Ieri, ZdpN a prezentat modul în care Guvernul NĂSTASE a alocat Consiliului Județean clădirea fostului consulat austriac din Fălticeni și suprafața de 6.026 metri pătrați, iar Direcția pentru Agricultură a predat clădirea și … 4.612 metri pătrați. Toate acestea până în august 2004.
În planul de amplasament și delimitare întocmit de inginerul ION MUREȘAN de la Oficiul Județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie și recepționat de directorul executiv TITI PETREA se spune sec : “Diferența până la 6.026 m.p. nu s-a regăsit în limitele identificate de administrator”. Atât și nimic mai mult…
Aveau să urmeze ani tulburi, în care administrația locală era stăpână tot mai mult peste o clădire de istorie care se dărâma, în pofida încercărilor comerciale avansate.
În 2009, după retragerea specialiștilor agricoli deveniți inutili în urma Legii Fondului Funciar, mai marii județului vin cu ideea atribuirii în folosință gratuită a clădirii de pe strada Sucevei, nr. 47, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Se dorea un contract pe minim 15 ani, care ar fi fost apoi prelungit prin voința părților. La început, înaltele fețe bisericești au fost încântate și chiar au promis amenajarea unui centru social, dar prelungirea peste răbdările lor a procesului de retrocedare a pădurilor le-a înfrânat bunele porniri. Evident, investițiile la clădirea abandonată urmau să fie realizate cu bani proveniți din exploatarea lemnului. N-a fost să fie…
Tot mai mult fostul consulat austriac de la Fălticeni devine un loc care nu mai interesează nicio autoritate. Treptat dispar ultimele rămășițe de mobilier, ușile și ferestrele, podeaua și, în general, tot ce poate fi rupt / spart și pus pe foc. La ceas de seară mașini și căruțe pleacă încărcate din curte, fără ca nimeni să le oprească. Adolescenți exaltați fac acolo abuz de alcool (dacă ar fi numai atât…), iar câinii de pripas găsesc adăpost.
Când trec pe lângă clădire, fălticenenii întorc capul. Iar străinii sunt uimiți să vadă o ruină chiar la drumul principal. Situația avea să se schimbe, cel puțin declarativ, la începutul anului 2014, pornind de la un proiect inițiat de un fălticenean – vicepreședintele CJ ALEXANDRU RĂDULESCU. Hiba acestui proiect este că a pus carul înaintea boilor, dar, cine știe, poate chiar aceasta a fost intenția… Citiți mâine în ZdpN !
TEODOR PUȘCAȘU
Spune-ne si altceva. Asta deja stiam. Carute, unde ati mai vazut voi carute pe strada Sucevii. Cam fabulezi putin Teodor, si tu stii bine asta.
Se intampla in 2009-2010. Nu este o fabulatie, au furat tot. Cu masini, carute. Asa a fost si la Bancuta.
Minunat sa scrieti asa un articol, bine documentat si la obiect. Eu va multumesc din suflet pentru acest efort si imi doresc sa puteti sa faceti ca sa fie citit de cat mai multa lume din Falticeni si de ce nu din Suceava!
Asa ne pierdem valoarea vietii, casele si copiii!