O femeie de 69 de ani din municipiul Suceava a sesizat ieri poliția despre faptul că, în timp ce se afla singură la domiciliu, a fost apelată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care a indus-o în eroare cu privire la faptul că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier, fiind internat în stare gravă la spital.
Ulterior, alţi interlocutori care s-au prezentat ca fiind avocaţi i-au întărit această convingere şi sub pretextul tratamentului, în valoare de 5.000 euro, au determinat-o să înmâneze suma de 1.000 euro unei persoane necunoscute care s-a prezentat la uşa apartamentului.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului.
Metoda ACCIDENTUL reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a scăpa de la închisoare persoana sau pentru a-i asigura servicii medicale.
Poliţiştii atrag atenţia că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare.
Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii.
În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
SORIN NICA