Comunicat de presă Primăria Fălticeni
Vineri, 9 mai 2014, la ora 11, Ambasada Federaţiei Ruse în România şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, vor organiza un eveniment festiv în Cimitirul ostaşilor sovietici din Municipiul Fălticeni, în cadrul manifestării „9 Mai – Ziua Victoriei”.
Vor participa delegaţiile următoarelor instituţii şi organizaţii: Ambasada Federaţiei Ruse în România (Secretar 1 – Natalia Muzhennikova), Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (Preşedinte, Deputat Miron Ignat), Comunitatea Ruşilor Lipoveni – Filiala Fălticeni, Primăria Comunei Focuri – Judeţul Iaşi, Comunitatea Ruşilor Lipoveni – Filiala Focuri, Comunitatea Ruşilor Lipoveni – Filiala Manolea, SC Ekysam SRL, Comunitatea Ruşilor Lipoveni – Filiala Suceava, Comunitatea Ruşilor Lipoveni – Filiala Rădăuţi, Comunitatea Ruşilor Lipoveni – Filiala Climăuţi, Comunitatea Ruşilor Lipoveni – Filiala Lipoveni. Din partea administraţiei locale, la festivitate va fi prezent primarul Gheorghe Cătălin Coman.
Vor fi depuse coroane de flori din partea instituţiilor şi organizaţiilor care şi-au anunţat prezenţa la Fălticeni, din partea Primăriei municipiului Fălticeni şi a Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.
Alexandru Săvescu
Inspector
Direcţia Generală de Administraţie şi Ordine Publică
Dan Alexe spune: In Hagi Murat (de la numele personajului istoric, răzvrătitul cecen din timpul cuceririi ruse a Caucazului), roman în care descrie dementele distrugeri la care se dădeau rușii sub comanda psihopatului vice-rege Iermolov, Tolstoi amintește lucruri care l-au dezgustat profund: de pildă, personajul Sado se întoarce în satul său, pe care îl găsește distrus. Cu precizie jurnalistică, Tolstoi descrie ruinele, morții mutilați (propriul fiu al lui Sado) și cum rușii întinaseră fântâna și moscheea, pentru a nu mai putea fi folosite (aici pudicul Tolstoi nu dă detalii, spune doar: Фонтан был загажен )…
“Nimeni nu pomenea vreo ură pentru ruși. Ceea ce simțeau cecenii, de la cel mai tânăr la cei bătrâni, era mai puternic decât ura. Nu putea fi ură, pentru că ei nu priveau javrele de ruși ca pe niște oameni, ci era un amestec de scârbă, dispreț și nedumerire în fața smintitei violențe a acelor făpturi, așa încât dorința de a le extermina, precum dorința de a extermina șobolani, păianjeni veninoși sau lupi, le venea cecenilor natural, ca instinctul de conservare…”