Timp de o săptămână, în luna iulie a acestui an, va avea loc în Cluj-Napoca cea de a treia ediție a proiectului „Creatori de Viitor – Champions United”. Orașul de pe Someș va avea șansa să găzduiască peste 150 de elevi de liceu cu performanțe deosebite în educație, cultură, sport și leadership școlar, profesori de top din România, precum și o serie de personalități din diverse domenii, în calitate de mentori. Proiectul este organizat de Asociația 11even, în parteneriat cu Kaufland România, Ministerul Educației Naționale, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, precum și cu o serie de alți parteneri instituționali, centre culturale, parteneri corporate și media.
Datorită sprijinului oferit de partenerul principal al proiectului, Kaufland România, precum și al celorlalți susținători, liceenii selectați vor vor avea șansa să participe în mod gratuit la „Champions United”. Organizatorii așteaptă participanți din peste 30 de orașe ale țării cărora doresc să le ofere o experiență unică, să le aducă o recunoaștere specială a performanțelor lor și să-i încurajeze să fie creatori ai unui viitor frumos pentru ei și pentru generațiile următoare.
Începând cu data de 15 ianuarie toți cei interesați să intre în cursa pentru un loc la „Champions United” pot completa formularul de înscriere pe site-ul www.creatorideviitor.ro. Criteriile urmărite în selecția participanților vor fi performanțele obținute la olimpiade naționale și internaționale la diverse discipline școlare, premiile și medaliile obținute de concursuri în domeniul creației artistice sau la diverse discipline sportive. O atenție specială va fi acordată și acelor elevi cu implicare deosebită în voluntariat și în proiecte extra-școlare.
Pe lângă cei peste 150 de participanți, în echipa de organizare își vor putea găsi locul o serie de liceeni sau studenți care au luat parte la acest proiect în cadrul edițiilor precedente. Unul dintre acești alumni se numește Maria Marchiș, vine din Bacău și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu”. Maria ne-a declarat: “Creatori de viitor este rampa de încredere pe care orice tânăr ar trebui să o experimenteze! O să fiu recunoscătoare toată viața pentru aripile ce mi le-am consolidat și pentru viziunea nouă ce mi-am format-o, odată cu încrederea acordată nouă, tinerei generații, prin acest proiect fascinant!”.
Cele 7 zile ale proiectului vor avea o agendă cu multe activități practice, competiții, dar și multă distracție. Spre exemplu, în cadrul sesiunii „IT, Tehnologie și Inovație” participanții vor putea să asculte povești de succes ale unor inovatori din aceste domenii sau vor putea să-și testeze imaginația în cadrul workshop-ului „Creative Lab” prezentat de Google. Un grup restrâns dintre participanți, cu rezultate și competențe deosebite în domeniul informaticii, vor putea să testeze inovații tehnologice așa cum sunt Google Glasses și să ia parte la „Champions United Hackathon”. Tot în cadrul acestei sesiuni vor putea afla povestea „Fabrica de experimente”, un start-up fondat de un grup de liceeni participanți la ediția 2015, iar apoi, împărțiți pe echipe, vor avea șansa să lucreze la proprile idei de proiecte ale viitorului. Mai mult, cele mai bune dintre aceste propuneri vor primi o susținere specială din partea partenerilor pentru a fi lansate. Ca și în 2015, Gala Performanței în Educație va încheia acest proiect, printr-un eveniment deosebit, în care organizatorii, alături de parteneri, vor premia acești tineri performeri ai României.