*singurul mai realist a fost rectorul Universităţii Ştefan cel Mare, VALENTIN POPA, care a depistat scăpări culturale
Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru a început astăzi la Suceava, o dată cu spectacolul Stele în lumina dimineţii de ALEXANDR GALIN.
Manifestarea, care se va derula până pe 11 iulie, adună şcoli din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Târgu Mureş, dar şi din Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.
Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Bucovinei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Universitatea Ştefan cel Mare şi Institutul Cultural Român.
Astăzi, la sediul Consiliului Judeţean s-a desfăşurat o conferinţă de presă pe această temă.
Decanul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, PAUL CHIRIBUŢĂ : “Este o iniţiativă care poate aduce notorietate şi deschide o poartă interesantă atât pentru teatru, cât şi pentru cultură, în general, în această parte a ţării.
Dincolo de workshopuri dedicate tinerilor profesionişti avem programate şi două întâlniri cu ION BESOIU şi DRAGOŞ BUCUR.
Sperăm ca Suceava să fie capitala tinerei generaţii de actori din România şi din Europa.
Reprezentaţiile trupelor străine vor fi subtitrate pe un ecran, pentru a fi accesibile publicului.
Scopul nostru este să punem împreună o întreagă generaţie europeană de tineri actori, să-şi poată găsi puncte comune, acest festival să devină un laborator în care noile tendinţe ale teatrului să se poată cristaliza.
Încercăm să facem, dincolo de animaţia culturală a Sucevei, un laborator al teatrului european, avem această ambiţie !”
Reprezentantul Asociaţiei Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, STELIAN NISTOR : “Pentru că destinul m-a dus departe şi de oraşul acesta şi de teatru, obişnuiam să spun cu maliţiozitate că provin din cultură, nu tind către ea.
Astăzi mi-am dat seama că eu provin din Suceava, deci pe cale de consecinţă pot pune semnul egal între Suceava şi cultură.
N-a fost un vis al meu să se întâmple acest festival, dar poate fi de acum încolo !
Am cerut, mai în glumă, mai în serios, înţelegere, ar fi indicat dacă am putea începe direct cu ediţia a doua, pentru că la prima vor fi greşeli, vor fi scăpări.
Nu ne aflăm aici să judecăm un act artistic, ci să sprijinim, să ajutăm”.
Preşedintele Consiliului Judeţean CĂTĂLIN NECHIFOR : “Eu cred că Suceava are potenţial, fără să fim deloc modeşti e un pas important pentru un concept Suceava – capitală culturală europeană nu neapărat pe perspectivă foarte scurtă, ci pe termen mediu.
Pe lângă partenerii care suntem prezenţi, sperăm să putem implica şi Primăria Sucevei, dar şi Primării din judeţ care beneficiază de aceste evenimente teatrale.
E un concept important, n-a fost deloc uşor să integrăm un concept de teatru la Suceava, cred că poate fi găsit un public atras de teatru…
În Suceava există foarte mulţi parteneri care pot veni lângă noi, chiar îi invit !
Văd în această generaţie tânără o deschidere faţă de teatru şi cred că acest lucru trebuie încurajat, fiecare dintre noi suntem obligaţi să facem mai mult în acest sens.
Anul viitor sper să fie prezent şi MATEI VIŞNIEC, va trebui să folosim toate resursele umane care au a spune ceva despre teatru la Suceava”.
Rectorul Universităţii Ştefan cel Mare, VALENTIN POPA : “Avem mai bine de 100 de actori cazaţi în campus, am pus la dispoziţie 55 de camere şi vom găzdui câteva spectacole în auditoriu.
Ne străduim de mai mulţi ani să asigurăm o educaţie culturală şi prin trupa noastră de teatru de amatori…
De prea mult timp Suceava nu are nici teatru, nici cinematograf, cele câteva spectacole sporadice desfăşurate în Casa Culturii sunt prea puţin pentru a menţine gustul şi a educa !
Este o mare lipsă a Sucevei, în general, acest lucru, mai ales pentru faptul că avem o tânără generaţie care este educată în acest spirit.
Această muncă va dura ani de zile până când plăcerea de a veni la teatru şi la film va fi încetăţenită în rândul populaţiei sucevene”.
Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru va cuprinde 3 secţiuni : spectacole, ateliere şi întâlniri cu publicul, iar şcolile care vor avea cele mai bune reprezentaţii vor fi premiate.
În această seară, de la ora 18,30 pe scena Casei Culturii Suceava se va desfăşura deschiderea oficială, urmată de reprezentaţia studenţilor bucureşteni cu Stele în lumina dimineţii de ALEXANDR GALIN.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net