Pe 19 decembrie 1989 ziarul comuniștilor suceveni își deschide ediția anunțând vizita oficială a tovarășului Nicolae Ceaușescu ( fără Elena ) în Iran, care se va încheia a doua zi și în cadrul căreia va fi semnat “programul pe termen lung pentru dezvoltarea cooperării economice, comerciale și tehnice”.
Documentele Congresului al 14 –lea al PCR continuă să fie salutate de oamenii muncii, în zootehnie este prezentat un exemplu demn de urmat, iar creșterea producției agricole este prezentată schematic.
Efectivul de animale crește în comuna Mălini, familia unui pensionar de 70 de ani cîștigă anual 100.000 lei din produsele livrate statului, școala din Poiana Mărului se extinde.
În aceeași notă, produsele agricole livrate la fondul de stat au, pentru un deputat în circumscripția electorală comunală, “un limpede înțeles patriotic”.
Nu lipsesc amănunte despre “Cîntarea României”, iar la rubrica externă germanii de vest și de est “dezbat aspecte ale relațiilor dintre cele două state”, la mai bine de o lună de la căderea Zidului Berlinului.
19 decembrie 1989, Timișoara : muncitorii mai multor întreprinderi întrerup lucrul și se deplasează în Piața Operei, unde țin discursuri și cer demisia lui Ceaușescu.
Se organizează primul organism revoluţionar : Frontul Democratic Român.
Primul secretar Radu Bălan încearcă să negocieze cu protestatarii, dar este luat ostatic la “Elba”.
Șeful Marelui Stat Major, generalul Ștefan Gușă, în fruntea unui pluton de militari, reușește să îl elibereze.
Seara au loc noi confruntări : 7 morți și peste 100 răniți.
TEODOR PUȘCAȘU