Ai fost unul dintre organizatorii voluntari ai evenimentului “Catch a Smile Day 3” în Fălticeni. Spune-ne cum a fost pentru tine această experienţă.
Am ţinut foarte mult să organizez “Catch a Smile Day” şi în Fălticeni. Anul trecut am participat la Cluj la cea de-a doua ediţie şi m-am gândit că ar fi super ca şi Fălticeniul să participe la această campanie. În primul rând Fălticeniul ajunge să fie mai cunoscut dacă se organizează astfel de campanii, iar în al doilea rând, fălticenenii au nevoie să zâmbească mai mult. Anul acesta s-a ţinut pentru prima dată în Fălticeni CASD. După părerea mea a fost un succes enorm. Cred că am fost al doilea oraş din lume, după Cluj-Napoca, din punct de vedere al promovării şi al zâmbetelor strânse. Sigur am fost al doilea. Experienţa aceasta mi-a dat speranţa că încă se mai pot face lucruri faine în Fălticeni. Foarte multe chiar. Reacţiile oamenilor au fost cu mult peste aşteptările mele şi ale colegilor mei. La anul va fi şi mai spectaculos.
Care a fost cea mai ciudată reacţie la ceea ce făceaţi voi?
Nu cred că am avut parte de vreo reacţie foarte ciudată. Poate doar refuzul. Oamenii din Fălticeni s-au obişnuit să primească lucruri gratis doar în campania electorală, iar în rest, dacă cineva le înmânează ceva, acel ceva costă. Ideea campaniei “Catch a Smile Day” este de a “smulge” un zâmbet, oferind acelei persoane în schimb un obiect simplu (o floare, un balon, o jucărie, etc.). Eu personal, mă aşteptam la foarte multe reacţii ciudate, dar din fericire nu au fost. Asta nu poate decât să mă bucure şi să mă facă şi pe mine să zâmbesc.
Aţi fost mulţi voluntari? Aţi avut parte de susţinere?
Am fost 11 voluntari. Nu mă aşteptam să ne adunăm atât de mulţi, mai ales că în poza de promovare a campaniei apărem 6 oameni. Am avut parte de susţinere atât din partea presei, cât şi din partea unor oameni de afaceri din Fălticeni care ne-au sponsorizat. Vreau să le mulţumesc încă o dată pentru ajutor. Fără ei nu am fi putut organiza evenimentul la un nivel atât de ridicat. Tot ce am dat am primit sau cumpărat din sponsorizări. Am avut 300 baloane, 100 flori, 100 biletele cu mesaje simpatice, 128 caramele, 100 acadele, 100 jucării şi 400 de stickere. De asemenea, vreau să mulţumesc încă o dată şi presei, atât locale cât şi judeţene. Evenimentul a apărut în vreo 5-6 ziare. Cu mult peste aşteptările mele şi ale colegilor mei.
Eşti de asemenea în frăţia “Beard Brothers” din Cluj-Napoca. Ce înseamnă asta, pe înţelesul fălticenenilor?
Beard Brothers este cel mai non-conformist ONG din România, care are ca scop schimbarea mentalităţii oamenilor despre persoanele cu barbă sau tatuate, sau mai bine zis a tuturor stereotipurilor sociale. Încercăm, şi reuşim, zic eu, să facem asta prin implicarea în societate. The Sisterhood este divizia feminină din Beard Brothers şi mai există şi grupul de voluntari, Volunteer Crew. Ca performanţe amintesc campaniile “Beards in schools!”, campanie care la început a avut alt scop, dar în final am achiziţionat un microbuz pentru o gradiniţă specială din Cluj, sau “The Beard Mobile!”, campanie care a avut ca scop achiziţionarea unui taxi care să transporte în regim gratuit persoanele cu dizabilităţi sau defavorizate social atunci când acestea au o urgenţă. Şi “Catch a Smile Day” este o campanie cu care ne mândrim foarte mult. Scopul ei final este ca data de 7 august a fiecărui an să fie “ziua internaţională a strânsului de zâmbete”.
Ce proiecte de viitor aveţi alături de cei de la “Beard Brothers”?
Una dintre campaniile în desfăşurare ale Beard Brothers este campania “Un ban pentru pian” care are ca scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea pianului de la Casa de Cultura a Studenţilor din Cluj-Napoca. În curând va începe şi prima campanie marca Volunteer Crew, “Vreau sa fiu Instalator”. Noi, The Blessed Ones, cei care am organizat “Catch a Smile Day” în Fălticeni, vom ieşi pe străzile din Fălticeni şi la anul tot pe 7 august ca să strângem şi mai multe zâmbete. De asemenea, îmi doresc să organizăm tot mai multe evenimente de acest fel sau caritabile în Fălticeni în viitorul apropiat.
ALMA GAVRIL