Zi de sărbătoare pentru cetățenii și administrația tinerei comune Hârtop: ieri s-a sfințit prima clădire din istoria localității care are ca unică destinație sediu de primărie și în care funcționarii nu vor împărți spațiul cu alte instituții.
Până la reorganizarea administrativă din anul 1968, când comuna a fost desființată iar satul Hârtop a devenit parte a comunei Preutești, primăria a funcționat în același sediu cu postul de poliție, dispensarul comunal și școala.
După 36 de ani, comuna Hârtop s-a reînființat în anul 2004, iar din anul 2009 a funcționat într-o sală mare de la etajul unei clădiri unde își desfășoară activitatea și patru grupe de grădiniță, trei dimineața și una după-amiaza. Toate serviciile din primărie stăteau în aceeași încăpere, cu excepția secretariatului și a contabilității care aveau o cameră separată.
Primarul Toader GRĂDINARU glumește și spune că au avut până acum o administrație de tip american, open-office, cu o foarte mare transparență.
În noua clădire sunt prevăzute birouri separate, ultra moderne, cu toate utilitățile necesare și în care funcționarii își vor desfășura activitatea în mod corespunzător. O investiție de aproape 1,1 milioane lei, realizată din fondurile proprii, puse deoparte ani la rând cu migală. Lucrările de construire la clădirea compusă din parter și etaj (P+1 n.r.) au fost începute în urmă cu doi ani și edilul comunei este mândru că au reușit să își ridice, din propriile economii, primul sediu de primărie din istoria localității. Mai ales că banii plătiți pe lucrări sunt mai puțini decât s-au așteptat, datorită faptului că au obținut un preț bun la licitație.
În vechea locație a primăriei va fi amenajată o bibliotecă și o sală de lectură.
Cetățenii din Hârtop sunt mulțumiți de ritmul dezvoltării comunei de la înființare și susțin că nu există termen de comparație cu perioada în care au fost o anexă a comunei Preutești și nu s-a realizat mare lucru în satul lor. În aproape 12 ani de când s-a reînființat comuna, s-a reușit construirea unei clădiri pentru Căminul Cultural, un Centru after school pe fonduri europene, sediu pentru primărie și o clădire administrativă. De asemenea, s-au betonat 8 kilometri de drumuri și s-a extins rețeaua electrică în zona La Vărărie.
La sfințire au participat funcționarii primăriei, consilierii locali, invitați din comunele învecinate și simpli cetățeni care au vrut să vadă noua casă a administrației publice locale.
“Preacucernici părinți, stimați invitați, avem azi bucuria de a inaugura clădirea primăriei, noua primărie. Vă mulțumesc pentru sprijinul și încrederea pe care ați avut-o în aparatul primăriei, să putem realiza o construcție de o asemenea mărime. Sper că este o construcție pe gustul majorității hârtopenilor și sper să aibă rolul de a ne face mai buni, mai uniți și să fim mai toleranți între noi. Spațiul în care funcționam provizoriu în clădirea de alături, clădirea administrativă, a fost un spațiu în care toți consilierii actuali, aparatul executiv al primarului, primarul, viceprimarii, toți ne-am dat silința să servim cetățenii și să fim aproape de ei. Dar sperăm ca în noul spațiu să avem mai multă deschidere, mai multă colaborare și să înțelegem că toate pornesc de la cel care servește cetățeanul când vine la primărie“, a spus primarul comunei Hârtop, Toader GRĂDINARU, după slujba de sfințire.
SERGIU JIPA
FOTO/VIDEO: MIHAI SPÎNU