După ce la începutul anului şcolar anunţa, într-o conferinţă de presă, stârnind zâmbete, că „s-au desfiinţat foarte puţine şcoli, din câte ştiu eu la Dîrmoxa, unde erau 3 elevi care au trecut în clasa a 5-a şi în rest nu…”, astăzi, în şedinţa Colegiului Prefectural, inspectorul şcolar general GHEORGHE LAZĂR a venit cu lecţia învăţată.
El a prezentat un raport referitor la stadiul pregătirii unităţilor şcolare, acceptând că, din cauza reducerii numărului de copii, faţă de anul şcolar anterior, în reţeaua şcolară a judeţului nu se mai regăsesc 7 unităţi.
Este vorba despre grădiniţele din Brădăţel – Horodniceni, Antoceni – Forăşti, Pădureni – Siret şi Lucăceşti – Drăgoieşti, precum şi de şcolile primare din Hreaţca – Vultureşti, Lisaura – Ipoteşti şi Vatra Dornei ( structură a şcolii gimnaziale 2 ).
Potrivit lui LAZĂR, 32 % din totalul preşcolarilor şi şcolarilor învaţă în unităţi neautorizate sanitar.
Tot în şedinţa de azi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, LUDOVIC ABIŢEI, a precizat că 539 dintre cele 804 unităţi de învăţământ din judeţ nu sunt autorizate sanitar, motivele principale fiind grupurile sanitare necorespunzătoare sau în exterior, absenţa instalaţiilor de apă curentă, apa din sursa proprie nepotabilă, grădiniţe la parterul clădirilor cu altă destinaţie, grupuri sanitare numai pe un palier, program în două schimburi la grădiniţe, blocuri alimentare necorespunzătoare şi număr de cabine insuficiente la grupul sanitar.
El a ţinut să precizeze că nici una dintre cele 93 de unităţi care, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar, ar fi putut intra în sistemul de evaluare nu a depus cerere în această lună.
Pe un ton mustrător, prefectul FLORIN SINESCU i-a cerut lui LAZĂR să emită o notă internă pentru ca unităţile vizate “să depună cât mai urgent documentaţiile pentru autorizare”.
Dan PASCARU