„The Voice of Young Europe” se intitulează proiectul Erasmus+ în care este implicat și colegiul fălticenean, în cadrul unui Parteneriat Strategic din Acțiunea Cheie 2 (KA2). Acest parteneriat face parte din cadrul noii generații de proiecte, 2014-2020, și se va derula pe o perioadă de 3 ani (2015-2018). Coordonatorul proiectului este „KSG de Breul” din Zeist, Olanda, iar ceilalți parteneri sunt „West Lothian College” din Livingston, Scoția (Marea Britanie), „Istituto d’Istruzione Superiore Ciufelli-Einaudi” din Todi, Italia, „Escola el Cim SCCL” din Terrassa, Catalunia (Spania), „Gregor Mendel Gymnasyum” din Amberg, Germania și „Ozel Ayse Dogru Anadolu Lisesi” din Osmanye, Turcia. Scopul parteneriatului este acela de a crea un nou curriculum – Educație pentru cetățenie europeană, care să fie folosit în activitatea didactică a școlilor partenere, dar și care să constituie un exemplu de bună practică, atât la nivel local, cât și la nivel regional sau național. Ideea proiectului a avut la bază atât noile provocări cu care se confruntă Europa, dar și necesitatea implementării unor metode noi de abordare a educației în acest context, ceea ce presupune noi competențe pe care trebuie să și le însușească tânăra generație. Una dintre aceste metode, care va fi în centrul dezvoltării acestui proiect, va fi „dezbaterea” – ca un exemplu de metodă didactică inovativă, care să stimuleze elevii și profesorii să-și regândească strategiile de predare și învățare. În acest sens, Colegiul Național „Nicu Gane” va aduce un element de plusvaloare în cadrul proiectului, prin experiența pe care o are la acest nivel, datorită implicării elevilor în Clubul de dezbateri academice al școlii („Logos”), club cu o activitate intensă (înființat în 2011 de către prof. Ioan Caulea), cu participări și performanțe la diferite concursuri de profil, la nivel județean, regional și național. În acord cu Tratatul de la Lisabona, prin acest parteneriat „va fi încurajată participarea tinerilor la viața democratică a Europei”, elevii fiind astfel stimulați și motivați să participe la diverse evenimente (în școală, locale, regionale, naționale sau internaționale) care implică debate-ul, iar reprezentanții acestora din Consiliul Elevilor să se implice mai mult în viața școlii, a comunității sau la nivel național, adică să propună implementarea unor politici educaționale care să le stimuleze dezvoltarea personală conform noilor cerințe / standarde europene.
În perioada 16-19 noiembrie, a avut loc prima întâlnire de proiect, vizita de pregătire din Scoția. Din partea echipei din Fălticeni, au participat prof. Ioan Caulea (Consilier educativ și coordonator al proiectului la nivelul școlii), prof. Dorin Nistor, Dimitrie Cielecki (președintele Consiliului Elevilor) și Dumitrița Tudora (vicepreședinte Consiliul Elevilor, ambii din clasa a XI-a A). Cele trei zile ale întâlnirii s-au concretizat în activități de intercunoaștere și de stabilire a unor detalii tehnice. Reprezentanții școlilor partenere au pregătit câte o prezentare a țării, regiunii, orașului și a instituției din care provin. În cadrul întâlnirii a fost stabilit programul de activități al proiectului, perioada de derulare a mobilităților din celelalte țări partenere, timp in care toti elevii au participat la cursurile desfășurate în școala gazdă. De asemenea, elevii au lucrat împreună crearea unui logo pentru imaginea proiectului. ”Această primă întâlnire a avut ca scop stabilirea programului definitiv pentru primul an de proiect, alegerea logo-ului proiectului și stabilirea principalelor responsabilități pentru fiecare școală implicată în proiect. Colegiul Național ”Nicu Gane” va avea ca responsabilități realizarea site-ului proiectului și crearea unui film al proiectului” (a declarat profesorul de limba engleză Dorin Nistor, responsabil cu pregătirea lingvistică a elevilor participanți în mobilitățile aferente proiectului).
„Proiectul “The voice of Young Europe” din cadrul programului Erasmus+, la care am participat, a fost o experienta uimitoare. Totul a fost interactiv, ne-a deschis ochii și ne-am și schimbat percepția, văzând câte persoane, chiar din alte țări, acordă o importanță semnificativă binelui și viitorului Europei. Zilele petrecute în Livingston, Scoția, un oraș superb, s-au scurs foarte repede, deoarece am luat parte la foarte multe activități de formare, în primul rand, a noastră ca și cetățeni europeni și în al doilea rând, ca oameni. A fost o oportunitate nemaipomenită de a exersa abilitățile fiecăruia în limba engleză și de a scoate la iveală umanitatea din noi. Am avut de învățat foarte multe și am cunoscut foarte mulți oameni frumoși, buni și inteligenți și ccare știu ce vor să facă în viață. Spre sfârșit, discuțiile au dus la un singur punct comun: schimbarea. Și asta este “munca” pe care trebuie s-o depună fiecare partener implicat”, a subliniat Dumitrița Tudora.
Prof. Ioan Caulea
Consilier educativ.
Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni