La sfârşitul săptămânii trecute, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Suceava s-a desfăşurat etapa regională a Concursului Național „Tinerii Dezbat”, aflat la a V-a ediție, cel mai amplu concurs de dezbateri adresat elevilor din România. Concursul Național „Tinerii dezbat”are drept scop conștientizarea de către tineri a valorilor cetățeniei democratice prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferenţele sociale, etnice, economice, de sănătate, gen, etc, care pot constitui bariere în comunicare. „Tinerii Dezbat” este o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen. „Tinerii Dezbat” este locul în care putem crește avocații, politicienii, intelectualii și cetățenii de mâine.” spun organizatorii programului. Concursul este organizat de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Agenţia Naţională pentru Rromi, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Fundaţia Dignitas şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) în parteneriat cu Romanian-American Foundation. Cele două
La startul competiției s-au aliniat 19 echipaje, din judeţele Suceava (C.N. „M. Eminescu”, C.N. „P. Rareș”, Liceul de informatică „S. Haret”, C.T. „S. Isopescu”, L.T. Cajvana, L.T. Vicovu de Sus, C. „Al. cel Bun” G. Humorului, C.N. „Dragoș Vodă” C-lung Moldovenesc, C.N. „E. Hurmuzachi” Rădăuți), Botoșani (C.N. „M. Eminescu”, C.N. „A.T. Laurian”, C. Economic „O. Onicescu”, C.T. „Gh. Asachi”, C.N. „Regina Maria” Dorohoi) și Iași (C.N. „E. Racoviță”, C.N. „G. Ibrăileanu”, Colegiul Național, Colegiul „Miron Costin”). Cele două moțiuni (teme de discuție) dezbătute în cele 6 runde („meciuri” în limbajul debate-ului), sub forma jocului de rol argumentativ pro-și contra, au fost următoarele: 1. „Ar trebui introdusă obligativitatea votului în România”; şi 2. „UE ar trebui să rezerve locuri în Parlamentul European pentru candidați de etnie rromă”.
Directorul de turneu al competiției a fost Liviu Gajora, președinte al Clubului de Dezbateri Academice Iași (CDAIS), asistat de Cezar Manea, în calitate de tab-master. În urma rundelor de dezbateri (3 runde pentru stabilirea primelor 8 echipe, sferturile, semifinalele, finala mică, finala mare), s-au calificat la etapa națională, ce va avea loc la Târgu Jiu, în perioada 13-15 iunie echipajele de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni și de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Echipajul de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni este format din elevii Xenia Iacob, Miluța Ailenei și Andrei Tofan (toți în clasa a XI-a), coordonați de prof. Ioan Caulea.
„De la Agonie la Extaz – așa aș putea numi ceea ce s-a întâmplat la Regionala TD 2014 de la SV, din poziția de profesor coordonator. Ne-am calificat de pe ultima poziție în sferturi și am fost obligați să jucăm cu prima clasată, echipa Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași. Am învins cu 2-1 realizând surpriza, ținând cont că acest liceu are o bogată tradiție în acest sport al minții (55 de meciuri aveau jucate, după spusele lor, elevii de la Racoviță, elevi care s-au și împrietenit cu cei din Fălticeni) și am jucat semifinala cu echipa Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Am învins cu 3-2 și am ajuns în finala mare. Deoarece doar 3 echipe se calificau la etapa națională, aveam deja locul asigurat. Lipsa de miză, oboseala după 2 zile pline, dar și având drept opozanți mai experimentata echipă de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, am fost învinși cu 5-2. Un loc 2 binemeritat și o calificare superbă. O colaborare excelentă, elevi cu personalități puternice, argumente solide – într-un cuvânt o echipă pe care și-ar dori-o orice coordonator de echipă de debate: echipa Colegiului Național „Nicu Gane”. Sentimente de împlinire personală și profesională. Senzația de lucru bine făcut. Nu pot decât să-mi felicit echipa și să mărturisesc faptul că m-au dărâmat și pe mine emoțiile (mai ales în timpul semifinalei)” – declarația profesorului Ioan Caulea, coordonatorul echipei fălticenene și al Clubului de dezbateri „Logos” de la Colegiul Național „Nicu Gane”.
prof. Ioan CAULEA