*oile, vacile şi caprele din judeţul Botoşani nu mai pot intra în judeţul Suceava
Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a anunţat, astăzi, luarea unor măsuri de siguranţă pentru prevenirea şi ţinerea sub control a bolii limbii albastre.
La şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – centrul local pentru combaterea bolilor, şeful DSV LEON POSTOLACHE a nominalizat acţiunile de informare şi instruire a medicilor veterinari pentru monitorizarea cu maximă responsabilitate a cazurilor care ar putea ridica suspiciuni de apariţie a bolii.
Boala limbii albastre a creat focare în mai multe judeţe, în special la bovine, situaţia fiind de actualitate având în vedere că în judeţul Suceava sunt înregistrate 434.000 de bovine, ovine şi caprine.
La şedinţa de astăzi, POSTOLACHE a precizat că Direcţia Sanitară Veterinară Suceava va interzice accesul pe raza judeţului a rumegătoarelor din judeţul Botoşani, după depistarea unui focar în judeţul vecin.
“Veterinarii din Botoşani monitorizează circulaţia ovinelor, caprinelor şi bovinelor, iar dacă animalele depistate provin din zonele de supraveghere şi protecţie instituite după declararea focarului, acestea vor fi întoarse în localităţile de origine.
Totodată, medicii veterinari din judeţ au declanşat o informare a crescătorilor şi, de asemenea, colegii noştri vor fi prezenţi în târgurile de animale.
Deocamdată, la noi nu este nici un pericol.
Duminică veterinarii vor fi prezenţi în târgul din Vereşti, iar luni în cel din Liteni.
Maladia are caracter sezonier, fiind frecvent întâlnită înspre sfârşitul verii, în perioadele ploioase, în care numărul ţânţarilor este în creştere” a spus POSTOLACHE.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, LUDOVIC ABIŢEI, a ţinut să menţioneze că, din punctul său de vedere, nu există probleme, din moment ce boala nu se transmite la om.
“Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva, avem pregătite secţii de internare în spital, dar deocamdată nu se pune problema asta.
Boala nu ajunge la om, nici prin înţepătura ţânţarului, nici prin laptele consumat.
Dar poate că ar fi necesare stropiri în zonele respective, pentru combaterea ţânţarilor”.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus care este transmis numai de o specie de ţânţari, împotriva acestora fiind dispuse dezinsecţii.
Boala afectează rumegătoarele şi nu se transmite la om.
De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalul bolnav nu constituie un pericol pentru sănătatea umană.
Dan PASCARU
redactor de stiri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net