Astăzi, în ședința Colegiului Prefectural, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă ROMEO BUTNARIU a prezentat măsurile luate pentru diminuarea fenomenului de muncă la negru în primul trimestru al anului.
El a explicat că munca nedeclarată duce la reducerea colectării veniturilor din impozite, iar la nivelul întreprinderilor se diminuează din concurență și din randamentul productivității.
„În ceea ce privește securitatea socială, munca nedeclarată și achitarea salariilor în plic au implicații grave pentru sistemul asigurărilor sociale și de sănătate, pentru respectarea dreptului la pensie și dreptului la asigurări împotriva accidentelor la locul de muncă.
Atragem atenţia că, pentru persoanele care lucrează fără forme legale, nu există nici un fel de protecţie în caz de accident de muncă şi nici în caz de îmbolnăvire profesională.
Perioada lucrată la negru nu constituie vechime în muncă.
Astfel, la atingerea limitei de vârstă, persoana în cauză nu îndeplineşte condiţia de vechime pentru a beneficia de pensie.
În caz de îmbolnăvire, persoana încadrată fără forme legale nu beneficiază de concediu medical plătit şi, după caz, de pensie de boală sau handicap” a spus BUTNARIU.
În primele 3 luni ale anului, au fost sancționate pentru muncă fără forme legale de angajare 21 de firme din județul Suceava, pentru un număr de 24 de angajați.
Amenzile date au fost în valoare de 180.000 lei.
DAN PASCARU
Ziarul de pe Net