu blablabla, îl depun şi iau gradaţia, peste patru ani îţi faci tu dosar cu blablabla, îl depui şi îţi iei gradaţia. “Se merită”: 25 la sută în plus la salariu, lună de lună, an de an, patru ani! Cu mult mai egali decît alţii.
Absolut corect! Să nu mai aducem în discuţie “calitatea” acestui învăţămînt ” merituos”; se văd rezultatele! Şi nu în ultimul rînd…meditaţiile, cadourile, munca de 7- 8 luni pe an, cu restul zilelor plătite…
Nici eu nu vreau să pun paie pe foc, dar unii ar cam trebui să-şi vadă lungul nasului. S-a dus vremea aceea în care profesorii mei de liceu, la disciplinele importante, făceau meditaţie cu “clasa” cîte 2 ore, de 2 ori pe săptămînă, pe gratis. Din clasa mea de 42 elevi, au intrat în primul an 41. Jos pălăria pentru acei dascăli bătrîni – şi îmi pare rău că trebuie să mă raportez mereu la trecut, care au făcut cu adevărat educaţie şi “ruşinică” pentru unii dintre cei c-are acu cred că li de cuvin foarte multe…Unii dintr ei ar trebui să se împace cu ideia că nu sunt nici Creangă, nici Sadoveanu, nici Vasiliu -Birlic şi nici Irimescu.
Chiar că ești Mao Zedong, matusalemic la scara istoriei recente vreau să spun. Și cred că ai terminat liceul nu mai tîrziu de 1980. Anul 1980 a fost pragul maxim al procentului de succes la admiterea în învățămîntul superior, la “Nicu Gane” cel puțin. A fost și perioada în care dascălii fălticeneni erau la apogeul carierei lor, vremuri din nefericire apuse pentru totdeauna. Astăzi avem doar excepții care nu mai întăresc regula deoarece nu mai există reguli în învățămîntul românesc.