Prezintă-te în câteva cuvinte…
Constantin Popa, tânăr adult, mândru de ascendenţa fălticeneană (şi de ce nu aş fi ? ). produs al educaţiei primite în această urbe şi ţară, fapt demn de menţionat pentru a spori stima de sine a cititorilor. Oamenii care nu mă descriu ca arogant, mă descriu ca vizionar. Am încercat să îmi păstrez în juru-mi un echilibru între aceste persoane. Am pornit, acum 6 ani, dintr-o dorinţă de a creşte. De atunci până acum, curiozitate şi determinare. Şi după fiecare reuşită, am simţit că trebuie să dau ceva înapoi.
Conştient de legături mai mult decât orice. Şi de faptul că lumea se schimbă. Creativ, expansiv, vocal. Nu aţi înţelege, nici după ce v-aş explica în detaliu, cum şi de ce fac conexiunile pe care le fac. În curs de maturizare.
Care este cea mai importantă realizare pe plan profesional ? Dar personal ?
Puţin rigidă întrebarea. Pe plan profesional aş putea alege dintre medaliile de la Olimpiada de Geografie, participarea la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie sau obţinerea bursei de cercetare. Toate se leagă de geografie. Am să rămân cu aceasta. Pe plan personal, titlul de cetăţean de onoare mi-a adus o satisfacţie pe care nu o mai simţisem până atunci.
De ce ar trebui un elev din ziua de azi să înveţe geografie când există internet, GPS şi alte invenţii ale tehnicii ? La ce l-ar ajuta ?
Net, GPS, alte invenţii ale tehnicii. Toate sunt proiectate de cineva şi mai ales, bazate pe nişte teorii. Nu există o mină de net. El a trebuit inventat. Personal am ales să nu devin un simplu utilizator. Diminuează din plăcerile vieţii. Când am ales geografia, am înţeles că am ales de fapt toată ştiinţa şi încă puţin. Cred cu tărie că nu poţi pretinde că eşti un om educat dacă alegi, cu bună ştiinţă, să rămâi ignorant la multe alte informaţii. În plus, şi aici mă adresez tuturor cotizanţilor în devenire : dacă ştii un lucru pe care îl găsesc în carte sau poţi să faci ceva ce altcineva reuşeşte să facă mai repede / eficient, generic mai bine, dacă nu eşti cel mai bun, atunci eşti înlocuibil. Nu mai eşti nici măcar un nebun, eşti un simplu pion. Eu am ales să rămân cât mai neînlocuibil, schimbând mereu, aducând inovaţii în ceea ce fac.
Altfel, netul, GPS-ul sunt inutile pe o pană de curent. Învăţ să îmi cunosc lumea ca să o pot altera eficient spre pacea şi împlinirea umanităţii. Maximizarea potenţialului.
Care este cel mai frumos loc din judeţ pe care l-ai vizitat ?
Până acum am fost cam în 80 % dintre judeţele ţării. O chestie am sesizat-o din start : că avem un judeţ trăznet. Doar că e greu de vizitat. Altfel, judeţele Timiş, Alba, Braşov, Mehedinţi şi Constanţa le consider obligatoriu de vizitat.
În ce ţară nu ai fost, dar ţi-ai dori foarte mult să ajungi ? De ce ?
Aş vrea să văd India pentru culoare şi contrast, Noua Zeelandă pentru peisaje, Portugalia pentru oameni. Dar cel mai mult aş vrea să ajung în Nauru. E o insuliţă undeva în Pacific, cu suprafaţa mai mică decât a Fălticeniului. E atat de mică încât nu are nici măcar o capitala. Motivul, să fiu cinstit, este să mă conving dacă aş vrea cu adevărat să locuiesc din când în când pe o insulă de 4 pe 5 kilometri.
Dacă ar fi să dai o idee autorităţilor, cum ar trebui să fie o reclamă prin care turiştii străini să fie invitaţi să viziteze România ?
Să vedem… Voi relua conceptul enunţat mai sus : trebuie să fii cel mai bun. Adaug şi faptul că nu trebuie să fii cel mai bun în toate. Ce avem noi mai bun decât toţi vecinii noştri ? Litoral, clar nu. Turism balnear, cu un potenţial imens, dar tot nu. Capitala culturală, mai bine de evitat.
Ce ar trebui promovat este ceea ce Europa a pierdut acum zeci de ani : viaţa omului simplu şi fericit. Un om legat parcă de locurile unde s-a născut. Să promovăm munţii noştri, dar să avem grijă ca atât noi cât şi străinul să îi păstrăm curaţi şi împăduriţi. Să promovăm cetăţile şi mănăstirile noastre, dar doar legate de festivalurile ce le întregesc frumuseţea. Să ne promovăm brânza noastră, pâinea (care are o formă şi un gust cel puţin dubioase prin restul Europei), să promovăm cositul şi hora câmpenească. Să îl promovăm pe Gică Petrescu şi pe Enescu, dar el e cam rezervat pentru festival.
România nu ştie să vândă pentru că nu ştie ce să vândă. Are atat de multe bunătăţi pe tarabă, încât nu ştie pe care să o dea mai scump. Nu ştim ce să vindem. Ce are restul lumii nevoie de la noi?
România se chinuie de prea mult timp să devină un stat asemenea celorlalte. Eu văd soluţia altfel : să nu ne mai plângem. Riscăm să devenim cerşetorul care se viată la colţ de stradă şi de care Europa vrea să se dezică. Când am lăsat grijile vieţii să ne strice bucuria de a trăi ? Să arătăm, exact ca Dromihete, că ştim să trăim. Pe scurt, să devenim atât e populari, încât ceilalţi să dorească să fie ca noi. Puţin moralizator, dar asta ştiu să fac !
Rubrică realizată
de ALMA GAVRIL