Pentru că tot ce e frumos se termină prea repede, cele 3 zile de la Rădășeni au trecut fără să simţim. Din păcate trebuie să ieşim din basm şi să ne întoarcem în lumea reală, a locurilor de muncă, a calculatoarelor şi a oraşelor mult prea aglomerate. Dar, până atunci, să recapitulăm ce s-a mai întâmplat în cea de-a treia zi de poveste.
După ce a început ploaia, ne-am retras în cabană, unde omul din spatele a tot ce s-a întâmplat la ASPHAR, omul care a venit cu ideea taberei încă de la început, RAMONA DĂNILĂ, ne-a înmânat diplomele de participare şi cele de excelenţă tuturor. După acest moment festiv, conferinţa exegetului CĂTĂLIN BADEA GHERACOSTEA Fantastica românească după al doilea război mondial ne-a răspuns la întrebări pe care cu toţii le aveam, conştient sau nu, despre SF şi Fantasy. Deşi a întâmpinat o serie de obstacole tehnice, cum ar fi căderea proiectorului din cuie din cauza curentului foarte puternic din cabană sau impasul generatorului fără combustibil în mijlocul prezentării, momentul a fost foarte apreciat de către iubitorii de literatură de anticipaţie.
Apoi ne-am despărțit de invitaţii din Ardeal, care au fost nevoiţi să plece mai devreme, chestii de transport… La lăsarea serii, într-un mediu mai puţin academic, la un „ceai de sfeclă” ( cum ar spune unii, mai glumind, mai în serios ) s-au purtat dezbateri pe teme literare şi nu numai, conduse de membrii Clubului de Iniţiativă Literară MIRCEA NANU MUNTEAN și CEZAR ADOMNIȚEI.
În urma provocării lansate de CIL şi GHERACOSTEA s-au ales 3 texte pentru numărul special al revistei Gazeta SF dedicat Taberei ASPHAR. Cele nominalizate au fost BIANCA HORBOVANU, EMA TURCU și ROXANA GAVRILUȚ, merită toată aprecierea noastră. Membrii juriului au mai precizat că textele produse de CĂLIN DĂNILĂ, preşedintele Academiei de Aventură Pământul Viu, au fost o plăcută surpriză şi că sunt deschişi la noi proiecte cu acest autor. De asemenea, membrii CIL ţin foarte mult să urmărească viitorul literar al participanţilor NARCIS CIBOTARIU și IOANA CĂRARE.
În dimineaţa celei de a patra zile de ASPHAR, adică luni, s-au făcut deja planuri pentru ediţia următoare. RAMONA DĂNILĂ și ALEXANDRA CEORNEI au discutat despre posibilitatea de a obţine fonduri europene pentru sponsorizarea taberei, iar următorul ţel este tabăra internaţională. Participanţii cei mai tineri nu au vrut să se întoarcă acasă, tocmai de aceea, neoficial, tabăra s-a mai lungit cu încă o zi, în care lectura individuală, jocurile copilăriei şi vizionarea de filme au fost activităţile principale, iar pentru seară se prevesteşte o noapte albă dedicată filmelor SF.
În final, cu lipsa de modestie pe care am învăţat-o de la maestrul GEORGE SAUCIUC, trebuie să recunosc că îmi creşte inima de fiecare dată când văd un astfel de proiect finalizat, proiect ce reuneşte oameni cu aceeaşi pasiune. Nu numai pentru că mă îmbogăţesc cultural şi spiritual. Ci pentru că am muncit și eu la parteneriatul dintre Clubul de Iniţiativă Literară şi Academia de Aventură Pământul Viu. Și, evident, pentru că v-am ținut la curent cu acest mini-jurnal în ZdpN.
ALMA GAVRIL