Abdessadeq Kaoui EL Kaoui s-a născut în Marrakech, Maroc, dar s-a stabilit în Montpellier, Franţa, unde activează ca artist plastic ce abordează cu precădere subiecte suprarealiste.
Dintre multitudinea de lucrări, m-a impresionat colecţia de portrete realizate în format dualist, aşa cum ne-a lăsat moştenire Giuseppe Arcimboldo şi Salvador Dali, ultimul fiind şi subiectul unui tablou de al său, alături de un alt reprezentant al artei plastice universale, Vincent van Gogh.
Acest joc de imagini realizat prin juxtapuneri de personaje şi obiecte, ce reuşesc să creeze un întreg metamorfozat în imaginea unui portret, reprezintă o provocare la care puţini pictori se încumetă să-i dea curs, iar Abdessadeq Kaoui EL Kaoui face parte din această avangardă artistică, etalând o colecţie de portete inspirate de caracterul puternic al unor personaje din elita culturală mondială. Dacă aminteam mai sus de Dali şi Van Gogh , monştri sacri ai picturii universale, nu sunt cu nimic mai prejos portretele ce-l zugrăvesc pe Freud, Gandhi, Darwin, Louis Armstrong sau Leo Ferré, fiecare având doza sa de influenţă asupra destinului intelectual al omenirii. Dacă privim Globul Pământesc ca un organism viu, putem afirma cu certitudine că personajele zugrăvite de Kaoui sunt acei germeni interni care i-au întărit sistemul imunitar şi a dus la crearea premiselor dezvoltării armonioase a acestuia. Poate că ei n-au fost suficienţi, dar au fost îndeajuns de puternici încât să influenţeze pozitiv percepţiile globale şi să schimbe destine.
Teoria evoluţionistă a lui Darwin este, poate, prea bine cunoscută, fiind o adevărată piatră de hotar în abordarea ştiinţifică a parcursului vieţii pe pământ, şi, îndeosebi, asupra apariţiei omului, creând şi dispute acerbe, la vremea respectivă, deranjând şi răsturnând diferite dogme religioase. „Omul se trage din maimuţă” a fost pe buzele tuturor şi poate din acest motiv le regăsim sub formă de personaje în compoziţia „Darwin” al acestui artist francez. În poziţie meditativă, omul şi maimuţa sunt principalii subiecţi ai acestui tablou, deşi el se completează cu diverse creaturi de inspiraţie acvatică, fantastice, făcând trimitere la originea evoluţionistă, la supa primordială şi la dezvoltarea vieţii dinspre mediul marin către cel terestru. Poziţia identică, contemplativă sugerează apropierea omului de maimuţă pe această scară a evoluţiei, artistul oferindu-i privitorului perspectiva de a decide asupra asemănării celor două entităţi.
O personalitate puternică ce a dominat viaţa politică a începutului de secol XX, Mahatma Gandhi, nu putea să nu fie remarcată de simţul artistic al lui Abdessadeq Kaoui EL Kaoui.
Pentru a înţelege mesajul înglobat în această lucrare, trebuie să cunoaştem pe deplin activitatea şi filosofia de viaţă a celui ce a fost Mahatma Gandhi. Lider politic indian, Mohandas Karamchand Gandhi[1], după numele său de naştere, a fost cel care a realizat independenţa Indiei de sub coroana regală britanică. Marele său merit este acela că a obţinut acest rezultat într-un mod neviolent, doar prin mişcări de protest paşnice (Satyagraha), dar care, după numeroase stăruinţe, a reuşit să realizeze visul indian de eliberare, India fiind la acea dată colonie britanică. Principiul nonviolenţei a fost filosofia sa de viaţă şi, aplicat în politică, a reuşit într-un context internaţional măcinat de războaie. A fost contemporan cu cele două conflagraţii mondiale de secol XX, iar reuşita sa este cu atât mai mare, poporul indian considerându-l sfânt. De fapt supranumele de „mahatma” înseamnă în sanscrită „marele suflet”. Într-adevăr un suflet mare care a vibrat pentru soarta poporului său, pentru pace, toleranţă şi cunoaştere. Poate în acest sens trebuie interpretată lucrarea lui Abdessadeq Kaoui EL Kaoui în corespondenţă cu motto-ul acestuia: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”
Iată de ce marile nume ale perenităţii planetare au reuşit să rămână memoriei colective şi să impresioneze generaţii. Artiştii plastici sunt conectaţi la acest flux energetic, iar rezultatele lor sunt o odă adusă măreţiei sufletului. Personalităţile lumii se regăsesc în operele lor, iar Abdessadeq Kaoui EL Kaoui este unul din aceia care se închină lor în modul cel mai firesc pe care-l poate realiza. Colecţia sa de portrete dualiste este un adevărat templu prin care-şi prezintă ofranda universalităţii.
Gabriel TODICĂ
20.09.2014
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi