
Publicistul EUGEN DIMITRIU (92 ani) a lansat, ieri, la sala Pictor Aurel Băeșu, volumul Dicţionar al personalităţilor fălticenene.
După ce și-a informat distinsul auditoriu că “toate expunerile mele au fost seriose”, venerabilul literat a pomenit despre o parte din cei 717 oameni de seamă incluși în lucrare – învățătorul GHEORGHE RĂDĂȘANU, aviator Marii Uniri VASILE NICULESCU, profesorul CONSTANTIN TÎRZIU și TODIREL TATOS.
Cuvântări interesante și pline de substanță au ținut directorul Editurii Tipo Moldova AUREL ȘTEFANACHI, redactorul șef al revistei Bucovina literară ALEXANDRU VINTILĂ și criticul literar IOAN HOLBAN.

Aurel ȘTEFANACHI, directorul Editurii Tipo Moldova:
“Eugen DIMITRIU este la vârsta mai mult decât venerabilă pe care o păstorește și o transformă în pagini de carte. Este mai mult decât o personalitate, este un eveniment și un monument al culturii naționale, îmi permit să spun, pentru că cele șapte sute și ceva de pagini nu fac decât să penetreze un loc blagoslovit. Sunt personaje și personalități ce au definit cultura română. Ceea ce este un miracol.”

Alexandru Ovidiu Vintilă, redactor șef Bucovina literară:
” Eugen DIMITRIU este pur și simplu o enciclopedie ambulantă, cel mai bun cunoscător al istoriei oamenilor și locurilor din urbea de pe Șomuz și nu numai. Fără îndoială este, cum spuneam cândva, un umanist prezent continuu, un model de vitalitate spirituală și un reper sigur pentru ceilalți. Prin această nouă carte, Dicționar al personalităților fălticenene, Eugen DIMITRIU reușește să reconstitue, să reconstruiască spiritul unei lumi astăzi pe cale de dispariție. Așadar, asistăm la un eveniment care ne aduce în prim-plan o lucrare de amploare, una care a presupus un efort documentar serios și care aproape că atinge exhaustivitatea.”

Ioan HOLBAN, critic literar:
” Ne aflăm în fața unui eveniment editorial de excepție. În România nu sunt asemenea lucruri care se petrec în fiecare zi, după știința mea, și credeți-mă că știu. Întâmplări de acest fel nu s-au petrecut prea multe după 90. (…) Această carte, vă spun din start, este o carte de vizită a Fălticeniului, a Sucevei, îndrăznesc să spun a regiunii, și apoi a țării. Aici se află un patrimoniu cultural excepțional.”



Teodor PUȘCAȘU
Mihai SPÎNU-foto/video
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
Termene si conditii
- Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
- ZiaruldepeNet.ro şi administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online, nu raspund din punct de vedere juridic pentru conţinutul comentariilor vizitatorilor.
- Responsabilitatea pentru comentariile postate revine în totalitate utilizatorului care beneficiază de serviciul de a putea posta un comentariu.
- Comentariile cu jigniri sau conţinut vulgar va fi şters iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.