*reprezentantul asociației BIOSILVA a solicitat amânarea deciziei până la organizarea unei dezbateri serioase
Consilierii județeni au aprobat astăzi, cu 31 de voturi pentru și 3 abțineri, trecerea din domeniul public al comunei Pojorâta în cel al Consiliului Judeţean a 9 hectare de teren pe care se află depozitul ecologic de deșeuri.
În urma mai multor reclamații venite din partea a 25 de localnici ( mandatar ARISTIDE MAXIM ), care sesizau lipsa consultării publice șinereguli în stabilirea amplasamentului, prea aproape de locuințe și pensiuni, Curtea de Apel Cluj a dat, pe 28 ianuarie 2016, decizie pentru stoparea amenajărilor care au costat 6 milioane euro.
Vicepreședintele CJ ALEXANDRU RĂDULESCU a menționat că depozitul de la Pojorâta “respectă cele mai ridicate norme și standarde de mediu” și că stadiul fizic de realizare a lucrărilor este de 95,7 %.
“CJ și Primăria Pojorâta au promovat căile de atac extraordinare prevăzute în codul de procedură civilă, respectiv contestația în anulare și revizia deciziei criticate, dar finalizarea demersurilor la instanțele judecătorești presupune termene care depășesc data de 30 iunie 2016, dată la care proiectul SMID trebuie finalizat” a adăugat el.
Un nou termen de judecată va avea loc pe 6 aprilie – solicitarea revizuire înaintată de Primăria Pojorâta și pe 11 aprilie – solicitarea CJ.
RĂDULESCU a menționat că “am găsit că aceasta este soluția cea mai bună și cea mai eficientă pentru a duce la bun sfârșit un proiect extrem de important”.
Prezent la ședință, FLORIN GRĂDINARU de la Asociația Biosilva a spus că, în urma deciziei Curții de Apel Cluj, “v-aș propune să amânați o decizie și să invitați cetățenii la o dezbatere publică serioasă și reală, pentru că există foarte multe critici.
Președintele CĂTĂLIN NECHIFOR spunea anul trecut că, dacă se găsește baza legală să oprim acest proiect, el o va face !
Baza legală a fost găsită, avem o decizie definitivă și irevocabilă.
Noi nu suntem împotriva proiectului, dar știți că opinia publică este foarte sensibilă pe aceste subiecte, n-aș vrea să ieșim în stradă, ca anul trecut”.
RĂDULESCU a contraatacat : “Acest proiect a fost supus dezbaterii publice de CJ în repetate rânduri, în perioada 2008 – 2012.
Vă garantez că toate standardele de mediu ale Uniunii Europene sunt respectate, altfel nu ar fi fost admis.
În cazul în care acest proiect eșuează, problema deșeurilor în județ va fi extraordinară.
Nu avem convingerea, noi facem solicitarea, rămâne la latitudinea Consiliului Local Pojorâta să facă demersurile corecte și legale.
Abia atunci vom primi terenul în proprietate și nu în administrare”.
DAN PASCARU