Dacă în ceea ce privește totalul unităților, Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică acceptă că în județ funcționează 777 de școli, în schimb apar diferențe când sunt prezentate în Colegiul Prefectural documente oficiale.
Inspectorul șef GHEORGHE LAZĂR de la ISJ consideră că numărul școlilor autorizate este de 299 (38 % din total), în timp ce șeful DSP ANDREI IANOVICI (foto sus) spune că sunt autorizate 254 de unități (79 grădiniţe, 122 şcoli, 37 licee, 6 unităţi speciale, 1 şcoală postliceală şi 9 cluburi sportive şi şcolare).
„Dintre motivele neautorizării unităţilor de învăţământ menţionăm probele de apă recoltate au fost necorespunzătoare din punct de vedere chimic şi/sau bacteriologic, racordarea unităţilor şcolare la reţele de apă neautorizate sanitar, grupuri sanitare necorespunzătoare (neseparate pe sexe pentru elevi sau nesituate pe fiecare palier), lipsa grupurilor sanitare pentru personal, lipsa spaţiului corespunzător pentru depozitarea produselor alimentare din cadrul programului “Laptele şi cornul”, lipsa circuitelor funcţionale la blocurile alimentare şi spalătorii pentru unităţile unde se asigură prepararea mâncării şi cazarea, mobilier necorespunzător, lipsa spaţiului pentru activităţi în aer liber, funcţionarea după-amiaza pentru grădiniţele cu program normal” a menționat IANOVICI.
În schimb, LAZĂR (foto sus) afirmă că “dintre cele 299 de unităţi autorizate, 45 sunt grădiniţe (structuri), care funcţionează în aceeaşi clădire cu o şcoală autorizată din punct de vedere sanitar.
Conform recomandărilor DSP, directorii şcolilor coordonatoare vor face demersuri în acest an şcolar pentru eliberarea celei de-a doua autorizaţii sanitare pentru clădirea în care funcţionează atât şcoala, cât şi şi grădiniţa în vederea certificării respectării normelor sanitare pentru învăţământul preşcolar”.
LAZĂR a mai precizat că în mediul urban sunt autorizate 76 % dintre şcoli, iar în mediul rural 28 %.
În 35 de localități din județ, printre care Udești, Verești, Pătrăuți, Bosanci, Mitocu Dragomirnei, Frasin, Bogdănești, Vulturești, Adâncata, Vadu Moldovei, Putna, Ilișești, Stroiești, Zamostea, Ostra, Ulma, Bunești și Panaci nicio școală nu este autorizată sanitar.
În schimb, toate unitățile de învățământ dn comunele Voitinel, Milișăuți, Satu Mare, Poieni Solca, Cârlibaba și Ciocănești sunt autorizate de DSP.
DAN PASCARU