*ministrul Agriculturii ACHIM IRIMESCU va înmâna personal atestatele la deschiderea târgului
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui în perioada 18-20 decembrie 2015, „Târgul de Crăciun” dedicat producătorilor români.
Evenimentul se va desfășura în curtea MADR, în intervalul orar 09.00-17.00, iar vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate cum sunt cele tradiționale atestate sau cele realizate după reţete consacrate, conform legislaţiei în vigoare, dar şi alte produse alimentare.
Târgul va fi deschis oficial de ministrul Achim Irimescu vineri, 18 decembrie 2015, la ora 10.30, când demnitarul va face un tur al expozanţilor şi va înmâna noi atestate de produse tradiţionale sau consacrate din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Doi producători români vor primi recunoașterea calității produselor, dintre care unul cu tradiție în zona Fălticeni: producătorul de mezeluri și produse din carne RAITAR SRL Sasca Nouă- Cornu Luncii.
Două produse ale firmei conduse de omul de afaceri fălticenean GRIGORE FLOREA vor primi atestatul de rețetă consacrată românească: mușchi file afumat și jambon afumat fără os. Înființată în anul 1991, societatea RAITAR și-a păstrat domeniul de activitate și și-a dezvoltat portofoliul de produse, de la cele de serie la acele produse realizate după rețete cu tradiție românească.
Ce reprezintă acest atestat? Practic, rețeta consacrată românească este un produs alimentar autotohton care a fost fabricat prin respectarea compoziției utilizate cu mai mult de 30 ani înantea datei intrării în vigoare a Ordinului privind atestarea produselor alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești- 2 aprilie 2014. Cei care primesc aceste atestate sunt înregistrați în Registrul Național al Rețetelor Consacrate(RNRC), gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Celălalt producător care va primi atestatul este Întreprinderea familială PALIȘTAN I. MIHAI, din județul Bacău, pentru produs tradițional – păstrăv afumat în hârzob de brad.
Potrivit organizatorilor, vizitatorii „Târgului de Crăciun” din curtea MADR vor putea să redescopere gustul bucatelor „cu poveste” din diferite regiuni ale României, al produselor din carne sau din lapte (brânză de burduf, telemea, caş dulce sau afumat, pastramă de oaie, urdă), al produselor din pește (păstrăv afumat în cobză de brad “Doftana”, sala de icre de crap și de știucă/zacuscă de pește/scrumbie marinată), al produselor de panificaţie şi patiserie (pâine cu cartofi, diverse sortimente de cozonac) al siropurilor, gemurilor sau dulceţurilor de fructe.
La expoziţie vor fi prezenţi producători de fructe şi legume, miere dar şi cei de palincă şi vin. Între produsele care vor încânta vizitatorii târgului amintim „Magiunul de prune de Topoloveni”, produs care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație Geografică Protejată – I.G.P.”.
Pe lângă produsele alimentare, în târg va fi amenajată o secţiune dedicată meşterilor populari care vor expune măşti tradiţionale, instrumente populare, iconografie, obiecte obţinute prin prelucrarea lemnului şi a hârtiei, costume populare şi păpuşi cu motive populare.
SERGIU JIPA
Ziarul de pe Net