- Ferma Dumbrava a fost arendată de ginerele lui Gavril MÂRZA, un preot sucevean, care este finul deputatului Ioan STAN
- Pomicultorul Pavel ONEA acuză imixtiuni politice: “M-am oferit să o preiau și să o pun pe picioare, dar am fost refuzat”
- Directoarea Stațiunii anunță că nu vor mai putea continua activitatea de producție
- Fundația „Patrimoniul ASAS”, cea care admnistrează proprietățile Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”, scoate la închiriat terenuri și clădiri de la stațiunea din Fălticeni, dar nu știe cine le-a adjudecat
Bazinul pomicol Fălticeni are numeroși producători prosperi care au reușit să-și repoziționeze afacerile și au găsit alternative pentru a putea scoate profit din activitatea pe care o desfășoară. La polul opus, mândria de altă dată a Fălticeniului, locul în care erau perioade unde găseai mai mulți doctori decât în Spitalul municipal, Stațiunea de Dezvoltare – Cercetăre Pomicolă își așteaptă sfârșitul, parcă abandonată special să fie jumulită de mai marii zilei.
Problema acestei instituții nu se pune dacă va supraviețui, ci cât va mai supraviețui, iar cetățenii din oraș și-au amintit de ea când o suprafață importantă din terenul admnistrat a fost arendată unei societăți care îl are ca asociat pe ginerele fostului senator de Fălticeni Gavril MÂRZA și, totodată, finul președintelui PSD Fălticeni, deputatul Ioan STAN.
Cei mai supărați sunt producătorii din zonă, care cred că este vorba despre o manevră politică prin care se încearcă să se pună mâna pe teren. Miza ? Fondurile europene care se oferă pentru reconversia culturilor, adică scoți merii vechi și neproductivi și plantezi cireși, peri, nuci și primești bani de la Comunitate Europeană. Întrebarea care se pune: de ce nu s-au gândit la această soluție proprietarii stațiunii și au decis să o arendeze, pe motiv că vor să stopeze o pierdere continuă ? Rea-intenție, lehamite, incompetență sau doar o soluție de avarie ? Să auzim opiniile tuturor pentru a ne putea face o imagine de ansamblu.
- Preotul Galeș, tata socru Mârza, nașul Stan și ferma Dumbrava. O fi sau nu vreo legătură ?
Pe data de 25 februarie 2016, Fundația Patrimoniul ASAS, care are ca fondator unic Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” (de unde vine și prescurtarea ASAS n.r.), proprietarul Fermei Dumbrava admnistrate de Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Pomicolă Fălticeni, organizează o selecție de oferte pentru arendarea suprafeței integrale de 42,7746 hectare de livadă. Menționăm că la Ferma Dumbrava își are sediul stațiunea. Persoanele interesate trebuiau să transmită pe fax sau prin poștă o ofertă, iar singura condiție era să nu fie datori ANAF-ului.
Arendarea se face pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților. Pomicultorii fălticeneni spun că nu au știut de intenția Fundației Patrimoniul ASAS și lucrurile nu s-au desfășurat la vedere.
La această licitație câștigă o societate suceveană, Nel-Cris SRL, care a oferit 1500 de kilograme de grâu la hectar și care din luna aprilie gestionează Ferma Dumbrava.
Din acest punct, spiritele s-au inflamat și oamenii acuză faptul că livada a fost dată pe criterii politice, unei rude a fostului președinte al Consiliului Județean Suceava, Gavril MÂRZA, și care este și finul deputatului Ioan STAN. Colac peste pupăză, omul nu este de meserie, ci este preot la o parohie din municipiul Suceava și deține o societate împreună cu fratele său.
Ne-am întâlnit cu Silviu Florin GALEȘ, preotul paroh de la Biserica “Sfânta Vineri” Suceava, chiar în livada pe care a aredat-o și a fost deschis să discute despre acest subiect cu noi.
“Pomicultorii pot să se întrebe (legat de rudenia cu Gavril MÂRZA și Ioan STAN n.r.), dar puteau să se prezinte la licitație Chiar a fost întâmplarea, nu avem nimic politic. Noi colaborăm cu domnul inginer DOBRESCU la cealaltă livadă, și el a lucrat în zona Fălticeni și se cunoaște cu pomicultorii din zonă. De aici am aflat de licitație, ne-am prezentat și noi ca și ceilalți. (…) Ce filieră politică ? Când mergi la Academie nu poți să intervii, acolo este un președinte de la PDL, care a fost și ministru. Cum să intervii ? Stațiunea a afișat și în ziar și peste tot. Licitația s-a organizat de trei ori și noi ne-am prezentat ultima oară. Puteau să o arendeze până atunci…Puteau să dea 1700-2000 kg de porumb. Noi ne-am făcut calculele la 1500 kg la hectar să fim pe linia de plutire” , ne-a declarant preotul Silviu Florin GALEȘ.
Ca dovadă că a aflat datele licitației de pe un afiș pus pe avizierul stațiunii, preotul GALEȘ ne transmite pe email o fotografie (vezi mai jos). În același email sunt atașate și fotografii din livadă la momentul preluării de la stațiune și se vede că nu sunt făcute lucrările de întreținere.
Preotul GALEȘ a preluat și vechea fermă de la Dumbrăveni, unde a făcut reconversia pe nuci, în urmă cu doi ani, pe o suprafață de 20,25 hectare.
Cam același lucru vor să facă și la Fălticeni: “Intenția este să facem o reconversie, dar să vedem întâi la București. Deocamdată am luat-o pe un an de zile cu drept de prelungire“.
Inginerul Cătălin DOBRESCU, angajatul preotului GALEȘ, este cel care se îngrijește acum de livadă, și spune că au preluat pomii într-o stare jalnică.
“Neîngrijită de 3-4 ani de zile, nu sunt date stropirile și este intrată și o boală rapăn și făinare, și este fără hrană. La pomi, ca la orice, trebuie să-i dai hrană și sănătate. Ea nici hrană și nici sănătate nu are. Avem nevoie de trei ani ca să o punem pe picioare“, spune inginerul DOBRESCU.
Ca o simplă observație, putem adăuga faptul că inginerul Cătălin DOBRESCU a fost coleg de serviciu cu deputatul Ioan STAN pe vremea IAS-urilor, când primul era șef de fermă pomicolă la Preutești, iar cel de-al doilea era șef de fermă zootehnică la Cămârzani.
Preotul GALEȘ și inginerul DOBRESCU acuză faptul că la cele trei ferme ale stațiunii (Dumbrava, Spătărești și Țarna Mare) nu s-au făcut lucrările de tăiere și stropiri, și au fost abandonate practic. Soarta celorlalte două ferme, Spătărești și Țarna Mare, pare a fi pecetluită potrivit preotului GALEȘ, care ne-a spus că a auzit de la fostul director IACOBUȚ că vor fi arendate.
“Din câte am înțeles de la București, s-au dat foarte mulți bani până anul acesta, dar anul acesta nu s-au mai dat bani. Ne-au spus <De ce să mai bagi bani că ăștia fură. Domnule, acolo s-a furat întotdeauna, le dădeam bani de tratamente, dădeam bani de tăieri…De asta am ajuns la concluzia că de cât să băgăm miliarde și să nu-i mai vedem. Avem și datorii, conturile blocate și n-am văzut niciun profit. Ori le vindeau, ori dacă scoteau 5 tone spuneau că au scos 2,5 tone, mai vindeau și alea, soluțiile le vindeau, motorină, toate..Mai bine arendăm>“, explică preotul GALEȘ dorința proprietarilor de la Academie de a arenda livada.
Pe lângă toate aceste acuze prin care explică traseul arendării ca un hazard al timpului și întâmplării, Silviu Florin GALEȘ ne mai oferă o serie de informații despre activele stațiunii care ar fi fost închiriate deja: cantina dată unei firme din Fălticeni (nu știa numele ei), un teren din vecinătatea Bisericii din Tâmpești(defrișat între timp) este dat pentru amenajarea unei parcări pentru o firmă de transport din vecinătate, o spălătorie funcționează de ceva timp, utilajele au fost scoase la vânzare și tot așa.
Ei, dar să vedem ce are de spus conducerea stațiunii..
- Directoarea Stațiunii: “Academia a concesionat direct, nu vă pot oferi informații”
Contactată telefonic, directoarea Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni, ec. Anca GHEORGHIU ne-a spus că nu ne poate oferi detalii privind arendarea livezii și că trebuie să vorbim cu proprietarii de la Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”.
În privința înstrăinării sau închirierii anumitor bunuri din patrimoniul stațiunii, ec. GHEORGHIU neagă informațiile: “Activele sunt în domeniul public al statului, sunt în proprietatea Academiei, nici nu putem vorbi despre vânzare. Ce vehiculează unii sau alții sunt…Nici vorbă, activele sunt fie proprietatea Academiei, fie domeniul public sau privat al statului, nu putem vorbi despre vânzare. Nici nu au fost închiriate, doar garajele, dar în urmă cu 7, 8 sau 10 ani“.
Despre tratamente și tăieri, directoarea stațiunii susține că s-au făcut până la momentul preluării de arendași, dar nu știe ce s-a mai întâmplat din acel moment.
Dat fiind faptul că bani nu sunt și terenul se împuținează, întrebăm dacă vor putea continua activitatea de producție și obținem un răspuns sec, dar care spune multe: “Nu, categoric nu!”
Încercăm să aflăm mai multe detalii despre situația stațiunii, dar doamna director ne-o retează scurt: “Nu am eu știri de presă, nu am ce să vă spun mai mult”.
Deci faptul că activele Academiei pleacă din admnistrarea stațiunii nu este o știre? Dar faptul că stațiunea dispare și toată lumea pare că așteaptă să moară ?
- Fundația “Patrimoniul ASAS” aruncă pisica în curtea stațiunii: „Nu știm ce s-a mai închiriat, s-a ocupat stațiunea“
De pe site-ul Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu- Șișești” aflăm că se dorește închirierea clădirii cantinei, și a unei suprafețe de 2100 mp, categoria alte terenuri, și chiar s-au publicat anunțuri în acest sens.
Contactat telefonic, directorul executiv al Fundației “Patrimoniul ASAS”- Fondator Unic Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu- Șișești”, Constantin ȘTEFAN, care este și singurul angajat al fundației, ne spune că nu știe dacă s-au închiriat deoarece nu se ocupă fundația, ci conducerea stațiunii din Fălticeni pe baza unui contract de comodat.
“Noi le-am dat în comodat să le folosească și stațiunea să mai închirieze din clădirile alea, să plătească paza. Nici paza nu este plătită, nici nu are cine să o facă. (…) Stațiunea s-a ocupat de închirierea lor. Dacă a reușit și le-a închiriat, eu nu știu, m-ați înțeles ? Are voie să facă asta (Stațiune de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Fălticeni n.r.) pentru că am făcut contract de comodat și nu i-am interzis să închirieze. Toate sunt sub contract de comodat și nu plătește statului nimic.”
Bine-bine, dar dacă până acum am dat peste un apropiat al PSD, cine a închiriat cantina și terenul defrișat totuși?
Stupoare, directorul executiv al Fundației, adică cel responsabil de patrimoniul Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu- Șișești repetă că nu știe! Cum așa ?
„Nu știm, se ocupă stațiunea. Stațiunea se ocupă pentru că noi am zis să le închirieze șă-și ia banii ei. O bucată de teren a fost închiriată către o spălătorie, e o firmă pe care am găsit-o aici când am venit, eu nu sunt la Fundație de mult timp, și care plătea la Academie. Am spus să le dăm lor contractul (stațiunii n.r.), să aveți bani să mai faceți ceva acolo. De problema cu arendarea celor 42 de hectare s-a ocupat Fundația conform regulilor stabilite.”
Întrebăm cum s-a ajuns la ideea arendării livezii de 44,77 hectare, care au fost adjudecată de firma fraților GALEȘ:
“Conducerea stațiunii din Fălticeni nu a mai putut să lucreze acele terenuri și nici nu poate în continuare, e blocată. Întrebați-o pe dna director că și-a depus demisia și pleacă. Ce să facă, cu ce să lucreze? A spus că nu mai poate să mai fie lucrate, decât să rămână în paragină, Biroul prezidiului Academiei a luat decizia să îl lucreze totuși, făcând un contract pe 1 an de zile. Nu este pe 10, 20 de ani…”.
Constantin ȘTEFAN ne-a spus că nu știe ce se va întâmpla cu celelalte două ferme administrate de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Fălticeni , Spătărești și Țarna Mare:
“Fundația este împuternicit/mandatat de Academie pentru admnistrarea proprietăților Academiei. Atât. Academia are acolo în proprietate toate clădirile și cele 42 de hectare, restul este proprietatea statului. Fundația nu poate să vă răspundă ce se va întâmpla cu cele două ferme, fac parte din domeniul public al statului, ce am înțeles eu, ADS-ului”.
- Pomicultorul Pavel ONEA : “M-am oferit să o preiau și să o pun pe picioare, dar am fost refuzat”
Omul de afacer Pavel ONEA spune că a discutat cu factorii de decizie de la nivel național să preia Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Fălticeni, pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a ajuta la redresarea acestei instituții importante la nivel local.
“Le-am propus și la nivel național să o preiau pe o perioadă de cinci ani, prin concesiune, și sunt convins că aș fi adus-o pe profit și aș fi adus și plus valoare. Este păcat că zac în paragină unele ferme și nu se întâmplă nimic. Am vorbit cu dl director Mihail COMAN de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Mărăcineni, i-am împărtășit ideea mea și dlui director CORNEANU de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iași. Nu au fost de acord, în schimb acum Ferma Dumbrava a fost preluată de cineva care nu are nicio legătură cu pomicultura, în schimb are relații politice puternice la nivel înalt. Ginerele lui Gavril MÂRZA, care este preot în Suceava, a concesionat o suprafață de 42 de hectare”.
- Cât mai rezistă stațiunea
Ne-am obișnuit să vorbim despre cum s-au distrus întreprinderile de stat după 1990, dar uităm că se întâmplă și astăzi să fie distruse din nepricepere, rea-intenție sau din lăcomie.
Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare Pomicolă Fălticeni se dă la bucată și nimeni nu ridică un deget pentru a salva ceea ce a rămas din ea.
Ați putut citi în rândurile de mai sus vorbele celor implicați, de la proprietar la administrator, de la arendaș la interesat să investească.
Concluzia trebuie să o tragem astăzi, mâine va fi târziu și nu vom putea decât să vorbim cu nostalgie de stațiunea înființată în 1939. Sau am putea scrie în dreptul ei (1939-2016).
SERGIU JIPA
Ziarul de pe Net
Mă întreb și eu, ce-o fi mai bine pentru fosta, deja, stațiune pomicolă, implicit pentru fălticeneni, mucii, pardon, nucii finului lui Stan sau megaparcul industrial pe care Liviu Mihăilă, și el fin, dar al unei profesoare de fericire, vrea să-l construiască, ca candidat la primărie, în aceeași livadă a fostei stațiuni pomicole.
Eu cred ca aceasta trebuie sa redevina statiune de cerctare si amelorare in zona,si implicit sa genereze locuri de munca si venituri la bugetul local.Se poate face asta fara invstitori externi ,ci cu specialisti locali si de la Iasi.