Judeţul Suceava va găzdui, între 5 şi 12 iulie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, la care vor participa 10 trupe din România, Marea Britanie, Ungaria, Moldova şi Rusia.
Protocolul de colaborare a fost semnat astăzi de preşedintele Consiliului Judeţean CĂTĂLIN NECHIFOR şi de parteneri – conducerile de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Muzeul de Artă Suceava şi Universitatea Ştefan cel Mare.
Consiliul Judeţean va aloca 150.000 lei pentru organizarea festivalului, spectacolele urmând să se desfăşoare în auditoriul universităţii, la Cetatea de Scaun, dar şi în alte localităţi care vor fi stabilite în această lună.
CĂTĂLIN NECHIFOR : “Proiectul e ambiţios, Suceava nu are, din păcate în acest moment, un teatru, dar vrem cumva să compensăm această lipsă, sperăm ca şi obiectiv în plan de timp apropiat inclusiv înfiinţarea unui teatru, pentru că avem începuturi la Universitate…
3 spectacole vor putea fi jucate şi în alte zone, în colaborare cu partenerii vom stabili detalii.
Jocul în spaţii neconvenţionale presupune un efort mai mare şi pentru actori, dar cred în ideea de a ieşi cu cultura în stradă, lângă cetăţean, pentru că dacă aşteptăm ca oamenii să vină în muzeu sau într-o sală de teatru nu cred că e suficient !
E o investiţie care se merită pentru a pune în operă un astfel de proiect !
Avem în plan şi organizarea unor ateliere tematice şi conferinţe la care să participe şi spectatorii, există nevoia de formare a publicului…
La acest format de teatru pentru toţi credem că prezenţa va fi suficient de mare.”
Rectorul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, ADRIAN TITIENI : “E atât de multă nevoie de întâlnire pe acest palier al artelor, probabil că teatrul este o zonă de efervescenţă importantă.
Consider că acest prim pas ar putea fi provocarea pentru un lanţ de asemenea întâmplări.
Cred că, împreună cu USV, o să reuşim un eveniment pe care îl vrem ca la a doua ediţie – tot ce ar putea să însemne obstacole pe care o primă ediţie le-ar putea crea vrem să le eludăm.
Să sperăm că va avea viaţă cât mai lungă acest proiect !”
Rectorul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava, VALENTIN POPA : “Universitatea este onorată să fie parte în acest proiect internaţional. Noi avem deja o echipă de teatru de studenţi amatori, care cu prilejul acestui eveniment sunt sigur că vor avea mult de învăţat de la echipele de profesionişti care vor avea spectacole la noi.
USV va asigura practic întreaga logistică, atât în privinţa cazării, cât şi a sălilor de spectacole.
Va fi o săptămână de teatru la Suceava, un fel de Festival de la Sibiu, pe care l-am dori permanentizat”.
Decanul Facultăţii de Teatru Bucureşti, PAUL CHIRIBUŢĂ : „Aici e o zonă în care vrem să perenizăm un festival internaţional care să aducă şcolile cele mai interesante şi, poate cu timpul, trupele de tineret foarte active din Europa.
Avantajul unui asemenea festival este că entuziasmul tinerilor este un vector important cu care să animăm atât oraşul, cât şi regiunea.
Prin acest festival putem încuraja şi turismul cultural, a fost o alegere inspirată…”
Directorul Muzeului Bucovinei, EMIL URSU : „Sper să fie o ediţie gustată de publicul sucevean.
Anul trecut, la o piesă de teatru în Cetate, au fost în medie 400 de spectatori.
Fiecare trupă de teatru va juca şi într-o altă locaţie.
Noi am făcut un calcul, teoretic s-ar putea acoperi Vatra Dornei, Câmpulung, Gura Humorului, Fălticeni şi Rădăuţi, rămâne de văzut condiţiile tehnice din aceste oraşe.
Sonorizarea încă rămâne o problemă în momentul de faţă !”
Dan PASCARU
redactor de stiri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net