Conducerea Direcției Sanitare Veterinare a comunicat astăzi, în ședința Colegiului Prefectural, măsurile în domeniul siguranței alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.
Carnea de porc
– identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor care sacrifica porci, precum şi a tuturor fermelor sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere
– controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare numai a animalelor sănătoase
– verificarea respectării regulilor de protecţie a animalelor în timpul transportului, abatorizării și tăierii
– verificarea condiţiilor privind transportul porcilor si a carnii de porc, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare
– verificarea depozitării şi comercializării cărnii de porc şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare
– verificarea documentelor legale care însoţesc transportul şi care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar
Lapte şi produse din lapte
Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase.
Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.
Brânzeturile destinate comercializării pot fi expuse în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente ( tăvi ) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat ( plastic, ceramică ).
Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare.
Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om.
Alte produse sau alimente de origine animală
Medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Se interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.
Dan PASCARU