Pentru început, trebuie să revin la prima zi ( vineri ) când a fost lansată provocarea taberei ASPHAR de la Rădășeni. Toți participanții au fost invitați să scrie o schiță SF de maxim 6 pagini, cu temă la alegere. Cei de față au fost anunțați că lucrările cele mai interesante vor fi premiate de Clubul de Inițiativă Literară, așa încât juriul format din CEZAR ADOMNIȚEI, CĂTĂLIN BADEA GHERACOSTEA, MIRCEA NANU MUNTEANU și GEORGE SAUCIUC va avea serios de lucru pentru a alege cele mai bune lucrări, căci talent este din plin.
Spre seară, la un pahar de bere rece, ANTONIO STANCA ne-a dezvăluit că a fost ucenicul maestrului ION IRIMESCU, timp în care a învăţat cam tot ce pune astăzi pe hârtie. La apusul soarelui, IOANA CĂRARE a lăsat deoparte tracul și și-a dovedit talentul actoricesc prin recitarea pe de rost a Luceafărului, ceea ce a fost ca o cireașă pe tort pentru a crea atmosfera fantasy. Nu mai puțin adevărat este că pietreanul CONSTANTIN URZICĂ ne-a impresionat pe toți cu muzica la tilincă pe care ne-a oferit-o cu bucuria care-l caracterizează.
ASPHAR – ziua a doua a debutat, cum era și firesc, cu o ședință matinală de socializare, la cafea sau la ceai, fiecare după plac. CĂTĂLIN BADEA GHERACOSTEA a susținut conferința Utopie si distopie cu exemple românești din ultimii 30 de ani, conferinţă care, spre surprinderea tuturor, şi în contradictoriu cu titulatura, nu a plictisit pe nimeni. Nici GEORGE SAUCIUC nu s-a lăsat mai prejos, ținând trează atenția participanților cu jocuri de imaginație și creație literară. Lui trebuie să-i mulțumesc în mod special pentru că aceste rânduri pot să apară la timp în ZdpN. Tot astăzi i-am avut oaspeți pe reporterii de la Plus TV, care au realizat un amplu reportaj pe care-l vom putea vedea săptămâna viitoare.
Agenda a inclus o ședință de creații în lut, coordonată de CĂLIN DĂNILĂ, în cadrul căreia participanții s-au străduit să facă figurine cât mai ingenioase care să se încadreze în tema exodului, în două cuvinte : Science Fiction ! Om realist, dar visător, FLORENTIN HAIDAMAC a.k.a. Vindecătorul ne-a delectat cu un fragment din propria realizare România ca un drog. Încă o dovadă că viața e complexă și că, de multe mori, cotidianul bate SF –ul. Participanții au trebuit să lase deoparte tracul sau modestia și să își citească propriile realizări. Cele mai bune lucrări se vor regăsi într-un supliment Gazeta SF cu o prefață CĂTĂLIN BADEA GHERACOSTEA. După aceste momente a fost rândul RALUCĂI SUCIU să scoată la iveală imaginația debordantă de figuri și desene în programul de body-painting. Urmează arta teatrală, ultima din această seară, dar nu cea din urmă, despre care voi scrie în următorul episod.
Dar cum cultura face casă bună cu alimentația naturală, azi la ASPHAR meniul a fost tradițional : ciorbă de legume cu cartofi și sarmale în foi de viță. Evident, maestrul bucătar IOAN MATEIU nu a avut de primit decât cuvinte de laudă. Închei spunând că programul de duminică înseamnă provocări, lecturi, jocuri, creaţie şi iminenta despărţire.
Continuăm mâine în ZdpN.
ALMA GAVRIL