Activitatea din ultimul an a Inspectoratului Școlar Suceava, instituție condusă de Gheorghe Lazăr, este verificată de reprezentanți ai Ministerului Educaţiei Naţionale.
Aceștia vizează inclusiv verificarea aspectelor care ţin de asigurarea calităţii, de management educaţional şi de audit financiar.
Acțiuni asemănătoare se derulează în județele Olt, Mureş, Bacău şi Sibiu.
Recent, ISJ Suceava a schimbat 25 de directori de școli, atrăgând împotriviri din partea cadrelor didactice, nemulțumite că “numirile se fac fără legătură cu performanța în învățământ”.
De asemenea, mai mulți primari, printre care cei din Siret, Liteni și Moldovița au contestat criteriile în stabilirea conducerilor unităților de învățământ, motiv pentru conducerea Consiliului Județean să-i ceară lui Lazăr “renunțarea” la asemenea practici.
Luna trecută, Ministerul Educației a atras atenția tuturor inspectorilor școlari generali că numirile directorilor “trebuie să țină seama exclusiv de competențele și de integritatea persoanelor în cauză”.
DAN PASCARU
Gheorghe Lazăr nu a fost reclamat pentru numirile pe care le-a făcut în 2012. Ar fi fost și culmea, să reclame cineva prim-ministrului pesedist Ponta pe pesedistul humorean Lazăr, răsplătit astfel pentru două candidaturi ratate la fotoliul de primar! Aburcat în funcție, fără concurs, la sfîrșitul lui mai 2012, Gheorghe Lazăr a executat, la Fălticeni, de exemplu, șase din cei șapte directori de școală. La Școala Cuza a fost înlăturat Gabrel Baban, artist plastic notoriu, cu doar câteva luni înainte de pensionare. Directorul Baban nu era membru al vreunui partid. La Școala Mihail Sadoveanu a fost înlocuită Cornelia Olaru cu Liviu Deleanu. Olaru era la acel moment, la Fălticeni, singurul director de școală numit prin concurs (!). Nu era membră a vreunui partid. Înlocuitorul, Liviu Deleanu, încă în funcție, este consilier local PSD. La Școala Ciurea, Aurora Zaharia a fost înlocuită cu Dan Grigoraș, membru PSD. Aurora Zaharia nu era membru al vreunui partid. La Colegiul Nicu Gane, Cristina Nechifor, singurul director membru de partid (PDL și totuși nu prea, după cum se va vedea), a fost înlocuită cu Mihaela Bărbăcuț, consilier local PSD. La Colegiul Mihai Băcescu, Olguța Popa a fost înlocuită cu Claudia Suseanu, membru PSD. Olguța Popa nu era membru al vreunui partid. La Colegiul Vasile Lovinescu, Laura Pintilie a fost înlocuită cu Gabriel Matei, consilier local PSD. Laura Pintilie nu era membru al vreunui partid. Execuțiile semnate de Gheorghe Lazăr s-au petrecut repede, la doar două luni de la alegerile locale. Cu două excepții – Dan Grigoraș, care începuse să ia decizii de/cu capul lui, și Mihaela Bărbăcuț, înlocuită după vreo trei ani cu Cristina Nechifor, acum membru PSD (de aceea PDL și totuși nu prea) -, toți directorii lui Lazăr sunt în funcție. Cu delegație atunci, cu delegație și acum, dar nu pentru multă vreme. Prim-ministrul Cioloș a anunțat zilele trecute că în octombrie toate posturile de director de școală din România vor fi scoase la concurs. Poate că e momentul unui nou început pentru învățămîntul sucevean, Gheorghe Lazăr inclus.
Mai mult decat detaliat comentariul anterior. Concluzia nu poate fi decat una trista pentru toti cetatenii. Spaga si nepotismul conduc Romania iar Psd-ul e lider detasat la acest capitol.
Dar este votat PSD!Asta arata ca oamenii nu doresc corectitudinea!Rar om care daca ar avea posibilitatea sa castige un ciubuc financiar ar refuza in acest oras si chiar in tara!La asa mentalitate ,asa conducatori binemeritati!