Şcoala gimnazială “Ion Lovinescu” din Rădăşeni şi-a deschis porţile ieri, 27 mai 2015, pentru a găzdui programul « Dinţi frumoşi, copii sănătoşi », manageriat de dr. Georgeta GHEORGHE, preşedinte al Societăţii de Profilaxie şi Educaţie Dentară din România, care a subliniat, nu o dată, “importanţa implicării media în promovarea acestui proiect de suflet, de perspectivă, care va influenţa în mod decisiv starea de sănătate orală a şcolarilor”.
În cadrul acestui proiect de profilaxie şi educaţie dentară pentru copiii şcolari, au participat 81 de elevi din ciclul primar, sub îndrumarea cadrelor didactice Alina CIOBÎCĂ (directoarea şcolii), Loredana GRUMĂZESCU, Cornelia-Danusia GRUMĂZESCU, Elena AMARANDEI şi Ana IORDACHI.
Tema întâlnirii, « Noţiuni de prevenţie, igienă dentară şi igiena alimentaţiei la copii », a fost susţinută de dr.Manuela BORHAN, medic dentist, iar materialele au fost puse la dispoziţie prin Programul de profilaxie dentară în România, etapa a IV-a, realizat de Rotary Club, cu sprijinul inspectoratelor judeţene de învăţământ. Au fost prezentate, în fiecare clasă, lecţii de prevenţie şi educaţie stomatologică şi au fost distribuite materiale informative pentru elevi şi pentru pedagogi. S-a pus accent şi pe învăţarea unor tehnici corecte de periaj dentar, pe deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi pe răspândirea expresiei « sâmbăta dulce » , având ca principal obiectiv reducerea, la o zi pe săptămână, a consumului de dulciuri.
După cum ne-a relatat dr.Manuela BORHAN, acest program a demarat în urma apariţiei unor statistici îngrijorătoare, care indică deficienţe grave în igiena dentară a copiilor din România, cu urmări dramatice şi, în multe cazuri, fără posibilitatea de tratare. Astfel, s-a constatat că doar 1/3 dintre copiii cu vârste între 10 şi 14 ani folosesc periuţa de dinţi, iar consumul pastei de dinţi este de numai 38 ml/an. De asemenea, numărul periuţelor de dinţi utilizate de copiii aflaţi între aceste limite de vârstă este de numai 0,35 bucăţi/an.
Programul « Dinţi frumoşi, copii sănătoşi » şi-a propus obiective ambiţioase, printre care : reducerea cu până la 50% a numărului cariilor la copiii de până la 14 ani, conştientizarea importanţei igienei orale în rândul copiilor, învăţătorilor şi părinţilor, precum şi punerea bazelor unui program naţional de profilaxie orală pentru copii.
Potrivit medicului stomatolog, copiii din Rădăşeni s-au dovedit a fi extrem de curioşi şi de interesaţi, iar faptul că în şcoală sunt încurajate discuţiile libere şi schimbul de idei pare să fi influenţat pozitiv creativitatea lor.
Directoarea şcolii, prof.Alina CIOBÎCĂ, a mulţumit pentru micile daruri distribuite elevilor de la clasa pregătitoare şi de la clasele I- IV (periuţe de dinţi, protecţie – cap periuţe, paste de dinţi, reviste), exprimându-şi speranţa că programul va continua la Şcoala gimnazială « Mihai Niculăiasa » din Lămăşeni, precum şi la grădiniţele din comună.
Todirel CĂLUGĂRIŢA
Ziarul de pe Net