Nu e deloc puţin lucru să fii olimpic internaţional, în cazul tău la chimie. Eşti în ultimul an la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, dar pasiunea ta a început mai demult. Hai să rememorăm…
Ştiinţele exacte mi-au stârnit curiozitatea încă din clasele mici, când îmi plăcea să lucrez suplimentar la matematică, apoi la fizică. În clasa a VII-a am luat pentru prima dată contact cu chimia. Şi aici îmi plăcea să studiez tot mai multe. Cred că a fost prima dată când am participat, la îndemnul profesoarei de chimie din gimnaziu, la un concurs mai serios, este vorba despre Concursul de Chimie “Magda Petrovanu” din Iaşi, acolo unde am obţinut premiul III. Şi faptul că am avut parte de profesori deosebiţi în gimnaziu şi în liceu a făcut să fiu atras de materiile respective. Am ajuns la liceu, hotărându-mă să urmez specializarea ştiinţe ale naturii, iar interesul meu pentru chimie creştea continuu. Astfel, am reuşit să particip la etapa judeţeană a olimpiadei de chimie acolo unde am obţinut o menţiune, dar nu m-am calificat la etapa finală a competiţiei. Am venit mai pregătit în clasa a X-a, atunci când am reuşit această performanţă. Pregătirea pentru etapa naţională a fost destul de anevoioasă, fiind prima experienţă de acest fel la această disciplină, având de pregătit foarte multe lucruri noi, în plus faţă de ceea ce este în curriculum. Faptul că nu am obţinut o distincţie la naţionala de chimie nu m-a descurajat, ba chiar am început să studiez mai cu spor şi cu mai multă plăcere şi ca atare m-am calificat la naţională şi în clasa a XI-a. De data aceasta am obţinut o menţiune specială, dar şi o calificare în lotul naţional lărgit de chimie, format din 20 de elevi aleşi după o probă de baraj destul de riguroasă, din toate ariile chimiei. Experienţa acumulată în anii anteriori, precum şi nivelul de pregătire mult mai ridicat a făcut să obţin o menţiune şi o calificare la olimpiada internaţională de chimie ca urmare a faptului că m-am clasat în primii 6 după proba de baraj. Am uitat să precizez faptul că pe acest drum nu am “călătorit” singur ! Doamna dirigintă MARIANA ZUP, care este şi profesoara mea de chimie, a avut un rol esenţial în formarea mea în toţi aceşti 4 ani de liceu. De asemenea, conducerea şcolii, ceilalţi profesori de la clas[ şi poate în primul rând părinţii mi-au înţeles aspiraţiile şi mi-au fost alături din toate punctele de vedere.
Pentru unii chimia e de-a dreptul imposibil de învăţat din cauza formulelor greoaie. Cum ar putea fi aceştia atraşi într-un mod plăcut ?
Din punctul meu de vedere, chimia însăşi ar trebui privită ca o ştiinţă destul de interactivă : doar faptul că ea studiază structura unor compuşi esenţiali din natură sau sinteza acestora ar trebui să stârnească interesul multora. Doar că aş vrea să precizez că fizica şi matematica reprezintă baza pentru această ştiinţă. Mulţi dintre elevi nu ajung să înţeleagă fizica din diverse motive şi ca atare nu vor înţelege sau vor înţelege superficial chimia. Poate că mijloacele moderne de predare vor reduce numărul elevilor care nu înţeleg chimia, spre exemplu cu ajutorul noilor softuri se pot explica diferite structuri, configuraţii, etc.
Cum îţi dozezi efortul intelectual, cât timp te pregăteşti săptămânal ?
În ceea ce priveşte intervalul de timp dedicat pregătirii la chimie, nu mă pot lauda că sunt constant. Astfel că sunt zile, în special în timpul vacanţei de vara, în care ajung să nu ating o carte de chimie, dar sunt şi zile când nu mai studiez la alt obiect. Asta se întâmplă de regulă cu câteva săptămâni înainte de competiţii. În restul anului încerc să-mi găsesc câteva ore pe zi pentru a aprofunda sau pentru a lucra diverse probleme.
Între 3 şi 9 mai vei performa la olimpiada internaţională de chimie din Armenia. Cum stai cu emoţiile şi de unde provin cei mai puternici adversari ?
Trebuie să recunosc faptul că sunt o persoană destul de emotivă, în special când este vorba despre o experienţă nouă, cum este şi aceasta din Armenia. Totuşi, încă nu mă simt copleşit de astfel de emoţii şi sunt optimist, cred că pot obţine o distincţie la această competiţie. Dacă este să vorbim despre concurenţi, nu cred că aş exagera când spun că vor veni doar elevi foarte bine pregătiţi. Din experienţă celorlalţi colegi ai mei care au participat, mărturisesc că ruşii par cel mai bine pregătiţi… dar nu mai bine ca noi (râde). Privitor la ceilalţi 5 elevi români care mai participă, nu-mi place să-i privesc ca pe nişte adversari, ci din contra, ca pe nişte oameni valoroşi cu care împărtăşesc aceeaşi pasiune.
În restul timpului cum te relaxezi, ce îţi place să faci ?
Deşi nu am foarte mult timp liber la dispoziţie, pot să spun că îl umplu cu fel şi fel de activităţi. Îmi place sportul, în special să joc fotbal sau baschet, deşi nu prea găsesc tot timpul parteneri. De asemenea, când stau acasă îmi place să mă uit la televizor la un meci sau la un show de divertisment. Nu de puţine ori însă preferam şi încă prefer să citesc o carte de literatură sau să ascult muzică.
Rubrică realizată
de ALMA GAVRIL
Ziarul de pe Net