În fiecare an, cu ocazia zilei de 25 martie, oamenii legii organizează diferite activităţi pentru a sărbători Ziua Poliţiei Române în compania populaţiei în slujba căreia se află, pentru a-şi serba eroii şi pentru a-i aprecia pe cei mai buni.
În acest an, la ora 09.00, la sediul IPJ Suceava a avut loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a agenţilor şi ofiţerilor de poliţie, în prezența conducerea IPJ Suceava, a Prefecturii Suceava, a reprezentaţilor Consiliului Judeţean Suceava şi Autorităţii de ordine Publică Suceava. După intonarea imnului naţional, s-a dat citire mesajelor ministrului Afacerilor Interne şi şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Şeful inspectoratului de poliţie judeţean Suceava, subcomisarul Ilisei Daniel Adrian a citit ordinele de avansare în grad şi i-a felicitat pe poliţişti. Au fost avansaţi la termen 48 de ofiţeri şi 106 de agenţi de poliţie.
Pentru activităţile deosebite desfăşurate în anul precedent, au fost avansaţi înainte de termen 6 agenţi şi 5 ofiţeri de poliţie.
Totodată, au fost comemoraţi poliţiştii căzuţi la datorie, fiind ţinut un moment de reculegere şi fiind depuse coroane de flori tricolore la monumentul ridicat în cinstea acestora în faţa sediului IPJ Suceava.
Pentru marcarea evenimentului dar şi pentru sensibilizarea cetăţenilor cu privire la implicarea în acţiuni cu caracter umanitar 30 de poliţişti din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava dar şi din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc şi Secţiei de Poliţie Rurală Vamă au donat sânge pentru persoanele aflate în suferinţă.
De asemenea, pentru marcarea evenimentului la sediul IPJ Suceava – la Galeria de Arta Millenium a fost organizată o expoziţie de pictură a consacratului artist sucevean Neculai Zepciuc.
Momentul festiv a fost continuat prin organizarea Zilei Porţilor Deschise la care au participat 100 de elevi suceveni. Aceştia u putut admira expoziţia de uniforme militare de poliţie organizată de Arhivele Naţionale Suceava la sediul IPJ Suceava şi au participat la activităţi interactive preventive.
“Data de 25 martie a fost desemnată ca Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. La această dată se sărbătoreşte şi Buna Vestire, simbol aflat pe primul steag al Marii Agii, preluat în timp şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
Până la momentul revoluţiei de la 1848, instituţia care a precedat Poliţia a fost Agia, condusă de un Aga (denumire de origine turcească). În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat şefului poliţiei, Marele Aga Mihăiţa Filipescu, drapelul pe care se afla sigla Steagului Agiei. Sigla este însoţită de o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire), conform site-ului oficial al Poliţiei Române, care împlineşte luni 191 de ani de la atestare.
Cele mai vechi atestări ale instituţiei cu sarcini poliţieneşti datează încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu. În aceste condiţii, Poliţia, ca dimensiune obligatorie a statului este la fel de veche şi la fel de actuală ca acesta. Ea este o constantă a societăţii umane, fiind una dintre cele mai vechi instituţii cunoscute“, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț EPUREANU.
Sorin NICA
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net