Ieri, 14 iunie 2015, între zidurile Cetăţii de Scaun, începând cu ora 18:00, a coborât poezia. Momentul liric face parte dintr-un buchet de evenimente organizate pentru sărbătorirea poetului naţional, Mihai Eminescu.
Festival desfășurat în perioada 12 – 15 iunie 2015 la Botoșani, Ipotești, Joldeşti, Suceava și Putna, în care Centrul Cultural Bucovina este partener al Consiliului Județean Botoșani pentru Congresul Național de Poezie, organizat o dată la doi ani, în colaborare cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu și Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Societății Culturale Raluca Iurașcu din Vorona, Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România şi Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.
Printre trilurile păsărilor, foşnetul frunzelor de stejar, paşii pierduţi ai voievozilor şi lacrimile cerului, curtea interioară a cetăţii a respirat versurile poeţilor contemporani, invitaţi să ia parte la acest eveniment: Gabriel Chifu, Cassian Maria Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Dumitru Crudu, Lucian Vasiliu, Daniel Corbu, Liviu Apetroaie, Marius Chelaru, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Marian Drăghici, Dan Cristea, Dumitru Augustin Doman, Nicolae Oprea, Ioan Es Pop, Nicolae Tzone, Ioan Radu Văcărescu, Ioan Moldovan, Traian Ştef, George Vulturescu, Ion Mureşan, Gavril Ţărmure, Valentin Ajder, Adi Cristi, Christian Schenk, Carmen Veronica Steiciuc, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Radu Florescu, Nicolae Sava, Sterian Vicol, Ala Sainenco, Maria Pilchin, Hristina Doroftei, Ştefan Lujinschi, Alexandra Vatamanu, Carmen Nicoară şi Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, Petruţ Pârvescu, Dumitru Necşanu, Gabriel Alexe, Cristina Prisăcariu-Şoptelea, Nina Viciriuc, Constantin Bojescu, Cezar Florescu, Emanoil Marcu, Dumitru Ţiganiuc, Vlad Scutelnicu, Victor Teişanu şi alţii. Printre ei, forţe proaspete, tinereşti, premianţii acestui congres, şi-au adus acordurile lor, completând armonios orchestra de rapsozi ai sufletului aflaţi în cetate.
„Obiectivul general al Congresului Național de Poezie este continuarea unui proiect cultural de anvergură naţională, la care participă, pe lângă poeţii botoşăneni și suceveni, poeţi români contemporani din întreaga ţară, dar şi din comunităţile româneşti din întreaga lume, poeţi şi editori străini, critici literari, toţi contribuind la emularea unui fenomen deja consacrat, care aduce notorietate Bucovinei, ca o adevărată capitală a poeziei, dar și realizarea de proiecte culturale comune în judeţele Suceava şi Botoşani, pentru a promova zestrea materială şi imaterială a acestui spaţiu românesc. Pe de altă parte, evenimentul promovează poezia românească a momentului în rândul cititorilor, punând accent atât pe cunoaşterea acesteia de către masa largă de cititori, cât şi pe impunerea în rândul criticii literare româneşti a noilor valori poetice din România, cunoaşterea poeziei româneşti din provinciile din afara ţării, din comunităţile româneşti din Uniunea Europeană şi din alte ţării ale lumii, unde trăiesc români, în special poezia care se scrie azi.”, ne-a precizat Carmen Veronica Steiciuc, poet, dar şi un însufleţit organizator al simfoniei din cetate.
Trebuie să mai precizăm că acest eveniment face parte dintr-o serie de evenimente culturale unite sub genericul „Trasee eminesciene”, aflat deja la a doua ediţie, şi care este conturat pe trei secțiuni:
- Concursul de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, în scopul selectării şi premierii celor mai buni recitatori-elevi din judeţ,
- Concursul de artă plastică „Universul eminescian”, la care se trimit lucrări realizate de elevi și inspirate din lirica eminesciană,
- Concursul de fotografii document „Contemporanii lui Eminescu”, prin care sunt identificate, curăţate şi fotografiate morminte şi biserici mai vechi de anul 1889, din localităţile în care îşi au reşedinţa, indiferent cui aparţineau acele morminte. Tematica o reprezintă însăşi memoria bucovineană, care încă mai poate fi parţial salvată, în condiţiile în care vechile pietre funerare şi crucile inscripţionate sunt lăsate în paragină, degradate sau smulse din cimitire, pentru a face loc unor monumente funerare noi. Este o încercare de a ne salva, în acest fel, amintirea.
Organizatorii fac precizarea că elevii care au câștigat faza judeteană a acestor concursuri sunt invitaţi pe 15 iunie, împreună cu profesorii îndrumători, la Mânăstirea Putna, pentru festivitatea de premiere. Premiile sunt acordate de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina. În cadrul evenimentului Trasee eminesciene, Mânăstirea Putna a reeditat cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina cartea Eminescu.Viața, autor Zoe Dumitrescu Bușulenga, care va fi oferită pe 15 iunie participanților la eveniment.
Iar eu mă închin în faţa dumneavoastră şi închei această scurtă relatare, cu scuzele de rigoare faţă de cei al căror nume nu se regăsesc între aceste rânduri. Ce vreţi de la o memorie de inginer?
de Gabriel TODICĂ
Ziarul de pe Net