Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate şi a conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui MIHAI ANDROHOVICI, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava.
El s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2009 – 27 septembrie 2012, întrucât, simultan cu deţinerea funcţiei publice de consilier în cadrul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Suceava ( şi coordonator cu drept de semnătură în perioada 09 august 2010 – 10 decembrie 2010 ), a deţinut şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi Suceava, încălcând, astfel, dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora […] Funcţionarii publici […] pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, […] potrivit fişei postului.
De asemenea, ANDROHOVICI a încălcat şi regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de coordonator al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Suceava a încheiat şi semnat cu Asociaţia Sportul pentru Toţi ( asociaţie al cărei preşedinte a fost în perioada 23 iunie 2009 – 27 septembrie 2012 ) contractual – cadru privind finanţarea acţiunilor / activităţilor din cadrul Programului Sportul pentru toţi, încălcând, astfel, dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) din Legea nr 161/2003, potrivit cărora Funcţionarul public este în conflict de interese dacă […] este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane […] juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial […]”.
La data de 12 ianuarie 2009, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, reprezentată prin MIHAI ANDROHOVICI, în calitate de director executiv, a încheiat cu Asociaţia Sportul pentru Toţi un protocol de parteneriat având ca obiect desfăşurarea în parteneriat a Programului Sportul pentru toţi pe anul 2009, în vederea asigurării condiţiilor pentru practicarea activităţilor fizice sportive de cât mai multe persoane în funcţie de preferinţe, nevoi şi posibilităţi.
Ulterior acestui parteneriat, ANDROHOVICI a fost ales preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Sportul pentru Toţi.
Sumele pe care le-a încasat Sportul pentru Toţi au fost 11.000 lei şi 2.400 euro.
În comunicatul A.N.I. se precizează că persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare.
ANDROHOVICI a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului” se menţionează în comunicatul de presă.
În octombrie anul trecut, la Congresul Internaţional MOVE 2013, de la Barcelona, Primăria Fălticeni şi Sportul pentru Toţi au fost premiate pentru “bune practici în cadrul parteneriatului pentru sportul de masă”.
Fălticeniul a fost singura localitate din România premiată la manifestare, premiul fiind primit de COMAN şi de ANDROHOVICI.
La jumătatea lunii trecute, Primăria Fălticeni a găzduit o întâlnire de lucru în cadrul proiectului cu fonduri europene Active Network, municipalitatea şi asociaţia Sportul pentru Toţi făcând parte, potrivit unui comunicat de presă din partea Primăriei, “dintr-o reţea internaţională care promovează sportul de masă, bunele practici de colaborarea dintre municipalităţi şi structurile sportive”.
Dan PASCARU
redactor de stiri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe NetA
Fălticeni a fost singura localitate din România premiată la manifestarea de la Barcelona deoarece Fălticeni este singura localitate din România pe care Androhovici a împins-o în Active Network. Spuneam şi cu altă ocazie, e bine şi aşa, dar mult mai bine ar fi dacă la festivităţile viitoare – şi vor fi multe – ar merge nu Coman sau Androhovici, ci sportivi în activitate.
Sigur, principala conditie a datului cu parerea este sa stii diferenta intre practicantii sportului de masa si sportivii activi in ramuri de amatori sau profesionisti, si sa stii exact si ce presupun proiectele desfasurate, ca si conditii. In rest, datul cu parerea e gratuit.