În lipsa fondurilor europene, care fac posibilă refacerea totală a Cetății de Scaun a Sucevei, un alt simbol al orașului se degradează pe zi ce trece.
Statuia ecvestră a lui ȘTEFAN CEL MARE din apropiere își pierde nu numai strălucirea de altădată, ci și anumite părți.
Deși autoritățile locale s-au arătat, în numeroase rânduri, dornice să refacă statuia înaltă de 23 de metri (inclusiv soclul), deocamdată totul a rămas la stadiu de intenție.
După ce, în urmă cu 7 ani, s-a desprins unul din altoreliefurile de bronz de mari dimensiuni de pe soclu, în scurt timp aceeași soartă o va avea și cel de-al doilea.
Plăcile din partea superioară au început să cadă, motiv pentru care Primăria a amplasat câteva balize de plastic cu rolul de a-i ține mai la distanță pe privitori.
Vizitatorii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, “îmbogățind” soclul cu amintiri scrise ale trecerii pe acolo.
Statuia lui ȘTEFAN CEL MARE a fost realizată de sculptorul IFTIMIE BÎRLEANU și dezvelită în septembrie 1977 în prezența lui NICOLAE CEAUȘESCU.
Statuia constituie cea mai mare lucrare de acest gen din țară, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
Eu cred că ar trebui să cerem Turciei să finanţeze nerambursabil reabilitarea lui Ştefan cel Mare, a calului Catalan şi a soclului de supt dînşii. Ar fi o solicitare justificată de chiar testamentul lui Ştefan cel Mare: „Boieri dumneavoastră, v-am chemat să mă mărturisesc înainte de moarte, să mă spovedesc ţării (…) Trăim vremuri tulburi. Din toate părţile, fiare gata de pradă se uită cu ochi pohticioşi către biata ţară a Moldovei (…) Toţi ne-ar vrea vasali şi birnici. Şi dacă tu, fiule, şi voi boieri dumneavoastră, veţi vedea că nu puteţi ţine ţara, si-ţi vedea că nu aveţi încotro, să o închinaţi, dar să nu o închinaţi oricui (…) să vă închinaţi celui cu care m-am războit întotdeauna – turcului”. Se spune că testamentul nu este altceva decît o plăsmuire a cronicarilor vremii, dar izvoarele istorice atestă faptul că Ştefan cel Mare a fost nu atît atletul creştinătăţii, cît campionul plăţii haraciului la Înalta Poartă în intervalul 1457-1473 şi după 1486. Măcar din acest motiv eu cred că ar fi frumos ca turcii să se îngrijească de statuia lui Ştefan cel Mare din Parcul Şipote.
S-ar putea ca osmanlîii să accepte, avînd în vedere că după 2000, mînăstirile Probota și Sucevița au fost renovate de japonezi și danezi…Din păcate, preafericitele fețe bisericești Daniel în blană de miel și Piemontezul ot Bucovina, n-au strîns prea multe fonduri din hotelurile și restaurantele popești de la Iași și Durău, fiind nevoiți acum să apeleze la mila publică, doar, doar pentru a supraviețui acestor vremuri de criză pe care le traversăm cu toții. Bine măcar că prea-cuvioșii arhierei poartă la bocanci numere mari, iar lucru acesta îi va ajuta să traverseze cît mai iute apa Sîmbetei pe care se duc banii fraierilor.