Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni, în colaborare cu Parohia „Sf. Nicolae” din Şoldăneşti, vă invită vineri, 3 aprilie 2015, ora 11:00, să participaţi la deschiderea expoziţiei „Oameni, locuri, obiceiuri”, ediţia a XIX-a in care vor fi prezentate obiecte de artă, preponderent bisericească, prilejuite de restaurările iconografice de la parohia din Şoldăneşti.
Vor participa: preot protopop Patrolea Constantin, preot Amariei Constantin, dr. Cuţui Alexandrina expert restaurator pictură, Ţicleanu Gelu expert restaurator lemn şi găzduitorul, în persoana d-nei director Crăciun Maria.
Porţile sunt deschise pentru toţi iubitorii de artă, religie şi frumos, publicului fiindu-i rezervate câteva surprize deosebite.
Gabriel Todică
Majoritatea acelor icoane sunt icoane de catapeteasma!Din cate stiu mai exista in lume inca o catapeteasma dupa modelul celei de la Soldanesti.In timpul construirii fabricii chimice regimul de atunci a vrut sa darame acea biserica,dar fiind monument istoric recunoscut international nu s-a putut .Dar in replica s-a decis ca pictura sa nu se admita a fi intretinuta si curatita cu amenintarea ca in cativa ani se va distruge datorita fumului de la lumnari.S-a propus preotului de atunci sa ceara el demolarea cu promisiunea ca icoanele vor fi salvate jntr-un muzeu la Bucuresti.Dar un tanar mirean a cerut preotului sa se acopre toata pictura cu nitrolac pt a fi conservata.Preotul a acceptat ideia si au zis ca peste anii si ani se va schimba regimul,si se va gasi un bun crestin care sa restaureze catapeteasma.S-a facut lacuirea in taina si prafuirea mai ales cu sprijinul unui consilier Costica Stafie si a catorva tineri ,care pana azi din smerenie si-au ascuns numele.Preotul se numea Iordachescu Nicolaie.Si iata ca in zilele noastre parintele Amariei Constantin s-a straduit si a reusit sa realizeze restaurarea acelor icoane monument istoric salvate si consrvate cu mari riscuri cu zeci de ani in urma.FELICITARI PARINTE!